Kuukausikatsaus 08 2019 - 324K

Kuukausikatsaus 08 2019 - 324K

Eläke on jälleen yhden kuunkierron lähempänä ja on aika tehdä katsaus kuukauden tapahtumiin. Jotta löydän perille ja tiedän mitä olen matkalla tehnyt, kerään joka kuukausi mustaa valkoiselle tuloista, menoista, varallisuudesta ja muista tapahtumista. Kuukausikatsauksen alussa on kerrottu tarkemmin ilmoittamistani luvuista. Tällä hetkellä kuukausikatsaukset sisältävät henkilökohtaiset lukuni kahden hengen taloudessa.

Tulot, menot ja säästöprosentti (suluissa vuosi tähän mennessä): * Nettotulot ilman pääomatuloja 2 154 € (11 298€) * Kustannukset 1 308 € (11 928€) * Säästöprosentti  49 % (-6 %)

TULOT & MENOT

Kuukauden aikana ei kertynyt ansiotuloja, mutta ansiopäivärahaa sain 1 814 euroa ja lisäksi myin romuja 340 euron edestä. Lasken säästöprosenttiin mukaan vain eläkekassan ulkopuoliset tulot. Sijoitusten tuotot ovat jo mukana tuottoarvioissa, joten eläkkeen kannalta merkitsevää on säästöprosentti uudesta rahasta.

Osinkotuloja tai ETF:ien jakamia tuottoja ei kilahtanut tilille.

Suurin menoerä kuukauden aikana oli lemmikit. Siihen sisältyi eläinlääkärikeikka ja lisää evästä. Harrastuksiin meni vähän maltillisempi summa kuin viime kuussa, mutta vieläkin turhan paljon. Ylimääräisenä tuli myös talokuluja. Syy selviää artikkelin lopussa.

Menotaulukon tulkinta: * Asuntolainasta lasken kuluksi sekä lyhennyksen että korot * Autoa minun on mahdollista käyttää polttoaineen hinnalla, mutta omaa en omista * Raportoin oman osuuteni kuluista kahden hengen taloudessa, joten jotkut kategoriat näyttävät omalta osaltani pyöreätä nollaa * Menot 12kk ka kertoo 12 kuukauden keskiarvon menojen osalta, mutta kaikki rivit eivät välttämättä mahdu näkyviin. Summa sisältää myös piilossa olevat rivit. * Menot 12kk muutos kertoo 12 kuukauden kulujen muutoksen verrattuna edelliseen kuukauteen. Myös lipun väri kertoo muutoksen suunnan.

Kuukausitason lisäksi seuraan edellisten 12 kuukauden kulujen liukuvan keskiarvon trendiä. Trendissä vertailuna viime vuoden vastaava luku. Näin myös isompi kuva pysyy mielessä. Keskimääräinen kulutus antaa parhaan kuvan siitä, että kuinka suuren eläkekassan tarvitsen.

VARALLISUUS

Alla nykyinen varallisuustilanne ja vertailu edelliseen kuukauteen.

Kuukauden aikana varallisuudessa oli melkoista myllerrystä, joten luvut eivät oikein ole vertailukelpoisia. Tästäkin lisätietoa katsauksen lopussa.

Muuta: * Yrityksen sijoitukset on arvostettu markkina-arvoon * Yrityksen kassa ei näy ollenkaan * Käteinen ei aina ole ihan linjassa edelliseen kuukauteen, koska maksan yrityksen kuluja itse ja myöhemmin taas kulukorvauksia itselleni.

TUNNUSLUVUT

Nettovarallisuuteen huomioin kaiken omaisuuden, jonka arvon oletan vähintäänkin säilyvän. Sijoitusvarallisuudesta olen vähentänyt käteisen, oman asunnon ja asuntooni liittyvän velan. Sijoituksissa ei ole lainkaan velkavipua käytössä.

Eläkekassa vuosina on laskettu jakamalla sijoitusvarallisuus edellisen 12 kuukauden kulujen keskiarvolla. Se kuvaa hyvin yksinkertaistettuna sitä, kuinka monta vuotta pystyisin elämään nykyisellä eläkekassallani.

Edelliseen kuukauteen verrattuna on nähtävissä muutosta tekemäni myllerryksen mukana.

LOPUKSI

Jos edelliset viisi kuukautta menoni on ollut aika rauhallista, niin elokuussa heräsin sitten oikein toden teolla talviunilta. Muutoksia tuli reilusti kerralla ja yritän ehtiä kirjoittamaan niistä tällä viikolla tarkemmin. Seuraukset toki näkyvät jo luvuissa, joten alla lyhyesti.

Mitä tein?

  • Aloitin opiskelut (tradenomi, tietotekniikka)
  • Allekirjoitin uuden työsopimuksen
  • Ostin uuden asunnon (= ostimme)
  • Laitoin vanhan asunnon myyntiin (löytyy ainakin oikotieltä)
  • Sain rahoitusta (5K) suunnittelemalleni talouden hallinan sovellukselle
  • Otin ensimmäiset askeleet kohti sijoitusyhtiötä
  • Laitoin golfvälineet talviteloille
  • Uusin vähän kuukausiraportointiani (Power BI tiedosto tulee Miksun toiveesta jakoon, kun saan viimeisteltyä)

Kuukausikatsauksen luvut eivät ole vertailukelpoiset aikaisempiin kuukausiin ja moni asia on vielä kesken. Uudesta asunnosta on maksettu käsiraha, mutta varsinainen kauppa tekemättä. Vanha asunto eli tilaihme on joitain päiviä ollut myynnissä ja toivon, että sille löytyy pian ostaja. Se mitä asunto asioiden jälkeen jää käteistä, on tämän hetken ajatusmallin mukaan menossa yrityksen kautta sijoitettavaksi. Toivottavasti seuraavan kuun vaihteen aikaan suurin osa keskeneräisistä asioista on selvillä.

Vähän täytyy koittaa rauhoittua, että energiat eivät loppuisi heti kesken, mutta aika tuulispäänä lähti syksy käyntiin!

<< Saituri: Oletko oikeasti itsesi ohjaksissa?
Tuulispää >>

Sivusto ei tallenna sinusta mitään tietoja tai käytä evästeitä, kun luet artikkeleita. Toiveita, kommentteja ja kysymyksiä voi laittaa tulemaan myös meilillä.

Huom! Kommentointi käyttää evästeitä. Nimi, sähköposti ja verkkosivusi tallennetaan selaimeesi, jotta voit jatkossa kommentoida helpommin samoilla tiedoilla. Kentät vapaaehtoisia ja voit jättää ne halutessasi tyhjiksi.

Kommenttien alkuun ↑