Kuukausikatsaus 09 2018 - 308K

Kuukausikatsaus 09 2018 - 308K

Eläke on jälleen yhden kuunkierron lähempänä ja on aika tehdä katsaus kuukauden tapahtumiin. Jotta löydän perille ja tiedän mitä olen matkalla tehnyt, kerään joka kuukausi mustaa valkoiselle tuloista, menoista, varallisuudesta ja muista tapahtumista. Kuukausikatsauksen alussa on kerrottu tarkemmin ilmoittamistani luvuista. Tällä hetkellä kuukausikatsaukset sisältävät henkilökohtaiset lukuni kahden hengen ja yhden koiran taloudessa.

Tulot, menot ja säästöprosentti:

  • Nettotulot 2 673 €
  • Kustannukset 846 €
  • Säästöprosentti  68 %

TULOT & MENOT

Kuukauden aikana ansiotuloja kertyi 1 934 euroa ja osinkotuloja tai ETF:ien jakamia tuottoja kilahti tilille 739 euroa. Muita tuloja ei ollut. Pääomatulot ovat joko ennakonpidätysten jälkeisiä, lähdeverojen jälkeisiä tai sellaisia, joista Suomen verottaja ei vielä ole vienyt osuuttaan.

Menot näyttävän kuukauden osalta hyvin eri tyyppisiltä kuin aikaisemmin. Asuminen ja liikkuminen eivät piinaa yhtään samalla tavalla kuin aikaisemmin. Ravintoloihin sen sijaan meni enemmän kuin laki sallii. Tästä ei tosin ole tarkoitus tinkiä, koska en erityisesti ruuanlaitosta pidä, niin lasken tuon lähinnä vapauden ostamiseksi.

Lisääntyneestä vapa-ajasta kertoo myös itsensä kehittämiseen menevän summan kasvaminen. Kategoriaan sisältyi yksi sovellus ja viisi kurssia Udemysta. Rahallinen panostus tähän kategoriaan on hyvin minimaalinen, mutta aikaa olen sen sijaan saanut menemään oikein kiitettävästi. Ja olen nauttinut jokaisesta hetkestä.

Kuukauden kulutuksen lisäksi seuraan edellisten 12 kuukauden kulujen liukuvaa keskiarvoa. Näin muistan kiinnittää siihen huomiota muutenkin kuin kerran vuodessa. Keskimääräinen kulutus antaa parhaan kuvan siitä, että kuinka suuren eläkekassan tarvitsen.

Muuta:

  • Asuntolainasta lasken kuluksi sekä lyhennyksen että korot
  • Nautin joka päivä lounaan muiden tarjoilemana, mikä näkyy ravintolakuluissa
  • Autoa minun on mahdollista käyttää polttoaineen hinnalla, mutta omaa en omista
  • Raportoin oman osuuteni kuluista kahden hengen taloudessa, joten jotkut kategoriat näyttävät omalta osaltani pyöreätä nollaa
  • Työaika on tällä hetkellä -50 %

VARALLISUUS & TUNNUSLUVUT

Alla nykyinen varallisuustilanne ja vertailu edelliseen kuukauteen.

Kuukauden aikana en tehnyt mitään, joten kaikki muutokset johtuivat markkinoista. Näyttäisi, että lottoa ei kannata laittaa vetämään.

Nettovarallisuuteen huomioin kaiken omaisuuden, jonka arvon oletan vähintäänkin säilyvän. Sijoitusvarallisuudesta olen vähentänyt käteisen, oman asunnon ja asuntooni liittyvän velan. Sijoituksissa ei ole lainkaan velkavipua käytössä.

Eläkekassa vuosina on laskettu jakamalla sijoitusvarallisuus edellisen 12 kuukauden kulujen keskiarvolla. Se kuvaa hyvin yksinkertaistettuna sitä, kuinka monta vuotta pystyisin elämään nykyisellä eläkekassallani.

Edelliseen kuukauteen verrattuna on nähtävissä pieni muutos eläkekassan riittoisuudessa sekä sijoitus- ja nettovarallisuudessa.

LOPUKSI

Silloin tällöin koen omantunnontuskia työviikon lyhentämisestä. Jostain kumman syystä takaraivossa kummittelee ajatus, että voisin kartuttaa sijoituksiani paljon nykyistä nopeammalla vauhdilla. On vaikea käsittää miten tällainen ajatus on voinut juurtua niin syvälle. Ehkä se vähitellen karisee kokonaan pois. Toisaalta on myös aika voimaannuttava tunne, kun puolikkaalla työajalla jää puolet talteen. Ja olen vielä saanut tehdä juuri niitä asioita mitä haluan.

Olen myös siirtynyt pääosin kotitoimistolle, joten on mielenkiintoista nähdä miten tämä vaikuttaa henkiseen hyvinvointiin pidemmällä aikavälillä. Nyt olen tyytyväinen välttyessäni turhilta liikkumisen kustannuksilta ja säästäessäni reilusti aikaa, mutta toisaalta sitä jää aika pitkälle ulkopuoliseksi.

Samalla, kun vetäydyn yhä tiiviimmin omaan maailmaani, niin fire-ilmiö leviää entisestään. Lähtökohtaisesti pidän kaikkea ilmiöön liittyvää positiivisena. Tällä kertaa tulossa on dokumentti (Playing with FIRE) ja sen rahoitukseenkin on vielä mahdollista osallistua. Oma osallistuminen rajoittuu valmiin tuotoksen katsomiseen, mutta sitä odotellessa ehtii hyvin leikkiä tulella.

<< Saituri: Taloudellinen riippumattomuus – Tie onneen?
Kuukausikatsaus 10 2018 - 308K >>

Sivusto ei tallenna sinusta mitään tietoja tai käytä evästeitä, kun luet artikkeleita. Toiveita, kommentteja ja kysymyksiä voi laittaa tulemaan myös meilillä.

Huom! Kommentointi käyttää evästeitä. Nimi, sähköposti ja verkkosivusi tallennetaan selaimeesi, jotta voit jatkossa kommentoida helpommin samoilla tiedoilla. Kentät vapaaehtoisia ja voit jättää ne halutessasi tyhjiksi.

Kommenttien alkuun ↑