Kuukausikatsaus 11 2019 - 332K

Kuukausikatsaus 11 2019 - 332K

Eläke on jälleen yhden kuunkierron lähempänä ja on aika tehdä katsaus kuukauden tapahtumiin. Jotta löydän perille ja tiedän mitä olen matkalla tehnyt, kerään joka kuukausi mustaa valkoiselle tuloista, menoista, varallisuudesta ja muista tapahtumista. Kuukausikatsauksen alussa on kerrottu tarkemmin ilmoittamistani luvuista. Tällä hetkellä kuukausikatsaukset sisältävät henkilökohtaiset lukuni kahden hengen taloudessa.

Tulot, menot ja säästöprosentti (suluissa vuosi tähän mennessä):

  • Nettotulot ilman pääomatuloja 3 006 €
  • Kustannukset 1 702 €
  • Säästöprosentti  43 % (19 %)

TULOT & MENOT

Kuukauden aikana kertyi ansiotuloja 3 006 euroa. Lasken säästöprosenttiin mukaan vain eläkekassan ulkopuoliset tulot. Sijoitusten tuotot ovat jo mukana tuottoarvioissa, joten eläkkeen kannalta merkitsevää on säästöprosentti uudesta rahasta.

Suurin menoerä kuukauden aikana oli varattu ulkomaanreissu sekä asumiseen liittyviä kuluja eli suomeksi uusi pesukone ja jotain pienempää sälää. Auringossa käyminen pimeän talven keskellä on muodostunut jo tavaksi ja siitä saan suuren määrän iloa sekä energiaa, joka toivottavasti riittää kevääseen asti. Ehkäpä sitä voisin muutaman svinginkin reissussa huitaista.

Itsensä kehittäminen kategoriaan tuli pari kirjaa. Hieman jo vanhempia, mutta en vain ole aikaisemmin saanut luetuksi. Ensimmäinen on The Lean Startup ja toinen on Zero to One eli osittain saman teeman parissa liikutaan molemmissa.

Menotaulukon tulkinta: * Asuntolainaa ei enää ole * Autoa minun on mahdollista käyttää polttoaineen hinnalla, mutta omaa en omista * Raportoin oman osuuteni kuluista kahden hengen taloudessa, yhteiset menot maksetaan puoliksi * Työaika kuukauden aikana: 80 % * Menot 12kk ka kertoo 12 kuukauden keskiarvon menojen osalta, mutta kaikki rivit eivät välttämättä mahdu näkyviin. Summa sisältää myös piilossa olevat rivit. * Menot 12kk muutos kertoo 12 kuukauden kulujen muutoksen verrattuna edelliseen kuukauteen. Myös lipun väri kertoo muutoksen suhteellisesta määrästä.

Kuukausitason lisäksi seuraan edellisten 12 kuukauden kulujen liukuvan keskiarvon trendiä. Trendissä vertailuna viime vuoden vastaava luku. Näin myös isompi kuva pysyy mielessä. Keskimääräinen kulutus antaa parhaan kuvan siitä, että kuinka suuren eläkekassan tarvitsen.

VARALLISUUS

Alla nykyinen varallisuustilanne ja vertailu edelliseen kuukauteen.

Kuukauden aikana tein pienen automaattisijoituksen rahastoihin ja muilta osin mentiin markkinan mukana.

Muuta: * Yrityksen sijoitukset on arvostettu markkina-arvoon * Yrityksen kassa ei näy ollenkaan * Käteinen ei aina ole ihan linjassa edelliseen kuukauteen, koska maksan yrityksen kuluja itse ja myöhemmin taas kulukorvauksia itselleni. Lisäksi osingot eivät näy tuloissa, mutta näkyvät käteisessä.

TUNNUSLUVUT

Nettovarallisuuteen huomioin kaiken omaisuuden, jonka arvon oletan vähintäänkin säilyvän. Sijoitusvarallisuudesta olen vähentänyt lisäksi käteisen ja oman asuntoni. Sijoituksissa ei ole lainkaan velkavipua käytössä.

Eläkekassa vuosina on laskettu jakamalla sijoitusvarallisuus edellisen 12 kuukauden kulujen keskiarvolla. Se kuvaa hyvin yksinkertaistettuna sitä, kuinka monta vuotta pystyisin elämään nykyisellä eläkekassallani.

ELÄKE

Alla on katsauseläkeaikatauluun, josta olen reilut viisi vuotta myöhässä.

Lisätiedot * Tavoite on laskettu dynaamisesti edellisen 12 kuukauden kulutuksen keskiarvon mukaan * Käyttämäni oletukset näkyvät kuvan yläreunassa * Tämän hetken aikataululla eläke koittaa 40-vuotiaana * En uudelleenbrändää P.Ohattaa, vaikka näyttäisin myöhästyvän kolmevitosena eläkkeelle-tavoitteesta

LOPUKSI

Pahoittelut, että olen kuukausikatsauksen kanssa näin paljon myöhässä. Tai en oikeastaan ole pahoillani vaan yksinkertaisesti tein valinnan tehdä muita asioita. Sovelluksen kehitykseen saamani pieni rahoitus riitti siihen, että ympäristöä ja ulkoasua hieman muokattiin. Kaikki logiikka jäi itselleni tehtäväksi.

Onni onnettomuudessa oli se, että jostain löytyi kummallinen määrä energiaa ja olen istunut koneella käytännössä yötä päivää. Suurena inspiraationa toimi Derek Siversin artikkeli pg

, jonka johdosta kirjoitin sovelluksen backendin uusiksi ja siirsin paljon logiikkaa tietokantaan. Kaikki eivät varmasti ole samaa mieltä ratkaisun pätevyydestä, mutta tietokantojen kanssa muutenkin puuhastelevalle tämä sopi mainiosti. Ja sisäinen minimalistini sai nannaa, kun muutoksen myötä pääsin eroon todella rasittavista palikoista, kuten Sequelize. Ajatus palikan takana on kaunis, käytännössä se ei toiminut itselleni kovinkaan hyvin.

Puuhastelun tuloksena annoin (=pakotin) ensimmäisen ihmisen lähipiiristäni kokeilla sovellusta. Käyttökokemus oli surkea, joten askarreltavaa vielä riittää. Tavallaan turhauttavaa, mutta toisaalta älyttömän mielenkiintoista ja elämänsisältöä lisäävää toimintaa.

On myös ollut hauska huomata, että alkuvuodesta pitämäni sapattivapaa on oikeasti ollut hyödyllinen. Luulin opiskelevani vain omaksi ilokseni, mutta olen itseasiassa työelämässä päässyt käyttämään uutta osaamistani jo useampaan kertaan, mikä puolestaan on vaikuttanut positiivisesti työn mielenkiintoisuuteen.

Työpaikallani tuli myös mahdollisuus yritysjärjestelyiden yhteydessä sijoittaa yrityksen osakkeisiin. Tuotto-odotus oli reilusti suurempi kuin markkinoilla keskimäärin ja olisi ollut hyvä sauma huitaista kertaheitolla eläkkeelle. Sijoituksen varjopuolena oli asioita, jotka olisivat rajoittaneet vapauttani. Vaikka kuinka ahne paskiainen yleensä olenkin, niin en voinut edes dollarin kuvat silmissä tehdä sijoitusta, joka vähentäisi vapauttani.

Edelliset kolme vuorokautta olen sitten lähinnä nukkunut ja valmistautunut pian alkavaan himotankkaukseen ja ruokaövereihin.

Ravinnontäyteisiä ja rentouttavia pyhiä jokaiselle!

Jos haluat tehdä itsellesi samanlaisen raportin kuin mitä olen katsauksessa käyttänyt, kannattaa lukea artikkeli talouden seurannan automatisointi.

<< Kuukausikatsaus 10 2019 - 330K
Sijoitusyhtiö - kyllä kiitos! >>

Sivusto ei tallenna sinusta mitään tietoja tai käytä evästeitä, kun luet artikkeleita. Toiveita, kommentteja ja kysymyksiä voi laittaa tulemaan myös meilillä.

Huom! Kommentointi käyttää evästeitä. Nimi, sähköposti ja verkkosivusi tallennetaan selaimeesi, jotta voit jatkossa kommentoida helpommin samoilla tiedoilla. Kentät vapaaehtoisia ja voit jättää ne halutessasi tyhjiksi.

Kommenttien alkuun ↑