Elä hetkessä ja unohda tulevaisuus

Elä hetkessä ja unohda tulevaisuus

Hienoa! Nyt noin joka toisella meistä on tilaisuus onnitella itse itseään. Ehkä sinä olet yksi onnellisista voittajista?

Me suomalaiset olemme erittäin lahjakkaita elämään hetkessä. Jopa uskomattoman suuri osa meistä on ottanut omakseen tämän mahtavan moton ja päättänyt elää hetkessä. Valitettavasti samalla on tainnut tulevaisuus unohtua kokonaan.

Törmäsin muutama päivä sitten mielenkiintoiseen tutkimukseen Eurooppalaisten kuluttajien maksukäyttäytymisestä ja kyvystä hoitaa henkilökohtaista talouttaan. Sanomattakin on selvää, että luvut vaikuttavat vähintäänkin huolestuttavilta.

Oletko sinä yksi näistä onnellisista jotka kuuluvat siihen 57 %:iin suomalaisista, jotka eivät laita kuukausittain rahaa säästöön? Tai yksi heistä, jotka eivät pystyisi maksamaan odottamatonta 1300 euron suuruista hankintaa ilman lainarahaa? Ehkä suurin syy laskun maksamisen myöhästymiseen on ollut rahapula?*

Ja kyllä – tällä vauhdilla tulevaisuutta ei ole.

Siitä en ole vielä kovin huolissani, että yli puolet suomalaisista jättää laittamatta kuukausittain rahaa säästöön. Haluan uskoa siihen, että he tekevät sen joka toinen kuukausi ja hieman reilummalla summalla.

Toisaalta ehkä vain kuvittelen ja todellisuudessa yli puolet jättää säästöt tekemättä kuukaudesta toiseen ja jopa vuodesta toiseen.

Vielä säästämättömyyttä huonommalta kuulostaa se, että 1300 euron suuruinen yllättävä lasku saa oman talouden sekaisin kuin bulldogin buffetpöydässä. Tarkemmin ottaen tutkimuksen mukaan 45 % suomalaisista sanoi, että heillä on varaa 1,3 K yllättävään laskuun, 44 %:lla ei ole ja 10 % ei tiennyt miten tällainen yllättävä kulu vaikuttaisi heidän talouteensa.

Nyt ihan oikeasti – mitä helvettiä? En edes tiedä kumpi tässä on huolestuttavampaa: se että talous on 1300 euron laskusta nurin, vai se että ei tiedä onko varautunut 1300 euron ylimääräiseen menoon.

Jos nyt jostain syystä olet joutunut tilanteeseen, jossa talous on 1300 euron potista nurin, toivon, että itkupotkuraivareiden sijaan havahdut ajattelemaan. En ole täällä syyllistämässä sinua, vaan ajattelen jopa parastasi – haluan, että heräät ajattelemaan omaa tulevaisuuttasi. Toisaalta suuttumuskin on parempi reaktio kuin välinpitämättömyys. Kaikkein huolestuttavinta on, jos sinua ei yksinkertaisesti kiinnosta.

Säästämättömyys vie elämästä kaikki valinnan mahdollisuudet. Jos rahaa ei ole jemmassa, on aina pakko tanssia jonkun muun pillin mukaan.

Vai olenko se minä, joka on kadottanut elämän realiteetit?

Miksi olemme tässä tilanteessa?

Haluamme kaiken nyt ja heti. Kun isompi ostos naamioidaan mitättömän kokoisiksi kuukausieriksi, ei ostaminen enää tunnu pahalta. Mitä sitten, jos siitä nyt vähän joutuu maksamaan ylimääräistä. Murehditaan sitä sitten joskus.

Käsittääkseni ennen vanhaan ihmisillä oli tapana ensin säästää ja vasta sitten kuluttaa. Jos ei ollut varaa ostaa niin rahaa jemmattiin kunnes tarvittava kassa oli purkissa. Vaan eipä enää ole tuollaisia hidasteita. Koska naapurillakin on niin kyllä meilläkin täytyy olla.

Mistä nykyisin tunnistaa menestyneen ihmisen?

Tänäpäivänä menestys on sitä, että saa pankista mahdollisimman suuren asuntolainen ja lisäksi poskettoman suuren kuukausierän pankin omistamaan autoon.

Miksi olisi pakko säästää?

No ei todellakaan ole – pakko on vain kuolla ja jotain (en ikinä muista toista puolta). Säästäminen on jokaisen henkilökohtainen valinta. Yhtälailla säästämättömyys on jokaisen oma valinta.

Ymmärrän, että säästäminen ei ole helppoa ja että aina ei ole edes mahdollista säästää. Eikä säästämistä tarvitse viedä äärimmäisyyksiin. Jonkinlainen varautuminen sen sijaan pitäisi olla pakollista kaikille. Siitäkin huolimatta, että täältä ei mitään lopulta saa mukaansa.

Toivon, että kumman tahansa polun olet valinnut, olet miettinyt asian loppuun asti.

*Luvut on poimittu Intrum Justitian teettämästä tutkimuksesta. Tutkimusaineistoa on kerätty 22 000 kuluttajalta 21 Euroopan maassa ja sen tarkoituksena on ollut muodostaa kuva Euroopan kuluttajien jokapäiväisestä elämästä. Tutustu tarkemmin.

<<
>>

Sivusto ei tallenna sinusta mitään tietoja tai käytä evästeitä, kun luet artikkeleita. Toiveita, kommentteja ja kysymyksiä voi laittaa tulemaan myös meilillä.

Huom! Kommentointi käyttää evästeitä. Nimi, sähköposti ja verkkosivusi tallennetaan selaimeesi, jotta voit jatkossa kommentoida helpommin samoilla tiedoilla. Kentät vapaaehtoisia ja voit jättää ne halutessasi tyhjiksi.

Kommenttien alkuun ↑