Älä stressaa, elämässä ei ole tarkoitusta

Älä stressaa, elämässä ei ole tarkoitusta

Viimeinkin kirjaston kyttyräselkä kuljetti luettavakseni Pasi Havian, Ville Lappalaisen ja Antti Rinta-Lopin kirjan Erilainen Ote Omaan Talouteen – Vapaus, Onni ja Hyvä Elämä.

Taloudellisen riippumattomuuden nimissä en tätä tietenkään voinut ostaa, vaan jouduin kärsivällisesti odottamaan vuoroani.

KTR:n ja Saiturin blogit läpi kahlanneelle kirja ei tarjoa juurikaan uutta tietoa, mutta sitäkin enemmän arvokkaita muistutuksia. Ainakin minulle kirja toi valtavan määrän motivaatiota omaan säästämiseen ja sijoittamiseen.

Kirjan ovat jo arvostelleet esimerkiksi Kinski ja Osinkosijoittaja.

Lukukokemuksesta innostuneena päätin tehdä kirjasta kaksi itselleni tärkeätä, mutta täysin toisistaan poikkeavaa poimintaa.

1) Elämässä ei ole mitään “suurempaa tarkoitusta”

Kauan ennen eläketavoitettani ja tämän blogin syntyä olin ajatellut kulkevani perinteistä polkua: opiskelu – ikuiselta tuntuva työura – eläke ja siinä rinnalla vuokra-asunto – omistusasunto – isompi omistusasunto – megalomaaninen laina. Ihan vain siksi, koska näinhän kuuluu tehdä.

Ajatus siitä, että elämässä ei ole mitään suurempaa tarkoitusta, on erittäin kiehtova. Voit tehdä mitä vain, mikä tekee sinut onnelliseksi. Neuvon noudattaminen lyhyellä tähtäimellä pitäisi olla melko vaivatonta.

Sen sijaan ajatuksen syvempi olemus edellyttää hiukan ajatustyötä. En halua, että yhteiskunnan kirjoittamattomat säännöt rajoittavat tekemisiäni, joten halun ja onnen pitäisi löytyä jostain syvemmältä kuin siitä mihin minut on nuorena aivopesty. Omalla kohdallani perinteisen työuran välttämisestä tulee toivottavasti ensimmäinen esimerkki poikkeavasta ajattelusta. Mikä kaikki olisikaan mahdollista huomaamalla ne kaavat, joihin kangistun päivittäin?
2) Oman talouden stressitesti

Oman talouden stressiluku kertoo, kuinka pitkään nykyinen varallisuutesi riittää elämiseen ilman tuloja. Laskukaava on yksinkertainen: nettovarallisuutesi jaetaan keskimääräisellä kuukausittaisella kulutuksella (vain pakolliset menot) ja vastaukseksi saadaan aika, jonka pystyt elämään ilman tuloja (kk).

Esimerkiksi 10 000 euron nettovarallisuudella ja 833,33 euron kuukausittaisella kulutuksella vastaus olisi 12 kk eli esimerkin henkilö pystyisi elämään yhden vuoden ilman tuloja.

Yksinkertainen, mutta tehokas luku. Otan sen ehdottomasti käyttöön seuratessani eläkkeelle siirtymiseni edistymistä. Eläkkeelle siirtymisessä ei pitäisi olla mitään epäselvää, kun stressiluku ylittää oletettavasti jäljellä olevien elinvuosien määrän. Lyhemmällä tähtäimellä se antaa oikean perspektiivin siihen, kuinka kiire on löytää uusi tulonlähde, jos nykyiset ehtyvät.

Kirjasta löytyy asiaa paljon muustakin, mutta juuri nämä seikat kolahtivat minulle. Ehkä sinä löydät kirjasta jotain ihan muuta.

Kyseessä on joka tapauksessa lukemisen arvoinen teos ja kirjaa on helppo suositella ihan jokaiselle.

<<
>>

Sivusto ei tallenna sinusta mitään tietoja tai käytä evästeitä, kun luet artikkeleita. Toiveita, kommentteja ja kysymyksiä voi laittaa tulemaan myös meilillä.

Huom! Kommentointi käyttää evästeitä. Nimi, sähköposti ja verkkosivusi tallennetaan selaimeesi, jotta voit jatkossa kommentoida helpommin samoilla tiedoilla. Kentät vapaaehtoisia ja voit jättää ne halutessasi tyhjiksi.

Kommenttien alkuun ↑