Ei voi tietää

Ei voi tietää

Eräs ajatus on viime aikoina noussut toistuvasti pinnalle. Tiivistettynä se kuuluu näin: ei voi tietää. Kuulostaa laajalta ja monimutkaiselta, mutta artikkelin esimerkkien kautta saat kiinni, mitä tarkoitan. Ajatusta ei kannata unohtaa, koska silloin tulee helposti tehtyä typeryyksiä.

1. Et voi tietää, onko asia hyvä vai huono

Viime aikoina olen kiinnittänyt erityistä huomiota siihen, että lähes koskaan ei voi tapahtumahetkellä tietää onko joku asia hyvä vai huono.

Jokin asia voi vaikuttaa onnen potkulta, mutta onkin todellisuudessa aivan karmea. Toisaalta, voi olla tilanteita, jotka tuntuvat alkuun hirveiltä, mutta myöhemmin paljastuvat todellisiksi onnenpotkuiksi.

Yhden teeman parhaista tarinoista luin ensimmäistä kertaa Derek Siversin blogista. Alla vapaa suomennos.

Maanviljelijällä oli yksi hevonen. Eräänä päivänä hevonen karkasi.

Tähän naapuri kommentoi, "Olen niin pahoillani. Tämä on kauhean huono uutinen. Sinun täytyy olla todella järkyttynyt."

Viljelijä vastasi, "Se jää nähtäväksi..."

Muutaman päivän kuluttua hevonen palasi tuoden mukanaan kahdenkymmenen villihevosen lauman. Viljelijä ja hänen poikansa ottivat kaikki kaksikymmentäyksi hevosta kiinni.

Tähän naapuri kommentoi, "Onneksi olkoon! Tämä on todella hyvä uutinen. Sinun täytyy olla erittäin onnellinen!"

Viljelijä vastasi, "Se jää nähtäväksi..."

Seuraavana päivänä yksi villeistä hevosista potkaisi miehen ainoaa poikaa murskaten pojan molemmat jalat.

Tähän naapuri kommentoi, "Olen niin pahoillani. Tämä on kauhean huono uutinen. Sinun täytyy olla todella järkyttynyt."

Viljelijä vastasi, "Se jää nähtäväksi..."

Sitten maa joutui sotaan ja jokainen työkykyinen nuori mies värvättiin taistelemaan. Sota oli kauhea ja tappoi lukemattoman määrän ihmisiä. Maanviljelijän poika säästyi, koska hän ei murskautuneiden jalkojensa vuoksi pystynyt taistelemaan.

Tähän naapuri kommentoi, "Onneksi olkoon! Tämä on todella hyvä uutinen. Sinun täytyy olla erittäin onnellinen!"

Viljelijä vastasi, "Se jää nähtäväksi..."

Toisin sanoen hyvin harvoin on niin pahoja asioita, että niistä ei seuraisi jotain hyvää. Usein on myös hyviä asioita, joista seuraa jotain pahaa.

Aina ei kuitenkaan kannata tyytyä kohtaloonsa. Ensin pahalta tuntuvista asioista voi saada itselleen uutta voimaa ja omien tekojen myötä muuttaa pahalta vaikuttaneen asian hyväksi.

2. Et voi kokeilematta tietää, mistä tykkäät tai mitä haluat

Moni asia voi vaikuttaa unelmalta, jos sitä ei ole kokeillut. On helppoa kuvitella, että haluaa tai tykkää jostain asiasta, mutta käytännön kautta selvitetty totuus voi olla täysin toinen. Olen aikaisemmin käyttänyt termiä luulounelma.

Tällaisia ajatuksia voivat olla esimerkiksi:

 • Maaseudulta saat samalla rahalla isomman talon ja omaa rauhaa, mutta käytännössä saattaisit kaivata lähellesi enemmän ihmisiä
 • Pienipalkkainen työ voi kuulostaa unelmalta, mutta käytännössä saattaisit haluta enemmän rahaa vaativan elämäntyylin
 • Omistusasuminen voi olla haaveesi, mutta käytännössä saattaisit nauttia enemmän vuokralla asumisen helppoudesta
 • Omakotitalo voi olla unelmasi, mutta käytännössä saattaisit haluta tehdä ajallasi mieluummin jotain muuta kuin talon ylläpitoaskareita
 • Esimiesasema voi olla unelmasi, mutta käytännössä saattaisit tykätä enemmän tekemisestä kuin delegoinnista ja muista vastuista

Ja muutamia esimerkkejä omasta elämästäni:

 • Luulin, että matkailu nähtävyyksineen on upeata, mutta käytännössä nautin enemmän akselilla hotelli-allas-ravintola
 • Kuvittelin asuntosijoittamisen olevan aivan mahtavaa, mutta useiden yritysten kautta paljastui, että itsesiassa inhoan sitä
 • Ajattelin, että asunnon ominaisuudet ovat sijaintia tärkeämpi tekijä, mutta nyt ajattelen päin vastoin

Tuleeko sinulle mieleen vastaavia tilanteita omasta elämästäsi?

Lopulta vain käytännön kautta voit oikeasti tietää, mistä tykkäät.

3. Et voi tietää edes arvaamalla, mitä haluat tulevaisuudessa

On lähes mahdotonta tietää, että mitä oikeasti haluat tässä ja nyt. On täysin mahdotonta tietää, mitä haluat tulevaisuudessa.

Sinä muutut. Se mistä tykkäät tänään, ei välttämättä ole suosikkejasi enää huomenna. Tai vaikka tänään haluaisit jotain, et välttämättä arvosta asiaa lainkaan tulevaisuudessa.

Esimerkkejä:

 • Juuri nyt saatat arvostaa rahan kuluttamista tässä hetkessä, mutta tuleva sinä kiittäisi, jos jätät hänelle vaihtoehtoja ja pelivaraa
 • Juuri nyt voi tuntua hyvältä idealta sitoutua koiranpentuun, mutta tuleva sinä saattaisi arvostaa enemmän vapautta
 • Pienipalkkainen työ voi tuntua unelmalta nyt ja voit olla sinut käytettävissäsi olevan rahamäärän kanssa, mutta tulevaisuudessa saatat haluta enemmän rahaa vaativan elämäntyylin
 • Saavutit pitkäaikaisen tavoitteen, mutta valitettavasti perille päästyäsi et enää ollut sama henkilö, joka tavoitteen asetti

Vaikka käytännön kautta olisit todennut pitäväsi jostain, voit käytännön kautta todeta myös muuttaneesi mieltäsi.

On paras suunnitella tulevaisuus niin, että sinulla on vaihtoehtoja ja voit muuttaa mieltäsi. Yksi hyvä keino on säästäminen.

4. Et voi tietää toisen tarinaa kysymättä

Ihminen istui toisen viereen kauppakeskuksen penkillä. Viimeksi istunut henkilö siirtyi nopeasti kauemmaksi toisesta, kun huomasi ilmassa leijuvan kaljan ja kusen hajun. Muutenkin penkillä ensimmäisenä ollut henkilö näytti siltä, että itsestä huolen pitäminen ei kuulunut hänen tapoihinsa.

Ensimmäinen ajatus on usein mallia "ryhdistäytyisi" tai "menisi nyt töihin". Samaa huomaan välillä yhdessä suosikkisarjoistani eli rikkaat ja rahattomat. Hyväosaiset kuvittelevat, että pelkästään ryhdistäytymällä voi saada asiansa järjestykseen. Pahimpia ovat ne, jotka ovat siinä itse onnistuneet.

Onneksi sarjassa tutustutaan toisten elämään useiden päivien ajan ja molemmat osapuolet oppivat ymmärtämään toisiaan paremmin. Ja juuri tämä on jutun ydin.

Koskaan ei voi tietää, minkälaisten tapahtumien ja sattumien kautta toinen ihminen on päätynyt nykyiseen tilanteeseensa. Eikä koskaan voi tietää, mitä sinulle tapahtuu tulevaisuudessa. Onnella on usein paljon suurempi vaikutus kuin halutaan myöntää.

Penkille istunut henkilö siirtyi lähemmäksi toista pienestä tuoksusta piittaamatta. Lyhyen juttelun jälkeen kävi ilmi, että dopingiin turvautuvan henkilön elämä oli muuttunut täysin, kun hänen lapsensa ja puolisonsa kuolivat onnettomuudessa.

Miten itse reagoisit vastaavassa tilanteessa?

Älä tuomitse ketään tai tee johtopäätöksiä pelkän näkemisen tai lyhyen kohtaamisen perusteella. Jokaisella on tarina kerrottavana.

Auttaminen ei aina ole mahdollista, mutta sen yrittäminen voittaa tuomitsemisen joka kerta.

5. Et voi tietää, milloin tapaatte uudelleen

Ne ihmiset, jotka ohitat matkallasi ylös, tapaat jälleen matkallasi alas.

Tämä on hyvä muistutus siitä, että miten meidän pitäisi kohdella muita ihmisiä. Emme koskaan tiedä milloin tai missä tapaamme heidät uudelleen. Sattuma voi tuoda ihmisiä takaisin elämäämme odottamattomissa olosuhteissa.

En ole koskaan matkannut ylös. Siitä huolimatta en ole aina onnistunut kohtelemaan ihmisiä oikein. Toivottavasti sinä olet viisaampi.

6. Et voi tietää, että kuka ei tiedä

Olipa kerran kylä. Kaikki kylässä asuvat tiesivät, että missä päin metsää iso paha hirviö asuu. Aluksi hirviöstä puhuttiin kylällä, mutta vähitellen puheenaihe jäi unholaan. Myöhemmin kylään muutti uusi perhe. Perheen lapset saivat ulkoilla vapaasti. Yhtenä päivänä perheen lapsista pienin eksyi väärän osaan metsään ja hirviö söi lapsen.

Välillä pohdin, että kannattaako minun kirjoittaa ajatuksista, joista moni muukin puhuu. Silloin kerron itselleni oheisen tarinan hirviöstä. Koskaan ei voi tietää, kuka ei vielä tiedä.

Ajatuksen voi kääntää myös toisin eli koskaan ei kannata olettaa, että kaikki tietävät.

Tästä ajatuksesta innostuneena kirjoitan uudelleen joitain vanhoja artikkeleitani siivoten samalla turhat tarinat pois.

Lopuksi

Älä tee päätöksiä sen perusteella mitä luulet tai kuvittelet. Kyseenalaista ja testaa oletuksesi ennen sitoutumista. Älä unohda tulevaisuutta. Joskus totuus paljastuu vasta ajan kanssa.

Onko tämä neuvo hyvä vai huono? Se jää nähtäväksi...

<< 2022
Säästäminen >>

Sivusto ei tallenna sinusta mitään tietoja tai käytä evästeitä, kun luet artikkeleita. Toiveita, kommentteja ja kysymyksiä voi laittaa tulemaan myös meilillä.

Huom! Kommentointi käyttää evästeitä. Nimi, sähköposti ja verkkosivusi tallennetaan selaimeesi, jotta voit jatkossa kommentoida helpommin samoilla tiedoilla. Kentät vapaaehtoisia ja voit jättää ne halutessasi tyhjiksi.

Kommenttien alkuun ↑