Kuukausikatsaus 04 2020 - 355K

Kuukausikatsaus 04 2020 - 355K

Eläke on jälleen yhden kuunkierron lähempänä ja on aika tehdä katsaus kuukauden tapahtumiin. Jotta löydän perille ja tiedän mitä olen matkalla tehnyt, kerään joka kuukausi mustaa valkoiselle tuloista, menoista, varallisuudesta ja muista tapahtumista. Kuukausikatsauksen alussa on kerrottu tarkemmin ilmoittamistani luvuista. Tällä hetkellä kuukausikatsaukset sisältävät henkilökohtaiset lukuni kahden hengen taloudessa.

Tulot, menot ja säästöprosentti:

  • Nettotulot 3 780 € (ilman pääomatuloja)
  • Kustannukset 437 €
  • Säästöprosentti 88 % (YTD 71 %)

TULOT & MENOT

Kuukauden aikana kertyi pelkästään ansiotuloja. Olin ollut ahkera töissä ja ensimmäisen kvartaalin bonari napsahti tilille. Lasken säästöprosenttiin mukaan vain eläkekassan ulkopuoliset tulot. Sijoitusten tuotot ovat jo mukana tuottoarvioissa, joten eläkkeen kannalta merkitsevää on säästöprosentti uudesta rahasta.

Suurin menoerä kuukauden aikana oli ruoka ja siihenkin kului hyvin maltillisesti rahaa. En oikeasti liikkunut minnekään, mutta kävin katsastamassa auton. Eristyksissä eläminen näyttäisi korreloivan positiivisesti säästöprosentin kanssa. Samoin keskivartalon ympärysmitan. Ensimmäisestä olen ilahtunut, jälkimmäisestä en niinkään.

Menotaulukon tulkinta:

  • Autoa minun on mahdollista käyttää polttoaineen hinnalla, mutta omaa en omista
  • Raportoin oman osuuteni kuluista kahden hengen taloudessa, yhteiset menot maksetaan puoliksi
  • Työaika kuukauden aikana: 80 %
  • Menot 12kk ka kertoo 12 kuukauden keskiarvon menojen osalta, mutta kaikki rivit eivät välttämättä mahdu näkyviin. Summa sisältää myös piilossa olevat rivit.
  • Menot 12kk muutos kertoo 12 kuukauden kulujen muutoksen verrattuna edelliseen kuukauteen. Myös lipun väri kertoo muutoksen suhteellisesta määrästä.

Kuukausitason lisäksi seuraan edellisten 12 kuukauden kulujen liukuvan keskiarvon trendiä. Trendissä vertailuna viime vuoden vastaava luku. Näin myös isompi kuva pysyy mielessä. Keskimääräinen kulutus antaa parhaan kuvan siitä, että kuinka suuren eläkekassan tarvitsen.

VARALLISUUS

Alla nykyinen varallisuustilanne ja vertailu edelliseen kuukauteen.‌

Kuukauden aikana tein pienen täydennyksen rahastoihin. Muut muutokset olivat seurausta markkinoiden liikkeistä.

Muuta:

  • Tuotto ETF:t ja osa lottokupongeista on yritykseni nimissä
  • Yrityksen sijoitukset on arvostettu markkina-arvoon
  • Yrityksen kassa ei näy ollenkaan
  • Käteinen ei aina ole ihan linjassa edelliseen kuukauteen, koska maksan yrityksen kuluja itse ja myöhemmin taas kulukorvauksia itselleni. Lisäksi osingot eivät näy tuloissa, mutta näkyvät käteisessä.

TUNNUSLUVUT

*Nettovarallisuuteen* huomioin kaiken omaisuuden, jonka arvon oletan vähintäänkin säilyvän. Sijoitusvarallisuudesta olen vähentänyt käteisen ja oman asuntoni. Sijoituksissa ei ole lainkaan velkavipua käytössä.

Eläkekassa vuosina on laskettu jakamalla sijoitusvarallisuus edellisen 12 kuukauden kulujen keskiarvolla. Se kuvaa hyvin yksinkertaistettuna sitä, kuinka monta vuotta pystyisin elämään nykyisellä eläkekassallani.

ELÄKE

Alla on katsaus eläkeaikatauluun, josta olen noin 6 vuotta myöhässä.‌

Lisätiedot

  • Tavoite on laskettu dynaamisesti edellisen 12 kuukauden kulutuksen keskiarvon mukaan
  • Käyttämäni oletukset näkyvät kuvan yläreunassa
  • Tämän hetken aikataululla eläke koittaa 41-vuotiaana
  • En uudelleenbrändää P.Ohattaa, vaikka näyttäisin myöhästyvän kolmevitosena eläkkeelle-tavoitteesta

LOPUKSI

Kuukauden aikana taisi tulla uusi säästöprosentti ennätys. Kyse on enemmän vahingosta kuin tekemällä tehdystä ennätyksestä. Toisaalta miksi ei ottaisi iloa irti muuten monelta osin ankeasta tilanteesta.

Paljon kuukauden numeroita enemmän iloa sain kuitenkin kaikista teistä, jotka lähditte ennakkona mukaan tulevan sovellukseni käyttäjiksi. Iso iso iso kiitos luottamuksesta ja kaikista tsemppaus viesteistä jotka sain!

Tarkkailin melkein koko viime viikonlopun, että innostuuko kukaan ajatuksestani. Riemuitsin joka kerta, kun joku ilmoittautui mukaan. Lopulta ei mennyt kuin noin 27 tuntia ja ennakkolista oli täynnä. En ihan koko lauantai iltaa viettänyt koneella ja suljin ilmoittautumisen vasta sunnuntaina aamupäivällä. Porukkaa tuli hieman enemmän mukaan kuin olin laittanut ylärajaksi, mutta tämä menee omaan piikkiini. Syytä huoleen ei siis ole ja jokainen ilmoittautunut on varmasti mukana.

Vähitellen riemu on muuttunut lievästi kauhua muistuttavaksi tunteeksi, koska työtä on vielä paljon jäljellä. Kalenteriajassa puhutaan vähintään kuukausista. Tai sekin riippuu paljon siitä, että mikä on kenellekin valmiin määritelmä. Aina voi parantaa, jos käytössä on lisää aikaa.

Tarkempaa aikataulua valmistumiselle en anna tai varsinkaan lupaa, koska pyrin säilyttämään oman mielenterveyteni myös tulevaisuudessa. Luotan siihen, että joka päivä tekemällä on joskus pakko tulla valmista.

Itselleni yllätyksenä tuli se, että enemmän kuin puolet ilmoittautuneista oli kiinnostunut automatisoinnista. Tämä ei ollut ensimmäisiä asioita omalla listallani, mutta palautteen perusteella nostan sen niin ylös priorisoinnissa kuin vain on järkevää.

S-pankilla, Nordealla ja OP:lla näyttivät rajapinnat olevan auki, mutta näiden tuotantokäyttöä varten joudun ensin asioimaan Finanssivalvonnan kanssa. Se ottaa varmasti oman aikansa. Kaikkia mahdollisia palveluita pystyn tuskin koskaan tukemaan ja osaa ei ole edes mahdollista täysin automatisoida. Täytynee kehittää jonkinlainen demokratia palveluiden valintaan. Lisäksi esimerkiksi Nordnettia velvollisuus rajapintojen avaamisesta ei koske. Heiltä ilmoitettiin, että tämä on silti listalla, mutta toistaiseksi jäissä. Tuskin jäävät ainoaksi.

Pelkkä automaattinen tiedon kerääminen ei vielä tee hyvää palvelua, vaan tarvitaan myös paljon muuta. Lisäksi palvelun pitää olla helposti käytettävissä myös ilman automatisointia. Oma tämän hetken ajatukseni etenemisestä vaiheittain on tämä:

  1. Kokonaisuuden hallinta, kehityksen suunnan  ja tavoitteen seuranta
  2. Kategorisointi
  3. Automatisointi
  4. Suunnittelu
  5. Monikäyttäjät - puoliso, lapsi, sijoitusasunto, yritys yms.
  6. Säästöprosentin optimointi

Enemmän kuin todennäköisesti suunnitelma muuttuu matkalla. Jos sinulla sattuu olemaan ylimääräistä aikaa ja soveltuvaa osaamista, niin laita viestiä ja enemmän kuin mielelläni sparraan sovellukseen liittyvistä asioista kanssasi. Myös muutama testaajan paikka on vapaana. Tosin kaikilta ennakkolistalaisilta vaaditaan varmasti testaushenkeä.

Epätodennäköistä, mutta näyttäisi olevan pieni mahdollisuus sille, että tästä tulee vielä oikeasti hyvä juttu. Fiilis tekemiseen on nyt aika eri kuin pelkästään itselle askarrellessa. Jos sinulla herää nyt tai myöhemmin jotain sovellukseen liittyvää kysyttävää, niin ole rohkeasti yhteydessä ja laita kommenttia tai meiliä tulemaan.

Valitettavasti voin tehdä vain yhtä asiaa kerralla, joten koodin kirjoittaminen menee toistaiseksi blogin kirjoittamisen edelle. Mutta varmasti myös tänne ilmestyy ennen pitkää uutta asiaa.

<<
>>

Sivusto ei tallenna sinusta mitään tietoja tai käytä evästeitä, kun luet artikkeleita. Toiveita, kommentteja ja kysymyksiä voi laittaa tulemaan myös meilillä.

Huom! Kommentointi käyttää evästeitä. Nimi, sähköposti ja verkkosivusi tallennetaan selaimeesi, jotta voit jatkossa kommentoida helpommin samoilla tiedoilla. Kentät vapaaehtoisia ja voit jättää ne halutessasi tyhjiksi.

Kommenttien alkuun ↑