Häpeäkseni joudun tunnustamaan, että en ole koskaan ollut kovin kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista. Oma huomioni on keskittynyt aina enemmän siihen, että miten voin paeta tai välttää yhteiskuntaa ja sen normeja. Rahalla saa ja autolla pääsee.
Yhä ajattelen, että aitoa vaikuttamista helpompaa on kerätä sukan varteen sen verran jemmaan, että voi valita yhteiskunnan missä asuu. Sattuneista syistä yritän kuitenkin kehittyä paremmaksi kansalaiseksi ja toisaalta mikään ei estä tekemästä molempia.
Toivon, että olen ainoa. Pahoin pelkään, että en ole. Siis sellainen, joka vaalipäivän aamuna kirjoittaa internetin hakukoneeseen sanat vaalikone ja suuntaa sitten hyvillä mielin kohti vaaliuurnaa. Olisin halunnut valmistautua paremmin, mutta aina on jotain tärkeämpää tekemistä.
Tein siis juuri niin, että vaalikone auki vähän ennen lähtöä ja etsin sieltä itselleni sopivan ehdokkaan. Täytin kyselyn fiilispohjalta ja sain tulokset. Helppoa eikö totta?
Ei!
Tulkitsin ensimmäisen tuloksen niin, että tämä on lista ihmisistä, joita en äänestä missään tapauksessa. Jos en ole perehtynyt asiaan lainkaan, olen luultavasti täysi idiootti teeman parissa ja vastaan vaalikoneen kysymyksiin sen mukaan. Jos vastaan kysymyksiin kuin idiootti, niin luultavasti kyselyn tulokset noudattavat samaa linjaa. En ollut väärässä.
Vaalikoneessa
Ensimmäisenä on yksinkertaistettu esimerkki ehdokkaiden vastauksista, jälkimmäisenä oma kommenttini.
“Tämä on perseestä.”
Kiitos vastauksestasi. Asia voi hyvinkin olla näin, mutta olen enemmän kiinnostunut siitä miksi ja miten se kannattaisi ratkaista.
“Eikös se ole näin, että…” tai “Musta tuntuu…“
Älä kysy minulta, minä en tiedä. Juuri sen takia haluan äänestää itseäni fiksumpia ihmisiä, jotka ovat oikeasti ottaneet asioista selvää ja sen takia päteviä tekemään päätöksiä.
“Minn mielesta tämä asi on…“
Virheitä sattuu kaikille ja omissa teksteissäni on aina kirjoitusvirheitä. Jos kuitenkin saat kymmenestä sanasta kolme väärin, kertoo se panostuksesi määrästä ja laadusta. Tällaisella pieteetillä en halua sinun hoitavan kovin tärkeitä asioita.
“Minä haluan parempaa palvelua ja tämä asia ei toimi!”
Suurella osalla meistä on kuluttajan tai asiakkaan näkökulma moneen asiaan. Tästä näkökulmasta puuttuu kokonaan se elementti, että käytössä on aina rajalliset resurssit. Minäkin haluan vaikka ja mitä, mutta kaikkea ei voi saada. Joskus asiat voidaan tehdä paremmin, yleensä kyse on vaihtokaupasta.
“Asia xyz ei saa tapahtua”
Vaalimainoksesi liittyy asiaan, josta ei kyseisissä vaaleissa edes äänestetä. Tämä kertoo paljon joko siitä kuinka paljon arvostat äänestäjiä tai kuinka kujalla itse olet. Jos vaalikoneessa on kysymys aiheesta, joka ei liity vaaleihin millään tavalla, toivon vastauksen sisältävän sivistävää tietoutta ja palautetta kyselyn laatijalle.
Oma napa
Oma strategiani äänestämiseen meni siis näin.
- Täytä vaalikone ja kyseenalaista tulokset
- Etsi ehdokas, joka on katsonut asiaa syvältä yhdestä näkökulmasta - toista eri teemoille
- Valitse ehdokas, joka pystyy katsomaan asiaa monesta kulmasta peilaten vaiheen 2. asiantuntijoiden näkemyksiin
- Äänestä ehdokasta, joka ymmärtää päätöstä tehtäessä vaihtokaupan seuraukset puolin ja toisin
Minua kiinnostaa itse mielipidettä enemmän se, että miten mielipide on syntynyt. Minua kiinnostaa haluttuja aikaansaannoksia enemmän se, että mistä pätevyys päätöksentekoon juontaa juurensa. Minua kiinnostaa arvauksia enemmän se, miten paljon aikaa on käytetty ja jatkossa käytetään ymmärryksen lisäämiseksi. Minua ei haittaa, jos ei tiedä kaikkea. Se haittaa, jos esittää tietävänsä kaiken eikä uskalla tunnustaa tietämättömyyttä ja tästä johtuen ei ole valmis muuttamaan mielipidettä.
Jos asiaa katsotaan vain yhdeltä kantilta, on päätös luultavasti surkea. Esimerkiksi asiakkaan, palvelun tekijän ja palvelun järjestäjän tai tuottajan näkökulmat yhdistämällä päästään jo parempaan tulokseen, kuin tuijottamalla pelkästään omaa napaa.
Jokainen on jonkun asialla. Useimmat lähinnä omallaan. Harva etsii aidosti parasta ratkaisua.
Lopuksi
Jos et ole asiaan oikeasti perehtynyt, mielipiteesi painoarvo on vähäinen, mutta saatat tehdä huomaamattasi tyhmyyksiä. Mitä vähemmän olet asiaan perehtynyt, sitä herkemmin kannattaa vaihtaa mielipidettä ja toimia toisin. Vaikka mielipiteesi olisi kuinka harjaantunut, saatat silti olla väärässä.