Kuukausikatsaus 9 2015 - 190 181 €

Kuukausikatsaus 9 2015 - 190 181 €

Eläke on jälleen yhden kuunkierron lähempänä ja on aika tehdä katsaus kuukauden tapahtumiin. Jotta löydän perille ja tiedän mitä olen matkalla tehnyt, kerään joka kuukausi mustaa valkoiselle tuloista, menoista, varallisuudesta ja muista tapahtumista. Kuukausikatsauksen alussa on kerrottu tarkemmin ilmoittamistani luvuista. Tällä hetkellä kuukausikatsaukset sisältävät vain henkilökohtaiset lukuni yhden hengen taloudessa.

Tulot, menot ja säästöprosentti 9 / 2015

  • Nettotulot 1949 €
  • Kustannukset 848 €
  • Säästöprosentti 56,5 %

TULOT & MENOT

Tuloista ansiotuloja jäi nettona käteen 1877 euroa, mikä on muutaman kympin alakanttiin palkanlaskennan virheestä johtuen. Oletan tämän korjaantuvan seuraavan tilipussin yhteydessä. Loput nettotuloista olivat osinkoja ulkomaisista yhtiöistä.

Henkilökohtaisia sivutuloja minulla ei enää ole, vaan nämä kertyvät nykyisin yhden miehen osakeyhtiöni nimiin. Myöskään sijoitusasuntojen tuloja tai menoja ei ole huomioitu, koska kaikki tulot sitoutuvat käytännössä asuntoihin ja realisoituvat vasta kun asunnon myy tai kun velkavipu on huomattavasti nykyistä pienempi. Raportoin yrityksen tulot ja asuntojen laskennalliset tulot vasta vuoden lopussa.

Viime kuun tapaan ruokailusta tulee huolehdittua yhä pääosin työpaikalla, joten omia eväitä ei juuri ole tarvinnut ostaa. Myös asunnon osto antaa odottaa itseään ja tällä hetkellä asun vuokralla omassa asunnossani. Ehkä enemmän kuin vuokrasta, kyseessä on korvaus viivästyneistä asuntokaupoista. Autoa on mahdollista käyttää polttoaineen hinnalla, mutta omaa en omista. Bussikuluissa on mukana myös lokakuu eli ensi kuussa ei sitten lippua tarvitsekaan ladata.

Edellisen viiden kuukauden aikana sähköön on palanut rahaa yhteensä 89 euroa. Juuri tälläkin hetkellä auringonvalo tulvii sisään isoista ikkunoista ja paisteesta saa nauttia aina iltaan asti olettaen, että pilvet eivät tule pilaamaan nautintoani. Auringon lämmittävä voima on melkoinen ja laitoin kaikki lämmitykset kämpästä kiinni joskus huhtikuun puolessa välissä.

Edes kesähelteet eivät muodostu ongelmaksi, koska

  • Näillä leveysasteilla niitä on kovin harvoin
  • Verhot sekä avattavat ikkunat ja ovet on keksitty
  • Ilmalämpöpumppu pelastaa hätätilanteessa

Tässä on kuitenkin yksi syy lisää pitää kiinni nykyisestä asunnosta, on nimittäin melkoinen etu, kun lähes puolet vuodesta voi välttyä lämmityskustannuksilta. Valitettavasti syksy on ovella ja lokakuun aikana täytyy lyödä lämmöt takaisin päälle.

VARALLISUUS & TUNNUSLUVUT

Alla nykyinen varallisuustilanne ja vertailu edelliseen kuukauteen.

Kuukauden aikana Suomi-osakkeet ja osinkosalkku jatkoivat vielä laskua. Rahastojen arvo sen sijaan pysyi käytännössä muuttumattomana lukuun ottamatta tehtyjä sijoituksia. Sain vihdoin edes hieman tasapainotettua sekä omia että yrityksen rahastosijoituksia. Itselleni hankintoja tein 500 eurolla ja yritykselle 1775 eurolla.

Verovelat olin laskenut aavistuksen metsään, kun olin unohtanut viime vuoden luovutusvoitot yhtälöstä. Onneksi tuo oli vain muutaman satasen. Maksoin verovelkoja pois ihan vain yksinkertaistaakseni talouden hallintaani. Oma ajatukseni oli maksaa tämän vuoden puolella erääntyvä erä mätkyistä nyt pois ja murehtia lopuista vasta helmikuussa. Valitettavasti verottaja pääsi kuitenkin yllättämään negatiiviseksi ja laittoi saman tien tulemaan uuden verotuspäätöksen vuodelle 2014, mikä tarkoittaa että taas puolet mätkyistä erääntyy joulukuussa. Varmaan tästä jossain sanotaan, mutta itse pidän käytäntöä aika idioottimaisena. Jos verotuspäätös on kerran tehty, siitä laitetaan lasku tulemaan, niin miksi ihmeessä pitää vielä sakottaa siitä, että laskun maksaa ennen eräpäivää?? Ei kai tässä voi kun itseään syyttää, mitäs menin maksamaan etuajassa.

Nettovarallisuuteen huomioin kaiken omaisuuden, jonka arvon oletan vähintäänkin säilyvän. Sijoitusvarallisuudeksi olen laskenut vain oman pääomani osuuden sijoituksistani eli omaisuudesta jolla tavoittelen tuottoa.

tunnusluvut_9_2015-pohatta

Edelliseen kuukauteen verrattuna netto- ja sijoitusvarallisuus eivät juurikaan muuttuneet. Eläkekassan riittoisuuden heilahtelu kuvastaa hyvin sitä, miten suuri merkitys kustannuksilla on eläkkeen suunnittelussa. Jatkossa oletan kustannustason olevan noin 1000 € / kk, mikä tarkoittaisi, että tämänhetkinen eläkekassa vuosina tulee asettumaan 15 vuoden tienoille.

MUUT TAPAHTUMAT

Syksy ja syksyn aikataulut lähtivät käyntiin. Sivutöitä on vähemmän kuin edellisenä syksynä eli vain kahtena iltana viikossa ja tarkoitus oli ottaa hieman rennommin. Valitettavasti kesän aikana edellinen syksy oli jo päässyt unohtumaan ja ohjelmaa on vähitellen kertynyt taas enemmän kuin tarpeeksi. Sivutöiden lisäksi aloitin yhden hyväntekeväisyysprojektin ja pari uutta harrastusta, joten vaikka hauskaa onkin, ei lepäämiseen jää kovinkaan paljon aikaa. Lisänä on vielä tilapäinen koiran yksinhuoltajuus ja eittämättä kiire on näkynyt myös blogin julkaisutahdissa.

Muistini on erittäin hyvä, mutta valitettavan lyhyt – ehkäpä vuoden kuluttua syksyllä ymmärrän palata tähän postaukseen ja muistan nämä tunnelmat ennen kuin alan täyttämään aikatauluani.

Pienestä kiireestä on kuitenkin aina myös hyötyä ja se edesauttaa optimoimaan ajankäyttöä. E-laskut ovat olleet olemassa jo aikoja sitten, mutta omaan postiluukkuun tai sähköpostiin laskuja on kilahdellut säännöllisesti. Kovin suurta palaa ajastani ei laskujen maksaminen ole vienyt, mutta kaikki ajankäyttö siihen on täysin turhaa. Lisäksi laskujen maksaminen on henkisesti raskasta ja laskut odottavat aina eräpäivään tai hieman yli ennen kuin saan maksut aikaiseksi. Nyt kaikki laskut on vihdoin vaihdettu automaattisesti hyväksyttäviksi e-laskuiksi ja yksi inhottava osa elämästä on eliminoitu.

En todellakaan ole mestari omassa ajankäytössäni, vaikka suhteellisen paljon asioita tuleekin tehtyä. Ajankäyttöä voi tehostaa merkittävästi pienilläkin asioilla ja todellinen ajankäytön mestari on Productive Superdad. Itse törmäsin kyseiseen blogiin Side Hustle Nationin varhaisen (#29) podcastin kautta. Positiiviseksi yllätykseksi osoittautui se, että blogin takana on Suomalainen Timo Kiander. Valitettavasti blogin näytti olevan huollossa 7.10. asti, mutta sen jälkeen ehdottomasti vierailun arvoinen!

<< Kuukausikatsaus 8 2015 - 190 352 €
Näin häviät rahaa nettisivuilla >>

Sivusto ei tallenna sinusta mitään tietoja tai käytä evästeitä, kun luet artikkeleita. Toiveita, kommentteja ja kysymyksiä voi laittaa tulemaan myös meilillä.

Huom! Kommentointi käyttää evästeitä. Nimi, sähköposti ja verkkosivusi tallennetaan selaimeesi, jotta voit jatkossa kommentoida helpommin samoilla tiedoilla. Kentät vapaaehtoisia ja voit jättää ne halutessasi tyhjiksi.

Kommenttien alkuun ↑