Ongelmia paratiisissa - asuntosijoittamisen pimeä puoli
Kerroin aikaisemmin, että yksi tulonlähteeni on asuntosijoittaminen. Tarkoitukseni oli ostaa asunto ja nautiskella säännöllisesti tilille kilahtavista vuokratuotoista.
Toisin kuitenkin kävi.
Jokainen ymmärtää, että sijoittamisen tuottojen vastapainona on aina olemassa riski. Asuntosijoittamisessa riskejä ovat esimerkiksi huonot vuokralaiset, asunnon tyhjänä oleminen, asuntojen hintojen romahdus sekä velkavivun mukanaan tuomat riskit.
Asunto ei onneksi ehtinyt olla lainkaan tyhjänä, vaan sain sen välittömästi vuokrattua. Tämä ei ollut mikään ihme, koska asunto on hyvällä paikalla ja erittäin siistissä kunnossa. Onnistuin myös välttämään huonot vuokralaiset ja kaikki näytti sujuvan mallikkaasti.
Lähes vuoden kaikki meni kuin elokuvissa, mutta yhtenä aamuna vuokralaiseni soitti ja kertoi, että olohuoneen lattia on hieman kupruilla. Ei kuulostanut todellakaan lupaavalta. Äkkiä isännöitsijälle puhelu ja sen jälkeen alkoi toivominen, että kaikki kääntyisi parhain päin.
Asunnossa oli tehty remontti juuri ennen kuin ostin sen, ja isännöitsijä oli valvonut remontin, joten ajattelin kaiken olevan kunnossa. Myöhemmin selvisi, että todellisuudessa remontti oli tehty aivan päin sitä itseään. Tästä oli pieniä merkkejä jo etukäteen havaittavissa, kuten se, että keittiössä silikonin välissä oli pientä rakoa. Jätin ne kuitenkin huomiotta, kun päällisin puolin kaikki näytti olevan kunnossa ja minulla oli kauhea kuume aloittaa asuntosijoittaminen.
Keittiö oli onneksi tuota pientä puutetta lukuun ottamatta kunnossa. Isännöitsijän tekemän tutkimuksen jälkeen selvisi, että pahimmat virheet oli tehty kylpyhuoneessa. Siellä oli käytetty vääränlaista lattiarakennetta, jolloin saumat ja vesieriste olivat pettäneet. Näin vesi oli valunut lattian alle ja sitten vielä ulos kylpyhuoneesta olohuoneen puolelle. Kaikki oli tapahtunut piilossa lattian alla enkä minä saati vuokralainen ollut tällaista huomannut lainkaan.
Ennen isännöitsijän tekemää vahinkoselvitystä tilanne oli melkoisen kuumottava, kun en tiennyt minkälainen lasku jupakasta seuraisi. Eipä tällaisista asioista juuri ollut kokemusta. Tietysti on olemassa myyjän vastuu ja remontin tehnyt firma olisi puolestaan vastuussa asunnon myyjälle.
Isännöitsijän tekemän tutkimuksen jälkeen putosi taakka harteilta, kun selvisi, että vesivahinko oli mennyt rakenteisiin. Rakenteet ovat isännöitsijän vastuulla, joten hän vei asiaa eteenpäin.
Sijoitusasuntoni remontti kesti lähemmäs neljä kuukautta, kun koko kylpyhuone uusittiin täysin sekä olohuoneen lattia vaihdettiin uuteen. Ylimääräisiä kustannuksia tästä ei onneksi minulle aiheunut. Vuokratulot jäivät remontin ajalta saamatta ja varmaan yhtiö joutuu taas vastikkeita nostamaan tulevaisuudessa, mutta tämä on pientä siihen verrattuna, että koko pommi olisi tipahtanut maksettavakseni.
Ei liene lainkaan yllättävää, että alkuperäisen remontin tehneestä firmasta ei kuulunut yhtään mitään koko prosessin aikana.
Asuntoa ostaessa kannattaa olla todella tarkkana. Vaikka remontti olisi valvottu, se ei välttämättä tarkoita, että asunto on kunnossa. Pieni huolimattomuus yhdessä paikassa voi pahimmillaan tarkoittaa suurempaa virhettä jossain muualla.
Oppimiskokemuksena tämä on ollut loistava – toivottavasti myös sijoituksena tulevaisuudessa.
Sivusto ei tallenna sinusta mitään tietoja tai käytä evästeitä, kun luet artikkeleita. Toiveita,
kommentteja ja kysymyksiä voi laittaa tulemaan myös meilillä.
Huom! Kommentointi käyttää evästeitä. Nimi, sähköposti ja verkkosivusi tallennetaan selaimeesi,
jotta voit jatkossa kommentoida helpommin samoilla tiedoilla. Kentät vapaaehtoisia ja voit
jättää ne halutessasi tyhjiksi.