Antaa rahan poikia

Antaa rahan poikia

Edellisessä postauksessa kävin läpi hieman mieleisiäni rahastosijoittamisstrategioita. Kirjoitin allokaatiosta ja hajauttamisesta, tavoitearvon mukaan sijoittamisesta sekä kuukausittaisen tasasumman sijoittamisesta. Oman strategiani olen luonut yhdistämällä nämä kolme.

Tiedän kuukausittaisen summan, joka minun pitää säästää, jotta saavutan riittävän eläkekassan tavoiteaikataulussa. Alunperin tarkoituksena oli sijoittaa 2250 euroa kuukausittain, mutta nykyisillä tuloillani en tähän pysty.

Valitsin sen takia kuukausittain sijoitettavaksi summaksi hieman alle maksimisumman, minkä pystyn säästämään. Markkinat voivat kehittyä nousujohteisesti vaikka kuinka pitkään, joten sijoitan tasaisesti kuukausittain. Aivan täyttä hyötyä en tästä saa, koska osa käteisestä jää tililleni, mutta en myöskään jää kokonaan paitsi parhaista nousuista. Sille on myös syynsä, miksi jätän osan rahoista tilille lepäämään.

Kuukausittain sijoitettavan summan lisäksi seuraan salkkuni tavoitearvoa. Jos tavoitearvo jää alle pitkän aikavälin keskiarvotuottojen, käytän tililleni puskuriksi jäänyttä rahaa ja sijoitan hieman enemmän kuin normaalin kuukausittaisen sijoitukseni. Koko puskuria en laskusuhdanteessa kerralla sijoita, vaan tyhjennän sen tasaisesti noin parin vuoden aikana. Tällöin toivon ostojeni osuvan myös laskusuhdanteen pohjalle. Optimaalinen hyöty jää saavuttamatta, mutta edes osa sijoituksista ajoittuu hyvin. Täytyy vain toivoa, että laskusuhdanteessa pohja saavutetaan alle kahdessa vuodessa.

Toinen syy miksi kerään puskurirahaa tilille on se, että sitä tarvitaan rahastosalkun tasapainotukseen. Rahastosijoitukseni ovat hajautettu useaan eri rahastoon ja olen valinnut rahastoille mieleiseni painoarvot. Seuraan painoarvoja ja puolivuosittain tasapainotan rahastosalkun takaisin alkuperäiseen allokaatioon. Tarkoitus on tehdä tasapainotukset ostamalla myymisen sijasta.

Sijoitan kuukausittain, koska en halua ottaa kantaa siihen, mihin suuntaan markkinat kehittyvät. Lisäksi pyrin ajoittamaan ostojen painotusta laskusuhdanteisiin sekä ostamaan suhteellisesti edullisinta rahastoa seuraamalla sijoitusteni allokaatiota ja tasapainottamalla niitä.

En kuvittele, että osaisin ostaa halvalla ja myydä kalliilla, mutta toivon tällä strategialla saavuttavani kohtuullisen tuoton sijoituksilleni.

<< Pyhien piinaksi
Yhteenveto 2013 - osa 1: varaudu mätkyihin >>

Sivusto ei tallenna sinusta mitään tietoja tai käytä evästeitä, kun luet artikkeleita. Toiveita, kommentteja ja kysymyksiä voi laittaa tulemaan myös meilillä.

Huom! Kommentointi käyttää evästeitä. Nimi, sähköposti ja verkkosivusi tallennetaan selaimeesi, jotta voit jatkossa kommentoida helpommin samoilla tiedoilla. Kentät vapaaehtoisia ja voit jättää ne halutessasi tyhjiksi.

Kommenttien alkuun ↑