Merkitys

Merkitys

Twitter janalleni kilahti viesti. "Hyvä elämä tarvitsee tarkoituksen, merkityksen. Tuntuu kuin se olisi kadoksissa?". Viesti viittasi viimeaikaisiin johtopäätöksiini, joissa raha ei tuonutkaan onnea. Aloin pohtimaan asiaa. En ole ollenkaan varma, että elämä tarvitsisi tarkoituksen tai merkityksen.

Viestin lähetti kirjailija ja salkunhoitaja Pasi Havia. Tiedän, että Pasi tietää mistä puhuu. Hän on yksi yhden suosikkikirjani Erilainen ote omaan talouteen - vapaus, onni ja hyvä elämä kirjoittajista.

Kirjan kappaleessa merkitystä etsimässä sanotaan näin:

Mitään yleismaailmallista "suurempaa tarkoitusta" ei nimittäin ole olemassa. Elämän tarkoitus on aina henkilökohtainen. Se myös muuttuu elämän aikana useaan otteeseen, eikä ole mahdotonta, että merkitystä tuovia asioita olisi useampia.

Nuorempana kuvittelin olevani erityinen. Ajattelin, että minun on tarkoitus saavuttaa tai tehdä jotain suurta ja mahtavaa. Nyt tiedän olevani tavallinen veroja maksava varhaiskeski-ikäinen miesoletettu.

Sen jälkeen, kun sain tietää, että elämässä ei ole mitään suurempaa tarkoitusta, käytin vuosikausia etsien onnea ja yrittäen keksiä merkitystä elämälleni.

En keksinyt.

Tällä hetkellä en ole lainkaan varma, että elämässä pitäisi olla merkitys tai tarkoitus. Siitä voi olla etua, kun vastaan tulee vaikeuksia, joista yrittää selviytyä, mutta pakollista merkityksen löytäminen ei ole. Ja vaikka merkityksen kerran löytäisi, voi se kadota uudestaan tai muuttaa muotoaan.

Jos olet löytänyt elämääsi maagisen merkityksen, onnittelen sinua. Jos olet kyllästynyt koko sanaan, höydyt ehkä seuraavasta ajatuksesta.

Olet ihan yhtä hyvä ihminen, vaikka tekisit asioita vain huvin vuoksi ilman sen kummempaa merkitystä. Sinun ei tarvitse saavuttaa yhtään mitään.

Jos haluat löytää tai oikeastaan keksiä merkityksen elämällesi, hyvä aloitus voisi olla Derek Siversin How to Live. Spoiler alert! Lopputuloksena on se, että voit keksiä merkityksen ihan mistä vain. Kirja tosin antaa mielenkiintoisia vaihtoehtoja, joista valita tai yhdistellä oma elämäsi.

Eikö hyvä elämä ole sitä, että voi tehdä enemmän sitä mitä haluaa ja vähemmän niitä asioita, joita ei halua tehdä?

Edit. tämä ajatus kehittyi filosofiaksi.

<<
>>

Sivusto ei tallenna sinusta mitään tietoja tai käytä evästeitä, kun luet artikkeleita. Toiveita, kommentteja ja kysymyksiä voi laittaa tulemaan myös meilillä.

Huom! Kommentointi käyttää evästeitä. Nimi, sähköposti ja verkkosivusi tallennetaan selaimeesi, jotta voit jatkossa kommentoida helpommin samoilla tiedoilla. Kentät vapaaehtoisia ja voit jättää ne halutessasi tyhjiksi.

Kommenttien alkuun ↑