Loppu

Loppu

Tämä vuosi on ollut erilainen verrattuna aikaisempiin elämässäni. Minua ei ole voinut vähempää kiinnostaa talouteni seuranta, vaan olen keskittynyt tärkeämpiin asioihin. Terveys on ollut prioriteetti numero yksi ja siinä olen ottanut valtavia harppauksia eteenpäin. Viime viikolla tein vihdoin vuoden ensimmäisen (ja viimeisen) katsauksen raha-asioihini.

Olen käyttänyt tänä vuonna enemmän rahaa kuin olen ansainnut. Tunnelma on ristiriitainen. Toisaalta minusta tuntuu rikolliselta, toisaalta olen onnellisempi kuin koskaan aikaisemmin elämässäni.

Kuluttamani rahan määrä tuli minulle järkytyksenä. Lähes koko vuoden olen käynyt töissä ja en ole edistynyt yhtään taloudessani. Ensimmäinen ajatukseni oli, että olen jämähtänyt paikalleni ja tehnyt koko vuoden turhaan töitä. Sitten tajusin (taas) jotain maagista.

Vaikka olisin säästänyt jokaisen euron, mikään ei olisi muuttunut. Olisin yhä minä. Juuri nyt ja juuri tässä. Säästämällä ei pääse toiseen ulottuvuuteen tai seuraavalle levelille. Rahan ainoa tarkoitus oli tehdä elämästäni parempaa ja sitä kautta minut onnelliseksi. Näin ei käynyt. Silti pääsin perillä.

Talous

Olen reilun kuukauden etuajassa, mutta on äärimmäisen epätodennäköistä, että tilanne muuttuisi enää merkittävästi suuntaan tai toiseen. Vuosi tiivistettynä: olen ostellut ihan helvetisti kaiken maailman juttuja. Toiset niistä tuottavat iloa, toiset eivät.

Menot:
1. Autoilu -10K
2. Asuminen ja asuntolaina -6K
3. Vapaa-aika ja harrastukset -5K
4. Ruoka -4,5K
5. Terveys ja hyvinvointi -2,5K
6. Matkailu -2K
7. Lemmikit -1K
8. Loput -1K

Kokonaisuutena vuosi tulee päätymään tulojen ja menojen osalta noin pari tonnia pakkaselle. Autoilu sisältää vain kulut, mutta ei ostohintoja. Vapaa-aika sisältää kesällä pidetyt häät. Ensi vuonna on tarkoitus saada hieman sukan varteen, mutta ei merkittävää prosenttiosuutta.

Varat & velat (ed. vuosi)

Sijoitusvarallisuus 411K (342K)
Nettovarallisuus 464K (400K)

Vuoden tavoitteet

En oikeastaan enää välitä tavoitteista. Joskus ne toimivat, mutta usein tavoitteet rajoittavat tai saavat aikaan epäonnistumisen tunteita. Terapeuttini kehotuksesta laitoin tälle vuodelle vastahakoisesti seuraavat tavoitteet:

  • Olla tyytyväisempi / kiitollisempi
  • Olla energisempi
  • Olla positiivisempi
  • Pystyä hyväksymään todellisuuden sellaisena kuin se on
  • Pärjätä uudessa työssäni

Kun en voinut hyvin, minä halusin kaiken maailman asioita. Välillä halusin muuttaa maalle, ostaa isomman talon, hankkia nopeamman auton, olla nuorempi ja milloin mitäkin. En oikein jaksanut tehdä mitään ja tai saanut asioita aloitettua. Murehdin tulevia tai menneitä asioita. Murehdin jopa murehtimista.  

Nyt näen asioista yhä useammin sen hyvän puolen. Tiedän, että pärjään. Hyväksyn sen mitä on. Hyväksyn menettämisen, mutta osaan nauttia hetkistä. Hymyilen useammin.

Käytännössä kaikki tavoitteeni ovat toteutuneet ja olen oppinut nauttimaan asioista aivan uudella tavalla.

Kuten sanoin, olen jo perillä.

Ajatuksia

Lista ajatuksista, joita mieleni on pyörittänyt kuluneen vuoden aikana.

Murehtiminen

Murehtimalla saa pilattua elämän todella nopeasti. Murehtimatta ja toimimalla täysin vailla huolia huomisesta saa pilattua elämän yllättävän nopeasti. Molemmat ääripäät ovat huonoja. Murehtimalla sopivasti, tekee parempia päätöksiä.

Olen myös ottanut itseäni niskasta kiinni asioista, joita olen katunut. Kaikkea ei pysty korjaamaan, mutta olen pyytänyt kahdelta ihmiseltä anteeksi. Loukkasin heitä joskus 10-15 vuotta sitten ja nyt sain vihdoin tehtyä asialle jotain.

Nyt voin myös itse päästää irti näistä möröistä. Mikä on tehty on tehty. Minkä olen voinut tehdä asian korjaamiseksi olen tehtyn. Aika siirtyä eteen päin.

Olympiavolkkari

Ennen ajattelin, että auto on jotain millä siirrytään paikasta A paikkaan B. Nyt pidän autoilua harrastuksena, josta voi saada yllättävän paljon iloa. Saan iloa ajamisesta, pesemisestä, vahaamisesta tai vain auton katselusta.

Voisin näperrellä enemmänkin auton parissa, mutta osaamispulasta johtuen oma tekeminen on jäänyt aika pieneksi lompakon nyörien aukomista lukuun ottamatta. Välillä olen hinkannut autoa sen verran paljon, että vaimo alkoi osoittamaan lieviä mustasukkaisuuden merkkejä.

Ostin yhden auton vuonna 2020 ja 2021 päivitin vielä aavistuksen tehokkaampaan. Nyt olen teho per euro suhteessa juuri sopivalla tasolla. Rahaa hommaan on toki mennyt reilusti, mutta toistaiseksi kaikki on ollut sen arvoista. Tai ei ehkä ihan, mutta toivon jatkossa selviäväni hieman kustannustehokkaammin.

Sitoutuminen

Aikaisemmin olen pyrkinyt välttelemään esimerkiksi työkavereitani ja naapureitani. Tämän vuoden alussa tein tietoisen päätöksen, että sitoudun tutustumaan elämäni ihmisiin. Olen onnellisempi, kun elämässäni on enemmän tuttuja. Toisaalta on myös enemmän menetettävää, mutta sekin on hintansa arvoista.

Vieraista en välitä vieläkään.

Ajankäyttö

Olen vielä tarkempi ajastani kuin ennen. Yritän käyttää aikani niin paljon kuin mahdollista sellaisiin asioihin, joista oikeasti pidän. Auton kanssa puuhastelu mahtuu tähän hyvin. Sen sijaan ruuanlaiton ja kirjanpidon olen ulkoistanut hyvin pitkälle.

Kirjanpidosta tulee vajaan tonnin lasku vuosittain, mutta on hintansa arvoista. En oikeastaan edes tutkinut vaihtoehtoja, vaan laitoin suoraan sijoitusyhtiö.netin Sampsalle viestiä. Olen lukenut kaikki blogin artikkelit ja saanut niistä paljon apua, joten mielelläni siirryin maksavaksi asiakkaaksi. En saa tästä tai muista tämän artikkelin maininnoista senttiäkään.

Omat intressini suuntautuvat vapaallakin hyvin helposti johonkin älylliseen toimintaan. Varjopuolena on se, että en saa tarpeeksi lepoa. Olen yrittänyt löytää mukavaa vapaa-ajan puuhastelua, joka auttaisi palautumaan.

Vaimoni osti minulle Wheel of Time -kirjasarjan neljä ensimmäistä osaa, mutta en vielä päässyt tuohon maailmaan sisään. Edellisestä satukirjastani on aikaa noin 15 vuotta. Lukiessa huomasin, että mielikuvitukseni on täysin tuhoutunut. En vielä luovuttanut, mutta ehkä joku urheilukanava voisi olla enemmän minulle sopiva. Olen aina pitänyt niitä liian kalliina, mutta nyt mielentilani on kymppi sinne kymppi tänne.

Golf. Ostin pelioikeuden kesäksi ja kävin lopulta vain neljä kertaa pelaamassa. Ne olivat elämäni kalleimmat kierrokset. Golf on suorittamiseen ja kehittymiseen mahtava areena, mutta hupina haastava. Ainakin itselleni. Ensi vuonna en ainakaan enää osta pelioikeutta. Ehkä voisin harkita jopa vermeistä luopumista. Ehkä sitten taas eläkkeellä!

Siivoaminen on myös yksi asia, joka ei kuulu lempiasioihini. Lattioista on nyt muutaman kuukauden huolehtinut Roope robotti-imuri.

Pakokauhu (sijoittaminen)

Masennukseni alussa minulle iski pakokauhu. Halusin äkkiä terveeksi ja yritin miettiä kaikkea mahdollista, joka elämässäni oli pielessä. Pakoreittiä etsiessäni erehdyin pariin otteeseen kiertotielle.

Ensimmäinen selkeä virhe on asuntosijoittaminen yritys 2. Muistan missä mielentilassa tein tämän päätöksen ja ymmärrän, että oikeastaan mikä vain häiriö olisi kelvannut siihen, että sain ajatuksen pois omasta surkeudestani. Asunto ei minua stressaa samalla tavalla kuin aikaisemmat, mutta paljon mieluummin olisin ilman sitä. Jos haluat kohtuullisella hinnalla kassavirtapositiivisen asunnon, niin minulla olisi Lahden seudulla yksi ylimääräinen.

Vuoden toinen harhalaukaus oli treidaaminen. Yritin opetella kaiken maailman kuvioita päivätreidaamisen parissa ja toisaalta seurata osakkeita svingailemalla mukana. Paitsi että hävisin rahaa, tällainen sijoittaminen on konkreettisena tekemisenä mielestäni aivan perseestä. Ehkä menestyksen kautta tämäkin homma muuttuisi mielenkiintoisemmaksi, mutta palasin aika nopeasti takaisin vanhaan.

En halua käyttää sijoittamiseen yhtään ylimääräistä aikaa. Se ei oikeastaan kiinnosta pätkääkään. En ole sijoittaja, mutta tykkään ostella osakkeita. Pitää keksiä tähän joku sopivampi termi kuin sijoittaja. Ehkä osakekeräilijä kuvaa paremmin totuutta.

Pakokauhun vallassa on vaikea nähdä kovin pitkälle. Tulevaisuus ei yksinkertaisesti kiinnosta. Ensi kerralla yritän lykätä päätöksiä pidemmälle. Päätöksillä on aina seurauksensa ja nyt elän niiden kanssa.

Lisää rahaa

Amazon Primelta löytyy dokumentti Generation Wealth. Se kuvastaa hyvin sitä, miten älytöntä raha on. Vastapainoksi DHH:n artikkeli The Day I Became a Millionaire.

Organisointi

Pidän järjestyksestä. Olen uudelleenjärjestänyt sekä digitaalista että fyysistä elämääni.

Olen käyttänyt useamman sata euroa Ikean erikokoisiin laatikoihin ja nyt keittiömme kaikilla asioilla on paikkansa. Mikään ei asu alkuperäisessä pakkauksessa, vaan kaikki tuotteet ovat siistissä järjestyksessä samanlaisissa laatikoissa. Toinen esimerkki fyysisistä asioista on sähköjohtojen kotelointi. Yksikään johto ei enää roiku lattialla, vaan kaikki on siististi koteloitu jalkalistojen päälle.

Digitaalisella puolella vaihdoin muistiinpanot Notioniin, otin käyttöön Hey sähköpostin ja salasananat asuvat nyt Bitwardenissa. Kaikki ihanasti saatavilla joka paikassa ilman ylimääräistä sähläämistä. Whatsappista yritän päästä eroon ja vaihtaa Signaliin. Facebook profiilini poistan tämän postauksen julkaisun jälkeen.

Olen myös uudelleenjärjestänyt aikatauluani. Tässä merkittävin apuri on ollut Oura. Se ei ole täysin oikeassa läheskään aina, mutta riittävän lähellä, jotta minä osaan rytmittää elämääni ja tasapainottaa levon sekä kuormituksen suhteen.

Tasapainosta tuli mieleen, että ostin myös painopeiton ja unimaskin. Painopeitosta ei ole ollut mitattavaa hyötyä. Tykkään siitä peittona, mutta nukun ihan yhtä hyvin kuin normaalillakin peitolla. Näiden ympärillä oleva hypetys on oman kokemukseni mukaan aivan turhaa.

Painopeiton mukana tuli myös painava unimaski. Se oli aivan paska ja ensimmäisen käytön jälkeen näköni oli sumea koko päivän. Kokeilin paria muuta unimaskia ja lopulta Amazonista löytyi sopiva.

Ota kiinni, jos saat

Elämä ei voi olla vain jahtaamista. Tekemätöntä työtä on aina enemmän kuin aikaa tehdä. Lainaa on usein maksamatta enemmän kuin on rahaa. Aina on jotain ja aina joutuu juoksemaan perässä.

Yritän jatkossa elää niin, että jahtaan vähemmän. Nautin jokaisesta pienestä voitosta. Suurin ero on siinä, että loputtoman backlogin tai tehtävälistan sijaan tulkitsen keskeneräisen työn luettelon idealistaksi. Ideaa ei ole pakko toteuttaa, mutta sopivassa raossa voin vapaasti valita seuraavan kohteen.

Aloita - toteuta - lopeta - valmis - pysähdy - nauti - valitse seuraava aloitus. Kuulostaa paljon paremmalta kuin juokse Forest juokse!

Ei enää ikinä loputonta keskeneräisyyttä ja toivotonta perässä juoksemista.

Lopuksi

Ainoa tarkoitus rahalla elämässäni oli tehdä minut onnelliseksi. En koskaan saanut kerättyä niin paljon rahaa, että tavoitteeni olisi toteutunut sen myötä. Ehkä summa jäi vajaaksi, ehkä olin täysin väärässä jo alun alkaen. Lopetin jahtaamisen jo jonkin aikaa sitten.

Siitä lähtien, kun hylkäsin tavoitteen taloudellisesta riippumattomuudesta, olen tuntenut itseni teeskentelijäksi. Millä oikeudella enää kirjoitan tätä blogia? Sitten minulle valkeni.

Minähän olen teeskentelijä!

P.Ohattaa ei ole olemassa eikä tule koskaan olemaan, joten on tullut aika jättää hyvästit yhteiselle mielikuvitusystävällemme. Minun nimeni on Mikko ja minä olen löytänyt taas pitkästä aikaa kirjoittamisen ilon. Jatkossa kerron tarinoitani omalla nimelläni osoitteessa www.mkkvkmn.com.

Tulevaisuuden sisältö tuskin poikkeaa merkittävästi P.Ohatan tarinoista. Kynäni on ihan yhtä terävä, vaikka naamani on paljon tylsempi. Harkitsin monia muita lyhempiä vaihtoehtoja uudelle domainille, mutta lopulta tykästyin omaan nimeeni ilman vokaaleita. Tämä kirjainyhdistelmä on mahdoton muistaa ja äärimmäisen epäsuosittu, joten se on minulle juuri sopiva.

Pidätän oikeuden muuttaa mieltäni, jos keksin jotain minimalistisempaa.

Jos olet P.Ohatan sisäpiiri listalla, niin saat jatkossa tarinani sinne kokonaisina ja otin myös kaiken seurannan pois käytöstä. Twitteriin päivitin nimimerkkini ja Facebookista luovun pian kokonaan eli sinne en enää tämän jälkeen juttujani päivitä.

Julkaisen jatkossa yhtä epäsäännöllisesti kuin tähänkin asti, joten voit liittyä P.Ohatan vanhalle listalle tai Mikon uudelle listalle, koska kyse on yhdestä samasta asiasta.

Kokeilin uuteen blogiin eri teknologiaa kuin aikaisemmin ja toistaiseksi kommentointi siellä ei ole mahdollista. Kaikki muut viestikanavat tulevat kyllä perille, joten ota rohkeasti yhteyttä, jos jokin jäi askarruttamaan!

<< Masennus
Aluksi >>

Sivusto ei tallenna sinusta mitään tietoja tai käytä evästeitä, kun luet artikkeleita. Toiveita, kommentteja ja kysymyksiä voi laittaa tulemaan myös meilillä.

Huom! Kommentointi käyttää evästeitä. Nimi, sähköposti ja verkkosivusi tallennetaan selaimeesi, jotta voit jatkossa kommentoida helpommin samoilla tiedoilla. Kentät vapaaehtoisia ja voit jättää ne halutessasi tyhjiksi.

Kommenttien alkuun ↑