Tilipäätös 2015 2/3 - Lisätuloja
Kaikkien meidän numerofriikkien kunniaksi julkaisen tilinpäätöksen tällä kertaa kolmessa osassa. Kaikki luvut tulee käytyä tarkkaan läpi, mutta saan myös pidettyä postaukset inhimillisen pituisina. Ensimmäisessä osassa käsittelen sijoitusasunnot, toisessa sivutulot ja kolmannessa vedän yhteen koko paketin sisältäen kaikki tuloni ja menoni.
Päivätöistä saamani palkka ei ole koskaan päätä huimannut, mutta onneksi olen sen lisäksi onnistunut hankkimaan pieniä sivutuloja. Sivutulot ovat erinomainen tapa paitsi säästöprosentin kasvattamiseen, mutta myös riskien hallintaan. Mitä enemmän tulonlähteitä on, sitä vakaammalla pohjalla talouteni lepää. Jos etsit itsellesi uusia tulonlähteitä, kannattaa tutustua omaan matkaani siitä, miten pääsin alkuun lisätulojen hankinnassa.
Sivutulojen puolesta vuosi 2015 oli hyvin samankaltainen kuin 2014. Vuonna 2014 päädyin vaihtamaan toiminimeni osakeyhtiöksi ja sen takia tilikausi jäi normaalia lyhemmäksi. Muutosta edeltävät tulot menivät toiminimen nimiin. Alla yritykseni uunituore tuloslaskelma.
Tulot
Liikevaihdosta 96 % tulee urheiluvalmennuksista. Lisäksi koodailin nettisivut, Excel sovelluksen ja blogistakin tuli muutama kymppi. Blogin olen laittanut firman nimiin, koska blogin pyörittäminen ja tulojen ilmoittaminen on näin yksinkertaisempaa. Liiketoiminnan muut tuotot liittyvät arvonlisäveron alarajahuojennukseen.
Kulut
Suhteellisen usein saan yhteydenottoja liittyen yrityksen kuluihin. Voisi kuvitella, että yrityksen pyörittäminen olisi kallista. Paljon kuitenkin riippuu siitä mitä osaat itse tehdä. Ainoat pakolliset myynteihin liittymättömät kustannukset ovat netti ja pankkipalvelut. Pankkipalveluista maksan tällä hetkellä 10,5 €/kk ja netistä 22,9 €/kk. Vaikka yritykseni maksaa netin, käytän sitä myös henkilökohtaisten asioiden hoitamiseen (tietoliikenneyhteyden yksityiskäyttö). Verkkosivut ovat nykypäivänä lähes pakolliset. Niiden tekemisen ja päivittämisen hoidan itse. Ainakin näin harrastustoimintana uusien taitojen opettelu on mielenkiintoista ajanvietettä. Lisäksi säästän rahaa ja parhaimmillaan saan uusia sivutulonlähteitä, kun pystyn myymään opittuja taitoja palveluina eteenpäin.
Kirjanpidon olen myös pitänyt itselläni ja sen ulkoistamista harkitsen vasta, jos joskus päädyn oikeaksi yrittäjäksi. Taloushallinto on päivätöiden puolesta sen verran tuttua, että oma kirjanpito ei juuri aikaa vie. Pienellä opettelulla samankaltaisen yrityksen kirjanpito onnistuu keneltä vain.
Kuluissa on myös olemassa omasta mielestäni harmaata aluetta, jossa voidaan perustella kulun olevan sekä yrityksen kulu, mutta toisaalta myös yrittäjän henkilökohtaista menoa. En tämän kanssa ole ottanut mitään riskejä, mutta suhteellisen laaja toimiala ja toiminta mahdollistavat monenlaisten kulujen tulkitsemisen yrityksen kuluiksi.
Arvonalentumisissa on selvästi nähtävillä epäonnistunut kokeiluni nettisivuihin sijoittamisessa.
Verojen maksimointi
Yleensä verosuunnittelulla tarkoitetaan verojen minimointia. Yritykset saattavat loppuvuodesta tehdä jopa puoliksi turhia hankintoja, jotta välttyisivät veroilta. Itse olen päätynyt maksimoimaan verot. Miksi? Koska oma tarkoitukseni on jättää yrityksestä palkat nostamatta ja nostaa vain edullisinta osinkoa 8% nettovarallisuussäännön mukaan. Mitä enemmän maksan veroja, sitä paremman tuloksen olen tehnyt. Toisin sanoen, mitä enemmän maksan veroja sitä enemmän voin nostaa osinkoa. Olen tarkoituksella siirtänyt hankinnat vuoden lopusta vuoden alkuun. Lisäksi minulla on ollut osa-aikainen koodari töissä tekemässä sovellusta, joka säästää minulta aikaa hallinnollisesta työstä. Tuloslaskelmalla ei kuitenkaan ole penniäkään palkkakuluja, koska ne voi tietyin edellytyksin aktivoida. Sovelluksen kulut näkyvät poistoina vasta tulevina tilikausina.
Yhteenveto
Tein firman kautta töitä yhdeksänä kuukautena vuodesta ja yleensä vain muutamana iltana viikossa. Lisätulojen hankkiminen on aina valinta vapaa-ajan ja työn välillä, mutta vuoden lopussa on hieno nähdä, että minkälainen vaikutus käytetyllä ajalla on talouteeni. Olosuhteet huomioon ottaen olen erittäin tyytyväinen siihen miten vuosi 2015 meni. Viivan alle jäi lopulta verojen jälkeen 9 886 euroa eli noin 823 euroa vuoden jokaista kuukautta kohden.
Kuukausikatsauksissa olen arvostanut firman vain sen omistamien sijoitusten nykyarvon mukaan. Oma pääoma on sen sijaan nyt noin 19 700 euroa eli edullisinta osinkoa saan jaettua tänä vuonna 1 575 euroa.
Syy siihen miksi yritys on nettovarallisuudessani sijoitusten nykyarvon mukaan on se, että nykyarvo on mielestäni realistisin luku siitä, kuinka paljon yrityksessä on oikeasti varallisuutta. Lisäksi tämä on ajankäytöllisesti fiksuin ratkaisu ja riittävän lähellä totuutta.
Sivusto ei tallenna sinusta mitään tietoja tai käytä evästeitä, kun luet artikkeleita. Toiveita,
kommentteja ja kysymyksiä voi laittaa tulemaan myös meilillä.
Huom! Kommentointi käyttää evästeitä. Nimi, sähköposti ja verkkosivusi tallennetaan selaimeesi,
jotta voit jatkossa kommentoida helpommin samoilla tiedoilla. Kentät vapaaehtoisia ja voit
jättää ne halutessasi tyhjiksi.