Pienituloisen säästäminen - Lauran tarina

Pienituloisen säästäminen - Lauran tarina

Pienituloisen säästäminen on vaikeata. Miksi osa pienituloisista pystyy säästämään, mutta toisille säästäminen pienistä tuloista on mahdotonta? Onko kyse tahdosta, taidoista vai onnesta? En enää uskalla tituleerata itseäni pienituloiseksi, vaikka eivät tuloni vieläkään päätä huimaa. Keskituloinen on ehkä itselleni parempi kategoria, joten jostain on löydettävä uutta inspiraatiota siihen miten pienituloinen voi säästää.

Tämä artikkeli on osa toivottavasti suuremmasta inspiraatiota aikaansaavasta sarjasta, jossa keskitytään säästämiseen – elämää unohtamatta. Sinun hetkesi parrasvaloissa? Jos sinulla on oma inspiroiva tarina säästämisestä, joka voisi olla avuksi myös muille, niin jaan sen mielelläni blogissani. Ota yhteyttä ja laita tarina tulemaan!

Tämä ensimmäinen osa sai alkunsa oikeastaan puoliksi vahingossa, kun nimimerkki Laura kertoi omasta säästämisestään artikkelin Elä hetkessä ja unohda tulevaisuus kommenteissa. Tässä vaiheessa haluan kiittää Lauraa suuresti rohkeudesta jakaa oma tarinansa. Toivon, että mahdollisimman moni saisi tästä intoa omaan säästämiseensä. Ehkäpä muiden tarinoiden kuuleminen auttaa hävittämään säästämiseen liittyvän “Ei osaa, ei pysty” -asenteen. Jos muut pystyvät, myös sinä voit oppia säästämiseen tarvittavat taidot. Luvassa on tarina säästämisestä pienituloisen säästövinkkejä unohtamatta.

Nyt annan suunvuoron Lauralle (kommentit P.Ohatan kynästä).

Pienituloisen säästäminen – katastrofin kautta parempaan talouteen

Alkukeväästä valmistuin ammattikorkeakoulusta vain todetakseni, että joudun työttömäksi. Minulla oli hieman säästöjä, mutta työttömyyden pitkittyessä säästöt hupenivat. Työmarkkina- ja asumistuki (nettona 850e) riittivät elämiseen, mutta aina sai pelätä mahdollisia yllättäviä menoja. Säästöt auttoivat niihin jonkun aikaa, mutta kun säästöt loppuivat, aloin hermoilla jo etukäteen mahdollisia rahaongelmia. ASP-tiliä lukuun ottamatta olin hukannut kaikki säästöni ja ilmassa oli katastrofin tuntua.

Lopulta sain ilouutisen, että syksyllä olisi mahdollista aloittaa osa-aikatyössä. Säästöjen tuhoutuminen ja uuden työn löytyminen saivat ajattelemaan, että olisiko tienaamistani rahoista mahdollista laittaa osa sivuun. Silloin kiinnostuin ensimmäisen kerran elämässäni säästämisestä.

Työpaikan löytyminen aiheutti kuitenkin ensin erittäin ikävän tilanteen. Pahimmillaan työmarkkinatuen saanti pysähtyy kokonaan työn alkaessa, mutta minä tulisin tienaamaan niin vähän, että saisin edelleen soviteltua tukea. Valitettavasti tuki tulisi vasta palkkakuitin saatuani eli yksi kuukausi pitäisi pärjätä ilman palkkaa tai työmarkkinatukea!

Asumistuen ja muutaman edellisestä kuusta tilille jääneen euron avulla sain maksettua asumiseni. Ongelmaksi muodostui kuitenkin se, että ruokaakin pitäisi syödä ja pöydällä lojui muutama maksamaton lasku. Lisäksi työn aloittaminen tiesi matkakuluja, joista saisin matkakorvaukset vasta palkan kanssa kuukauden lopussa.

Tässä vaiheessa stressitasoni nousi kattoon.

Minulla oli vielä ASP-tilin säästöt, mutta olin kovasti yrittänyt niitä säästöjä suojella. Sääntöjen mukaan ASP-tililtä ei saisi rahaa nostaa ilman ASP-sopimuksen raukeamista. Pelastuksekseni tulivat tässä kohtaa omat vanhempani, jotka olivat huomanneet tilanteeni. He antoivat minulle rahaa, jotta selviäisin tuon kuukauden. Olin todella kiitollinen avusta, mutta samalla tunsin syyllisyyttä, koska minusta tuntui, että valmistumisen jälkeen pitäisi pärjätä omillaan.

Tässä kohtaa päätin tehdä kaikkeni sen eteen, etten koskaan joutuisi tilanteeseen, jossa minulla ei ole varaa syödä.

Päätöksen tehtyäni aloin etsiä netistä tietoa säästämisestä ja vahinkojen kautta päädyin Saiturin ja Pohatan (tästä maininnasta saa ehdottomasti plussaa!) nettisivuille. Näiden sivujen kautta löysin myös amerikkalaisen Mr. Money Mustache –bloggaajan. Lukaisin kaikki blogit hetkessä ja ymmärsin, että myös pienillä tuloilla minun olisi mahdollista laittaa sivuun jotain.

Palkan myötä nettotuloni nousisivat 1250–1300 euroon. Varmasti siitä saisi sivuun, kun olen pystynyt elämään vähemmällä.

Kolme tärkeintä apukeinoa säästämiseen

Taisteluapuna säästämisessä käytin oikeastaan kolmea asiaa:

  1. Menojen täydellistä seuraamista
  2. Uutta järjestelyä pankkitileille
  3. Itselle säästämistä ensin

Menojen seuraamisesta en tehnyt mitenkään monimutkaista. Kirjoitin vain rehellisesti ja täysin armottomasti taulukkoon ylös kaikki asiat, joihin käytän rahaa. Edes 10 sentin ostosta en jättänyt merkitsemättä, koska se olisi ollut itsensä huijaamista. Näin sain itselleni kuvan siitä kuinka paljon kulutan ja mihin raha menee.

Kun näin mustaa valkoisella siitä miten paljon rahaa meni pakollisiin asioihin ja miten paljon kulutuksesta oli enemmänkin vapaaehtoista, pystyin asettamaan pikkuhiljaa realistisen arvion sille kuinka paljon voin säästää. Tämä oli mielestäni tärkeää, koska siten ei pääse valehtelemaan itselleen ja toisaalta ei aseta itselle liian korkealentoisia tavoitteita, jotka lopulta epäonnistumisten muodossa vievät innostuksen säästämiseen. Otin tavoitteekseni säästää joka kuukausi 100-200 euroa.

Uudella pankkitilijärjestelyllä tarkoitan uusien tilien avaamista. Yhden käyttötilin sijaan minulla on nyt kolme tiliä. Yksi tili toimii tavallisena käyttötilinä, toinen on palkkatili ja kolmas toimii säästötilinä. Näin tilannetta on helpompi monitoroida ja säästäminenkin onnistuu, kun sille on oma tili.

Käytännössä toimin niin, että palkan tullessa palkkatilille, siirrän osan rahoista käyttötililleni, mutta jätän palkkatilille aina 100-200 euroa. Yritän kaikin keinoin pitää nuo ylimääräiset rahat palkkatilillä seuraavaan tilipäivään asti. Jos en ole rahoja tarvinnut, siirrän ne sitten lopulta säästötilille. Tavallaan kyse on itselleen säästämisestä ensin, koska raha on jo säästössä, vaikka se ei vielä olekaan säästötilillä. Saattaa kuulostaa monimutkaiselta, mutta minulle tämä toimi, koska säästötili pysyy aina koskemattomana. (Tätä olen pohtinut myös itse paljon viimeaikoina. Tärkeintä säästämisessä on se, että kun raha menee säästöön, se myös pysyy siellä. Todella helposti muodostuu tapa, että siirtää rahan säästöön, mutta käy sitten napsimassa sieltä “tarpeen” tullen. Tätä kannattaa varoa ja on jopa parempi siirtää raha säästöön kuukauden lopussa, että ei vain tule muodostaneeksi tapaa säästöihin kajoamisesta.)

Tähän päivään mennessä olen onnistunut keräämään säästötilille 1250 euroa. Nykyään nukun yöni huomattavasti paremmin, koska tiedän pärjääväni vaikka yhtäkkiä tulisikin kuukausi, jolloin en saa rahaa mistään. Minulla oli toki säästämisessä mukana myös hyvää tuuria. Olin autuaasti unohtanut, että Joulun alla minulle tulisi veronpalautuksia monen sadan euron edestä. Kun ne lopulta sain, siirsin kaiken säästötilille, jolloin sain 1000 euroa kasaan jo jouluun mennessä. Lisäksi olen saanut samalla lihotettua koko ajan ASP-tiliä.

Lauran säästövinkit:

Tiedän, että jokaisen  tilanne on erilainen. Itselleni säästäminen oli suhteellisen helppoa koska olen yksin yksiössä asuva nuori, jolla ei ollut lainkaan velkaa tai muita isoja rahareikiä (kuten auto tai lemmikki). Tässä kuitenkin muutamia asioita, jotka saattavat auttaa säästämisessä ihan kaikkia:

  • Suosi isoja ruokakauppoja pienten sijaan.

On hämmästyttävää kuinka paljon pienempi lasku on isossa marketissa verrattuna läheiseen Siwaan. Toki lähikaupan käyttäminen on helpompaa, mutta työttömällä tai osa-aikatyöläisellä on käytössä enemmän vapaa-aikaa joten jos isompaan kauppaan (tai Lidliin) ei ole liikaa matkaa, ei siellä käyminen ole ylitsepääsemätöntä.

  • Jos käytät julkista liikennettä, käytä aika hyödyksi ja metsästä nettitarjouksia pakollisiin menoihin liittyen

Minulla on silmälasit ja joka kuukausi minulta meni piilolinsseihin 28 euroa. Löysin kuitenkin LensOn nimisen nettikaupan, josta voi tilata 3 kuukauden erän samoja piilolinssejä hintaan 55,90 eikä postikuluja ole. Lisäksi ensimmäisen ostoksen saa usein 10% halvemmalla.

  • Mieti mistä oikeasti nautit, kuluta siihen ja luovu turhasta

Mielestäni nuukailua ei kannata viedä köyhäilyyn ja kurjuuteen asti, koska sitä ei pidemmän päälle jaksa eikä se tee mielenterveydelle hyvää. Kannattaa siis miettiä mitkä ovat oikeasti itselle tärkeitä asioita ja sitten kuluttaa niihin (olettaen tietysti, että rahat riittävät, realismia on pakko olla). Itselleni tärkeitä asioita ovat hyvä ruoka ja yksi rakas harrastukseni. Bonuksena harrastukseni kehittää osaamistani omassa ammatissani. Kulutankin näihin kahteen asiaan rahaa hyvällä omallatunnolla ja sitten jätän käyttämättä rahat sellaisiin asioihin, joihin on ehkä kuluttanut aiemmin, mutta jotka eivät tuo samalla tavalla iloa. En esimerkiksi enää käy kahviloissa, koska niihin kuluu turhaa rahaa ja osaan leipoa itsekin.

  • Tee lahjoja itse

Mikäli on mitään kädentaitoja, voi esimerkiksi joululahjoja tehdä itse sen sijaan, että ostaisi kallista tavaraa. Me leivoimme poikaystäväni kanssa joululahjoiksi joulukarkkeja ja leivonnaisia. Uskoisin tällaisten lahjojen olevan myös mieleisiä, koska ihmisillä alkaa olla kaapit niin täynnä kaupasta ostettua tavaraa.

  • Myy vanhoja tavaroitasi netissä tai kirpputorilla

Tällä tavalla pääsee ylimääräisestä tavarasta eroon ja samalla voi tienata muutaman kympin. Ei kuitenkaan pidä odottaa liikoja. Kannattaa myös joskus selata myyntipalstojen sijaan ostopalstoja ja katsoa olisiko jollain ihmisellä tarvetta sellaiselle tavaralle, joka on sinulle jo käynyt turhaksi. Olen tällä tavalla myynyt muutamia kirjoja.

  • Keksi keinoja ansaita ylimääräistä

Jokaisella on omat tyylinsä. On hyvä miettiä onko itsellä jotain erityistaitoja esimerkiksi omaan ammattiin liittyen, joita voi hyödyntää ansaitsemisessa ja sitten säästää ylimääräiset rahat.

P.Ohatan poiminnat

Ennen kuin voi säästää, on pakko tietää kuinka paljon rahaa kuluu. Ehkäpä kannan jatkossa myös oman korteni kekoon siinä miten kulujen seurannassa pääsee alkuun, mutta Lauran mainitsema rehellisyys vie todella pitkälle. Itsensä huijaaminen on helppoa, mutta jos kaikesta on mustaa valkoisella, valkenee totuus ennemmin tai myöhemmin.

Loppuun vielä pieni vinkki Lauralle, jotta voisit oikeasti sanoa maksavasi itsellesi ensin. Sen sijaan, että yrität laittaa kuukauden lopussa 100 – 200 euroa säästöön, laita mieluummin heti palkan tullessa säästötilille talteen esimerkiksi 5 euroa. Sen jälkeen voit yrittää kaikin keinoin pitää palkkatilin koskemattomana ja säästää lisää kuukauden lopussa. Tarkoitus on, että heti säästettävä summa on niin pieni summa, että et huomaa sen vaikutusta kuukauden budjetissasi. Vähitellen summaa voi hivuttaa suuremmaksi oman säästämishalun mukaan ja toivottavasti pian huomaat saavasi aina säästöön sen summan minkä haluat.

Laura on luvannut myös vastailla kommentteihin mahdollisuuksien mukaan eli kysykää pois!

<< Toisen romu on toisen aarre
Kuukausikatsaus 5 2016 - 204 383 >>

Sivusto ei tallenna sinusta mitään tietoja tai käytä evästeitä, kun luet artikkeleita. Toiveita, kommentteja ja kysymyksiä voi laittaa tulemaan myös meilillä.

Huom! Kommentointi käyttää evästeitä. Nimi, sähköposti ja verkkosivusi tallennetaan selaimeesi, jotta voit jatkossa kommentoida helpommin samoilla tiedoilla. Kentät vapaaehtoisia ja voit jättää ne halutessasi tyhjiksi.

Kommenttien alkuun ↑