Soveltaja

Soveltaja

Noin puolitoista vuotta sitten olin työpaikkojen välissä ja päätin, että haluan jättää jälkeni maailman tekemällä sovelluksen taloudenhallintaan. Sen ei olisi luullut olevan kovin haasteellista. Ensin vain opettelen ohjelmointia ja sitten julkaisen sovelluksen. Helppoa kuin heinän teko.

No, ei ollut.

Vieläkään ei ole valmista, mutta nyt uskallan jo houkutella sinut mukaan. Tämän artikkelin pääasiallinen tehtävä on toimia mainoksena, mutta matka on ollut mielenkiintoinen ja ehkä joku opetuskin siihen sisältyy. Jos haluat skipata artikkelin ja hypätä suoraan tutustumaan tulevaisuudessa julkaistavaan palveluun, klikkaa tästä (edit: ei enää olemassa).

Jos olet tavalla toisella ollut projektissani mukana, niin haluan, että tiedät minun olevan äärimmäisen kiitollinen panoksestasi.

Puolitoista vuotta sitten

Puolitoista vuotta sitten en osannut juurikaan ohjelmointia. Ensimmäinen haaste projektin alussa oli työvälineiden ja ohjelmointikielen valinta. Minulla ei ollut mistään mitään hajua, joten tein erilaisia tutoriaaleja ja yritin vain ymmärtää, miten kaikki toimii. Kokeilin ensin Pythonia, mutta lukemisen ja tutkimisen jälkeen päädyin Javascriptiin (React + Node.js).

Tämä projekti ei ollut ensimmäinen yritykseni opetella ohjelmointia, vaan epäonnistuneita yrityksiä ennen tätä on ainakin kaksi. Tai epäonnistuminen on ehkä voimakas ilmaisu, mutta molemmilla kerroilla homma jäi kesken.

Ymmärrän yleensä asioita nopeasti, mutta ohjelmoinnin kanssa näin ei ollut. Tämä on myös se syy, miksi nykyistä projektia edeltävät yritykset ovat jääneet kesken. Aluksi intoa on aina, mutta eteneminen on verkkaista ja ilman mielenkiintoista projektia into hiipuu.

Ensimmäinen opetus projektissa on ollut se, että ohjelmointi on aluksi vaikeata suurelle osalle ihmisiä. Pullamössöpossuna turhauduin tähän todella paljon, mutta nyt olen oppinut nauttimaan pään seinään hakkaamisesta. Muualla elämässä olen ollut jumissa yksittäisen ongelman kanssa tunteja, ohjelmoinnissa muutama päivä ei vielä ole kovin paha jumi. Mutta ai että, mikä tunne seuraa, kun haaste vihdoin ratkeaa. Sellaista voittajafiilistä en ole saanut mistään muualta.

  • Jos suunnittelet ohjelmoinnin opiskelua, keksi mielekäs projekti ja sitoudu projektiin vuodeksi. Valmistaudu turhautumaan, mutta ole sitkeä ja jatka.

Reilu vuosi sitten

Vuosi sitten eli puoli vuotta taloudenhallinta sovellusprojektin aloittamisen jälkeen totesin, että pelkästä pään seinään hakkaamisesta tulee yllättäen pää kipiäksi. Halusin nopeuttaa oppimistani, joten hain ja pääsin mukaan työkkärin järjestämälle ohjelmointikurssille.

Nopeasti huomasin, että ensimmäinen ponnistukseni oman sovelluksen parissa ei ollut riittävä ja projektin yritys numero yksi päätyi roskakorin täytteeksi. Onneksi panostus ensimmäiseen yritykseen ei ollut järin suuri. Vuonna 2018 ehdin käyttää omaan opiskeluun ja projektin ensimmäiseen yritykseen aikaa noin 160 tuntia.

Kurssin aikana loksahti muutama pala paikoilleen. Videoita katsomalla ja tekemällä oppii kyllä, mutta perspektiivi on aika matala. Kurssin avulla pääsin vähän korkeampaan perspektiiviin ja opin ymmärtämään isompaa kuvaa ja asioiden riippuvuussuhteita toisiinsa.

Kurssin myötä kuvittelin pääseväni nopeasti eteenpäin ja jo tammikuussa 2019 houkuttelin ensimmäisiä vapaaehtoisia testaajiksi. Testaaminen on toistaiseksi jäänyt ainoastaan teettämäni kyselyn testaamiseen, mutta kyselystä lisää myöhemmin.

Kurssin aikana sain osan toiminnoista tehtyä yritykseen numero kaksi, kunnes myöhemmin kurssilla selvisi parempi tapa tehdä asioita ja siitä alkoi yritys numero kolme.

Vuosi sitten

Vuosi sitten kuvittelin, että nyt olen lähellä maalia (HEH HEH!). Tavallaan olinkin ja sovellusta olisi voinut testata. Testauksen lopputulos olisi ollut se, että kyseessä on kasa paskaa.

En ole perfektionisti, mutta en myöskään halua hävetä tuotostani. Tosin aina katsoessa vaikka puoli vuotta sitten kirjoitettua koodia, tunnen jonkinlaista häpeää. Se on toisaalta hyvä asia, koska tiedän kehittyväni.

On melko masentavaa todeta tehneensä satoja tunteja töitä ja lopussa kokea valaistuminen työn laadusta. Näin kävi myös yrityksen numero kolme kohdalla ja se päätyi roskakoriin, vaikka panostus oli jo satoja tunteja.

Tämä takaisku tuntui jo sen verran, että jouduin ottamaan tuumaustauon. Pidin kesän 2019 taukoa ohjelmoinnista ja siirryin sirkushuvien (lue golfin) pariin.

Syksy 2019

Syksyllä 2019 totesin, että en todellakaan ole valmis luovuttamaan. Heitin golf kamppeet varastoon ja laitoin vauhti vaihteen silmään (Tuulispää). Oli aika aloittaa yritys numero neljä. Samalla aloitin tietotekniikan opiskelut Haaga-Heliassa ja sain projektilleni Business Finlandin kautta innovaatiosetelin.

Yritin yhdistää koulun ja sovellusprojektini, mistä päästään viime syksynä tekemääni kyselyyn. Iso kiitos sinulle, jos uhrasit arvokasta aikaasi ja olet yksi 168 vastaajasta! Jos et tiedä asiasta mitään, niin kyselyllä pyrittiin kartoittamaan sovelluksen mahdollisia toiminnallisuuksia.

Kyselystä tuli oikein kaunis ja koulun näkökulmasta suorastaan loistava. Ja se oli iso virhe.

  • Startup maailman sääntö numero yksi, älä koskaan kysy mitä ihmiset haluavat tai aikovat — kysy mitä he ovat jo tehneet

Ihmisten aikomukset ja halut eivät heijasta todellisuutta. Järkevin tapa kysyä asioita, on selvittää mitä ihmiset jo tekevät, mitä ongelmia heillä on ja miten he ovat yrittäneet ratkaista ongelman.

  1. Jos ongelmaa ei ole yritetty ratkaista, se liian vähäpätöinen ja koko asian voi unohtaa.
  2. Jos ongelma on yritetty ratkaista käyttämällä rahaa, se on luultavasti myös liiketoiminnan näkökulmasta riittävän merkittävä ratkaistavaksi.

Sain kyselyyn mielestäni erittäin paljon vastauksia ja innostuin niistä valtavasti. Hyviä ideoita oli vaikka ja kuinka. Innostuessa homma voi lähteä lapasesta ja juuri niin kävi. Kuvittelin aloittavani pienesti ja luulin tuntevani entuudestaan MVP -konseptin (Minimun Viable Product), mutta näin ei ollut.

  • MVP voi olla periaatteessa mitä tahansa, mikä auttaa testaamaan sen, että onko yritysidea toteuttamisen arvoinen

Luin sujuvasti myös kirjan Lean Startup, mutta en silti ymmärtänyt konseptia. Vasta keskustellessani aiheesta siskoni kanssa koin heräämisen.

Yleensä jokaisen yritysidean taustalla on yksi oletus, johon koko idea ja sen tuoma lisäarvo perustuu (ns. value hypothesis). Minä lähdin kyselyn perusteella tekemään tuotetta, joka olisi ollut minimi versio kaikista suunnittelemistani tuotteen ominaisuuksista eli aivan liian suurta kokonaisuutta.

  • Oikea peliliike olisi ollut täsmäisku arvolupaukseni ytimeen

Innovaatioseteli

Tein kyselyn, koska halusin käyttää innovaatiosetelin mahdollisimman tehokkaasti. Lisäksi liityin mukaan Haaga-Helian yrittäjäopintoihin ja hankin apua sovelluksen ulkoasun suunnitteluun.

Inhoan rahan murhaamista, vaikka kyse olisi vastikkeettomasti kerrytetyistä yksilöistä. Halusin tehdä kaiken mahdollisen, että olisin voinut jälkeen päin sanoa käyttäneeni rahan fiksusti. Valitettavasti todellisuus oli päin vastainen ja lopputuloksena oli todella nopea rahan raiskaus.

Halusin rakentaa aivan liian laajan kokonaisuuden, vaikka mielestäni olin karsinut sen täysin minimiin. Minulle 5000 euroa on paljon, mutta IT-projektissa se palaa ennen kuin ehtii silmiä räpäyttää.

Yrityksen numero neljä tuotoksena sain juuri mitä tilasin eli todella paljon en mitään. Innovaatiosetelillä sain käytännössä väritettyä sovelluksen ja toimivan ympäristön tuotantokäyttöä varten. Kaikki logiikka jäi omalle kontolleni. Myöhemmin myös ympäristö meni uusiksi.

Jos mietit, miten yrittäjäopintojen kanssa kävi, niin ei hyvin. Sain sieltä valmentajan ja kahden tapaamisen jälkeen päätin, että hommaa ei kannata jatkaa pidemmälle. Yritin saada uutta valmentajaa, mutta ilmeisesti jouduin mappiin ö ja en enää saanut mitään vastausta viesteihini.

Vuosi vaihtui ja totesin käyttäneeni vuonna 2019 projektin parissa vajaat 900 tuntia omaa työtä ja 6000 euroa rahaa ilman minkäänlaista merkittävää tuotosta. Vuoden valopilkku oli palvelun ulkoasu ja onneksi edes yhteen asiaan pystyin olemaan tyytyväinen.

2020

Vuoden 2020 vaihteessa lähti käyntiin yritys numero viisi. Käytännössä yritin teko hengittää yrityksen numero neljä tuotosta. Tein pari viikkoa töitä yötä päivää ja lopulta huomasin, että logiikka ei tulisi koskaan toimimaan niin kuin halusin. Oli aika painaa tämäkin yritys roskakorin täytteeksi.

Projektin alussa en osannut suunnitella, koska kaikki piti kokeilla koodissa saadakseni ymmärryksen toteutusmahdollisuuksista. Tämän vuoden alussa pystyin jo jollain tasolla näkemään mielessäni koodin pelkän suunnittelun myötä, mutta siitä huolimatta olin juuttunut vanhaan tapaani tehdä. Kankeaa, mutta hidasta.

  • Älä koskaan aloita koodaamalla. Suunnittele ja piirrä todella tarkalla tasolla mitä haluat saada aikaiseksi. Viimeinen vaihe on toteutus.

Kokemuksena projektini ei vieläkään saavuttanut mieltä ylentäviä lukemia, joten oli jälleen pakko ottaa lyhyt tuumaustauko. Viikon pohdinnan jälkeen päätin yrittää etsiä lisää apuja ja näytin tuotostani jopa yhdelle sijoittajalle.

Sain palautteen ja opin samalla, että vastaavia tuotteita hieman eri kulmalla on suunnitteilla ja tekeillä useampia. Sen tiesin, että myös valmiita on jo vaikka kuinka paljon. Pidän tätä pelkästään positiivisena asiana, koska se todennäköisesti tarkoittaa ongelman olevan riittävän merkittävä ratkaistavaksi. Toisaalta uskon omaan näkemykseeni enkä vastaavaan ratkaisuun ole vielä törmännyt.

Lisäksi opin keskustelusta, että ajatus millä olen itse liikkeellä, ei tule koskaan olemaan sijoittajan näkökulmasta mielenkiintoinen. Tarkoitukseni on luoda jotain hyödyllistä ja tuottoja tästä projektista en tarvitse. Minulle optimaalinen tilanne on se, että sovellus tai tarkemmin ottaen verkkopalvelu kattaa omat kustannuksensa. Sijoittajalle optimaalinen on jotain täysin muuta.

Aavistuksen viisastuneena totesin, että on parempi aloittaa taas lähes puhtaalta pöydältä.

Nyt on vuorossa yritys numero kuusi

Suunnittelu lähti käyntiin ja parissa päivässä kasassa oli ainakin paperilla toimiva logiikka ja sopivin askelin etenevä toteutus. Nyt toteutuksen ensimmäinen vaihe eli etusivu on julkaistu.

Rahaa on tähän mennessä palanut kaikkiin yrityksiin yhteensä noin 8000 euroa ja omaa aikaani opiskeluun sekä tekemiseen noin 1300 tuntia. Osa nykyisestä toteutuksesta on omaa käsialaani ja osa työstä on teetetty.

Päädyin projektin edistämisessä malliin, että ulkoistan sellaisen työn minkä jo osaan tai mitä en koskaan tule tekemään. Toisaalta en ulkoista työtä, joka on toiminnan kannalta kriittistä, vaan etsin apua oman oppimiseni nopeuttamiseen. Ja aika hyvin apua löytyikin jo. Tällä tavalla palvelu edistyy jouhevasti ja samalla opin koko ajan lisää.

Minun pitää ymmärtää sovelluksen jokainen pala ja pystyä tarvittaessa tekemään muutoksia. Tämä on ainoa keino, jolla saan kustannukset pidettyä minimissä ja niiden myötä myös palvelun hinnan samalla tasolla.

Voi olla, että häviän isolla rahalla ja isolla tiimillä tehdylle palvelulle. Toisaalta on pieni mahdollisuus, että poikkeava lähestymiseni kantaa hedelmää pidemmällä aikavälillä. Joka tapauksessa otan asiasta innostunein mielin selvää.

Nyt minua kiinnostaa, että onko kukaan teistä innostunut liittymään mukaan matkalle.

Liity kutsulistalle

Palvelu tulee toimimaan selaimen kautta kaikilla laitteilla ja tällä hetkellä siitä on julkaistuna etusivu. Etusivulla olen yrittänyt selittää ajatukseni palvelun toiminnasta ja parhaiten pääset perille kokeilemalla sivulta löytyvää tavoitelaskuria. Voit laskea eläketavoitetta, muuta sijoitusvarallisuustavoitetta tai puhtaasti säästötavoitetta.

Palvelu tulee olemaan maksullinen, mutta yritän tehdä siitä toiminnallisuuksiin nähden niin edullisen kuin mahdollista. Tilausvaihtoehtoja on kaksi. Basicin ajatus on, että omaa taloutta voi seurata mahdollisimman helposti ilman automaattista tiedon hakua ja pankkirajapintoja. Automatisoitu versio on nimeltään VIP. Molemmat perustuvat kuukausimaksuun.

  • Basic 0,5 € / kk
  • VIP 6 € / kk

Aikaisen liittyjän etuna saat pysyvän 50 % alennuksen tilaukseen eikä mitään tietenkään tarvitse maksaa ennen kuin palvelu aukeaa käyttöön. Tässä kohtaa olen rajannut käyttäjämäärän 50 henkilöön ja pyrin siihen, että jokaisen 50 henkilön tärkein asia talouden hallinnassa löytyisi palvelusta heti sen avautuessa.

Tarkoituksella olen raatorehellisesti kuvannut matkani tähän asti, jotta sinä tiedät täsmälleen mihin mahdollisesti sekaannut. Matkalla tulee varmasti vielä lisää mutkia, joten kärsivällisyyttä vaaditaan jatkossakin.

Hyvä naiset ja herrat, pitkien puheiden jälkeen, saanko esitellä...

Pohatta App(ei enää olemassa)

Kokeile, leiki laskurilla, kerro mielipiteesi ja toivottavasti liityt mukaan jännittävälle matkalle!

Edit. 19.4.2020 klo 11:00, valitettavasti ennakkopaikat ovat nyt täynnä. Voit laittaa sähköpostia info@pohatta.com ja saat tiedon ensimmäisten joukossa, kun palvelu avautuu.

Jos ilmoittauduit jo sait palvelussa näkyviin "Tervetuloa mukaan viestin", olet mukana. Sähköpostiin ei tule vahvistusta, koska lupasin, että lähetän sinne vain tiedon palvelun aukeamisesta. Jos joku asia jää mietityttämään tai tulee myöhemmin mieleen, voit laita sähköpostia info@pohatta.com.

<< Kuukausikatsaus 03 2020 - 332K
Kuukausikatsaus 04 2020 - 355K >>

Sivusto ei tallenna sinusta mitään tietoja tai käytä evästeitä, kun luet artikkeleita. Toiveita, kommentteja ja kysymyksiä voi laittaa tulemaan myös meilillä.

Huom! Kommentointi käyttää evästeitä. Nimi, sähköposti ja verkkosivusi tallennetaan selaimeesi, jotta voit jatkossa kommentoida helpommin samoilla tiedoilla. Kentät vapaaehtoisia ja voit jättää ne halutessasi tyhjiksi.

Kommenttien alkuun ↑