Kuukausikatsaus 03 2020 - 332K

Kuukausikatsaus 03 2020 - 332K

Eläke on jälleen yhden kuunkierron lähempänä ja on aika tehdä katsaus kuukauden tapahtumiin. Jotta löydän perille ja tiedän mitä olen matkalla tehnyt, kerään joka kuukausi mustaa valkoiselle tuloista, menoista, varallisuudesta ja muista tapahtumista. Kuukausikatsauksen alussa on kerrottu tarkemmin ilmoittamistani luvuista. Tällä hetkellä kuukausikatsaukset sisältävät henkilökohtaiset lukuni kahden hengen taloudessa.

Tulot, menot ja säästöprosentti:

 • Nettotulot 2 551 € (ilman pääomatuloja)
 • Kustannukset 753 €
 • Säästöprosentti  70 % (YTD 62 %)

TULOT & MENOT

Kuukauden aikana kertyi pelkästään ansiotuloja. Lasken säästöprosenttiin mukaan vain eläkekassan ulkopuoliset tulot. Sijoitusten tuotot ovat jo mukana tuottoarvioissa, joten eläkkeen kannalta merkitsevää on säästöprosentti uudesta rahasta.

Suurin menoerä kuukauden aikana oli vuotuiset vakuutukset. Seuraavana listalla ovat ruoka ja ravintolat, mutta kaiken kaikkiaan kuukausi oli menojen puolesta oikein mainio.

Menotaulukon tulkinta:

 • Autoa minun on mahdollista käyttää polttoaineen hinnalla, mutta omaa en omista
 • Raportoin oman osuuteni kuluista kahden hengen taloudessa, yhteiset menot maksetaan puoliksi
 • Työaika kuukauden aikana: 80 %
 • Menot 12kk ka kertoo 12 kuukauden keskiarvon menojen osalta, mutta kaikki rivit eivät välttämättä mahdu näkyviin. Summa sisältää myös piilossa olevat rivit.
 • Menot 12kk muutos kertoo 12 kuukauden kulujen muutoksen verrattuna edelliseen kuukauteen. Myös lipun väri kertoo muutoksen suhteellisesta määrästä.

Kuukausitason lisäksi seuraan edellisten 12 kuukauden kulujen liukuvan keskiarvon trendiä. Trendissä vertailuna viime vuoden vastaava luku. Näin myös isompi kuva pysyy mielessä. Keskimääräinen kulutus antaa parhaan kuvan siitä, että kuinka suuren eläkekassan tarvitsen.

VARALLISUUS

Alla nykyinen varallisuustilanne ja vertailu edelliseen kuukauteen.‌

Kuukauden aikana tein täydennyksen lottokuponkeihin ja myin bondit sekä rahamarkkinarahastot. Ajatuksena on tankata seuraavan 6-8 kuukauden aikana hieman tuhdimmin osakemarkkinan yleisindeksiä. Lisäksi päivitin hieman omaisuuksien kuvauksia, jotta ne heijastavat paremmin varan luonnetta.

Muuta: * Tuotto ETF:t ja osa lottokupongeista on yritykseni nimissä * Yrityksen sijoitukset on arvostettu markkina-arvoon * Yrityksen kassa ei näy ollenkaan * Käteinen ei aina ole ihan linjassa edelliseen kuukauteen, koska maksan yrityksen kuluja itse ja myöhemmin taas kulukorvauksia itselleni. Lisäksi osingot eivät näy tuloissa, mutta näkyvät käteisessä.

TUNNUSLUVUT

*Nettovarallisuuteen* huomioin kaiken omaisuuden, jonka arvon oletan vähintäänkin säilyvän. Sijoitusvarallisuudesta olen vähentänyt lisäksi käteisen ja oman asuntoni. Sijoituksissa ei ole lainkaan velkavipua käytössä.‌

Eläkekassa vuosina on laskettu jakamalla sijoitusvarallisuus edellisen 12 kuukauden kulujen keskiarvolla. Se kuvaa hyvin yksinkertaistettuna sitä, kuinka monta vuotta pystyisin elämään nykyisellä eläkekassallani.

ELÄKE

Alla on katsaus eläkeaikatauluun, josta olen noin 7 vuotta myöhässä.‌

Lisätiedot: * Tavoite on laskettu dynaamisesti edellisen 12 kuukauden kulutuksen keskiarvon mukaan * Käyttämäni oletukset näkyvät kuvan yläreunassa * Tämän hetken aikataululla eläke koittaa 42-vuotiaana * En uudelleenbrändää P.Ohattaa, vaikka näyttäisin myöhästyvän kolmevitosena eläkkeelle-tavoitteesta

LOPUKSI

Kuukauden aikana olisi ollut kristallipallolle käyttöä. Koska en sellaista omista, pelaan totutusti vähän kaikkea strategialla. Nostin hieman yleisindeksiin sijoitettavan rahan määrää, koska

 • Jos laskun pohja nähtiin jo, niin ehdin siihen osittain osalliseksi
 • Jos lasku kestää pidempään, mutta on vain meneillään olevana kriisiin liittyvää, hajautan ostot pidemmälle ajalle (6-8kk) ja pääsen nauttimaan koko laskusta
 • Jos nyt syntyvä velka kaataa korttitalon ja seurauksena on lama, niin ostotilaisuuksia riittää vuosiksi ja silloin pidän sormet ristissä kassavirtani jatkuvuuden puolesta

Olen linnoittautunut tukevasti neljän seinän sisälle, jotta en myötävaikuta synkkeneviin tilastoihin tai päädy osaksi niitä. On mahdoton sanoa minkälaisia seurauksia ja seurausten seurauksia tilanteella lopulta on. Voin vain toivoa, että opimme tästä jotain hyödyllistä.

Jos haluat tehdä itsellesi samanlaisen raportin kuin mitä olen katsauksessa käyttänyt, kannattaa lukea artikkeli talouden seurannan automatisointi.

<< Sijoittaminen
Soveltaja >>

Sivusto ei tallenna sinusta mitään tietoja tai käytä evästeitä, kun luet artikkeleita. Toiveita, kommentteja ja kysymyksiä voi laittaa tulemaan myös meilillä.

Huom! Kommentointi käyttää evästeitä. Nimi, sähköposti ja verkkosivusi tallennetaan selaimeesi, jotta voit jatkossa kommentoida helpommin samoilla tiedoilla. Kentät vapaaehtoisia ja voit jättää ne halutessasi tyhjiksi.

Kommenttien alkuun ↑