Special Edition - Kuukausikatsaus 9 2016 - 225 630
Eläke on jälleen yhden kuunkierron lähempänä ja on aika tehdä katsaus kuukauden tapahtumiin. Jotta löydän perille ja tiedän mitä olen matkalla tehnyt, kerään joka kuukausi mustaa valkoiselle tuloista, menoista, varallisuudesta ja muista tapahtumista. Kuukausikatsauksen alussa on kerrottu tarkemmin ilmoittamistani luvuista. Tällä hetkellä kuukausikatsaukset sisältävät vain henkilökohtaiset lukuni yhden hengen taloudessa.
Normaalisti tuijotan kuukausikatsauksissa tiukasti euroja, mutta aina välillä on hyvä pysähtyä hetkeksi ja miettiä mitä ne eurot oikeasti tarkoittavat. Tällä kertaa päätin muuttaa eurot tunneiksi – tunnit kertovat hyvin kuinka paljon aikaa minulta kuluu elämäni ylläpitämiseen. Oikeastaan kaikki hankinnat pitäisi aina laskea tunneissa eikä rahassa. Viiden sadan euron TV voi tuntua edulliselta, mutta esimerkiksi omalla tuntipalkallani, joutuisin sen eteen istumaan toimistolla lähes viikon.
Aika on vielä rahaakin konkreettisempaa ja pistää miettimään, että kuinka tarpeellisia asiat oikeasti ovat.
Tulot, menot ja säästöprosentti 09 / 2016
- Nettotulot 2583 € ( 21 päivää / 157,5 tuntia = 2289 + lisätulot)
- Kustannukset 1050 € (9,63 päivää / 72,26 tuntia)
- Säästöprosentti 59,3 % (14 päivää / 85,24 tuntia + lisätulot)
TULOT & MENOT
Kuukauden aikana ansiotuloja kertyi 2289 euroa, osinkotuloja 170 euroa sekä lisäksi sivutöihin liittyviä kilometrikorvauksia 124 euroa. Kun päivätyön palkkani 2289 euroa jaetaan työpäivien määrällä (21) selviää, että päiväpalkkani on 109 euroa nettona. Tuntipalkkana tämä tarkoittaisi noin 14,5 euroa.
Kaikkina kuukausina ei ole 21 työpäivää ja tehdessäsi omia laskelmiasi voit huomioida myös lomat. Itse tyydyn tähän 14,5 euroon, koska se on riittävän lähellä. Alla olevassa taulukossa eurot on käännetty tunneiksi tuolla summalla.
Henkilökohtaisten tulojen lisäksi kerrytän sivutuloja yhden miehen osakeyhtiöni nimiin. Raportoin yrityksen tulot tilinpäätöksen yhteydessä vuoden lopussa.
Arki koitti syyskuussa ja lainan lyhennysvapaa tuli tiensä päätökseen. Jatkossa lyhennys ja korot ovat karvan alle 380 euroa kuukaudessa. Tästä syntyy jo aika lovi verrattuna kuuden edellisen kuukauden säästölukuihin. Toisaalta oma oloni on sitä parempi, mitä vähemmän minulla on velkaa joten en pistä pahaksi lainan pienentymistä. Lainamenojen lisäksi asumismenoja tuli sähkölaskun ja yhtiövastikkeen muodossa. Yhteensä asuminen vie kuukaudestani noin 4,5 päivän palkan eli 33,83 tunnin taskurahat. Käytännössä kuukauden ensimmäisen viikon palkka palaa siihen, että saan pidettyä katon pääni päällä.
Silmiin pistävää kuluissa on se, että noin 2,3 päivän palkka eli 17,13 tunnin tienestit kuuluvat siihen, että siirryn töihin. Toki liikkumista tapahtuu jonkin verran myös muualle, mutta pääsääntöisesti kulut aiheutuvat työmatkasta. Tiiviistä auton käytöstä johtuen osallistuin sen hoitomenoihin tässä kuussa ja käytin menopelin huollossa hintaan 109 euroa. Omaa en omista ja yleensä minun on mahdollista käyttää autoa polttoaineen hinnalla. Siitä huolimatta on järkyttävää, että joudun kuukaudessa tekemään 2,3 päivää töitä sen takia, että menen töihin.
Ravinnon hankkimiseen kului yhteensä noin 15 työtuntia. Ravintolakulut olivat hieman normaalia alemmat, koska olin elokuussa lomalla. Ruokailut vähennetään aina seuraavan kuukauden palkasta. Muuta kovin merkittävää kuluissa ei tällä kertaa ollut.
VARALLISUUS & TUNNUSLUVUT
Alla nykyinen varallisuustilanne ja vertailu edelliseen kuukauteen.
Merkittävin muutos varoissa ja veloissa tapahtui poikkeuksellisesti Suomi-salkussa. Suomi-osakkeet olen hankkinut joskus ennen kuin ymmärsin indeksirahastoista yhtään mitään ja silloin tällöin yritän pitää myös niistä huolta. Technopoliksen osakeannista johtuen tein poikkeuksellisesti merkinnän Suomi-salkkuun. Pidemmällä tähtäimellä pidän erikoisena toimintaa, jossa yhtiö jakaa osinkoa, mutta kerää rahaa osakeanneilla. Lyhyellä tähtäimellä osallistumista ei oikein voinut jättää väliin. Lisäksi automaattisijoitukset menivät suunnitelmani mukaan eli Seligsonin rahastohankintoihin lähti vakiosumma 500 euroa sekä omissa, että yritykseni nimissä.
Nettovarallisuuteen huomioin kaiken omaisuuden, jonka arvon oletan vähintäänkin säilyvän. Sijoitusvarallisuudesta olen vähentänyt käteisen, oman asunnon ja asuntooni liittyvän velan. Sijoituksissa ei ole lainkaan velkavipua käytössä. Eläkekassa vuosina on laskettu jakamalla sijoitusvarallisuus edellisen 12 kuukauden kulujen keskiarvolla. Se kuvaa hyvin yksinkertaistettuna sitä kuinka monta vuotta pystyisin elämään nykyisellä eläkekassallani.
Edelliseen kuukauteen verrattuna nähtävissä on pientä muutosta oikeaan suuntaan.
LOPUKSI
Hintojen muuttaminen tunneiksi pistää ajattelemaan enemmän kuin asioiden tai esineiden arvojen mittaaminen euroissa. Valuutta poistuu tililtäsi kortin vilautuksella, mutta sen tilille saapuminen vaatii ponnistuksia ja vie kuukaudessa suurimman osan hereilläoloajastasi. Ehkäpä juuri siitä syystä olisi hyvä välillä pohtia etukäteen, että kuinka monen työtunnin arvoisia harkitsemasi ostokset oikeasti ovat.
Monelle säästöprosentti ei ole konkreettinen luku, mutta myös sen voi muuttaa tunneiksi. Jos laitat nettotuloista säästöön 50 %, tarkoittaa se suomeksi sitä, että voit halutessasi downshiftailla 2,5 päivän työviikkoon. Mitä sinä tekisit, jos voisit käyttää työntekemiseen puolet nykyisestä ajasta?
Kuluttaminen on yhtä oikea valinta kuin säästäminen, mutta käytä hetki siihen, että mietit onko kulutuksesta saatava nautinto sen eteen nähtävän vaivan arvoista.
PS. Lisää Poweria salkun hallintaan tulossa toivottavasti loppuviikosta.
Sivusto ei tallenna sinusta mitään tietoja tai käytä evästeitä, kun luet artikkeleita. Toiveita,
kommentteja ja kysymyksiä voi laittaa tulemaan myös meilillä.
Huom! Kommentointi käyttää evästeitä. Nimi, sähköposti ja verkkosivusi tallennetaan selaimeesi,
jotta voit jatkossa kommentoida helpommin samoilla tiedoilla. Kentät vapaaehtoisia ja voit
jättää ne halutessasi tyhjiksi.