Kuukausikatsaus 04 2019 - 323K

Kuukausikatsaus 04 2019 - 323K

Eläke on jälleen yhden kuunkierron lähempänä ja on aika tehdä katsaus kuukauden tapahtumiin. Jotta löydän perille ja tiedän mitä olen matkalla tehnyt, kerään joka kuukausi mustaa valkoiselle tuloista, menoista, varallisuudesta ja muista tapahtumista. Kuukausikatsauksen alussa on kerrottu tarkemmin ilmoittamistani luvuista. Tällä hetkellä kuukausikatsaukset sisältävät henkilökohtaiset lukuni kahden hengen taloudessa.

Tulot, menot ja säästöprosentti:

  • Nettotulot 1 509 €
  • Kustannukset 869 €
  • Säästöprosentti  42 %

TULOT & MENOT

Kuukauden aikana ei kertynyt ansiotuloja, mutta ansiopäivärahaa sain 1 477 euroa. Lisäksi myin romuja 32 eurolla. Osinkotuloja tai ETF:ien jakamia tuottoja ei kertynyt kuukauden aikana.

Menoissa eniten rahaa kului ruokailuun. Seuraavilla sijoilla ovat matkailu ja harrastukset. Lammikot söivät kaikki golf palloni, joten tilasin niitä riittävästi kesän tarpeisiin. Itsensä kehittäminen kategoriaan kuului yksi ohjelmointikurssi ja pari kirjaa aivan muista aiheista.

Kuukauden kulutuksen lisäksi seuraan edellisten 12 kuukauden kulujen liukuvaa keskiarvoa. Näin muistan kiinnittää siihen huomiota muutenkin kuin kerran vuodessa. Keskimääräinen kulutus antaa parhaan kuvan siitä, että kuinka suuren eläkekassan tarvitsen.

Muuta: * Asuntolainasta lasken kuluksi sekä lyhennyksen että korot * Autoa minun on mahdollista käyttää polttoaineen hinnalla, mutta omaa en omista * Raportoin oman osuuteni kuluista kahden hengen taloudessa, joten jotkut kategoriat näyttävät omalta osaltani pyöreätä nollaa * Työaika kuluvana kuukautena 0 %

VARALLISUUS

Alla nykyinen varallisuustilanne ja vertailu edelliseen kuukauteen.

Kuukauden aikana lyhensin hieman asuntolainaa ja lisäsin varallisuuteen kategorian muut. Sisältö tulee olemaan sama kuin osinkosalkussa, mutta en vielä keksinyt kategorialle sopivaa nimeä. Tarkoitus on antaa tämän kategorian tuottama kassavirta pois valitsemaani kohteeseen.

Olen aina suunnitellut aloittavani tällaisen projektin joskus tulevaisuudessa. Ajattelin, että säästämällä nyt enemmän itselleni, voin myöhemmin antaa enemmän pois. Tony Robinsia lueskellessa tulin siihen johtopäätökseen, että nyt on sopiva hetki. Myöhemmin ei tule koskaan. Hyväntekeväisyys on turhan voimakas sana, mutta pyrin ostamaan itselleni hyvän mielen ilahduttamalla muita.

Muuta: * Yrityksen sijoitukset on arvostettu markkina-arvoon * Yrityksen kassa ei näy ollenkaan * Käteinen ei aina ole ihan linjassa edelliseen kuukauteen, koska maksan yrityksen kuluja itse ja myöhemmin taas kulukorvauksia itselleni.

TUNNUSLUVUT

Nettovarallisuuteen huomioin kaiken omaisuuden, jonka arvon oletan vähintäänkin säilyvän. Sijoitusvarallisuudesta olen vähentänyt käteisen, oman asunnon ja asuntooni liittyvän velan. Sijoituksissa ei ole lainkaan velkavipua käytössä.

Eläkekassa vuosina on laskettu jakamalla sijoitusvarallisuus edellisen 12 kuukauden kulujen keskiarvolla. Se kuvaa hyvin yksinkertaistettuna sitä, kuinka monta vuotta pystyisin elämään nykyisellä eläkekassallani.

Edelliseen kuukauteen verrattuna on nähtävissä mukavasti muutosta niin markkinoiden kuin uusien ostosteni johdosta.

LOPUKSI

Jokin aika sitten minulta kysyttiin miksi seuraan säästöprosenttia. Seuraan sitä, koska se on ainoa asia mihin koen pystyväni vaikuttamaan. Sijoittajana tyydyn vähän (tai reilusti) alle markkinatuottoon, joten säästöprosentti on merkittävin tunnusluku eläkkeen kannalta. Vastatessani kysyjälle huomasin, että olen kohta kuuden vuoden ajan laskenut säästöprosenttini väärin.

Eläkkeen kannalta merkitsevää ei ole, että kuinka suuri säästöprosentti on kaikista tuloistani. Olennaista olisi seurata, että kuinka paljon pystyn säästämään uutta rahaa salkkuun. Sijoitusten tuotot ovat jo mukana tulevaisuuden arvioissa, joten ne pitäisi osingot mukaan lukien jättää pois säästöprosentista.

Ei kannata liian suurella itsevarmuudella luetella faktoja. Vaikka olisi kuinka varma, niin silti voi olla väärässä.

<< Muista, että elämä ei ole suoritus
Pakkomielteenä onni >>

Sivusto ei tallenna sinusta mitään tietoja tai käytä evästeitä, kun luet artikkeleita. Toiveita, kommentteja ja kysymyksiä voi laittaa tulemaan myös meilillä.

Huom! Kommentointi käyttää evästeitä. Nimi, sähköposti ja verkkosivusi tallennetaan selaimeesi, jotta voit jatkossa kommentoida helpommin samoilla tiedoilla. Kentät vapaaehtoisia ja voit jättää ne halutessasi tyhjiksi.

Kommenttien alkuun ↑