Indeksirahasto ja sijoittaminen

Indeksirahasto ja sijoittaminen

Nykyinen säästämis- ja sijoittamispainotukseni on passiivisissa indeksirahastoissa. Indeksirahasto on tällä hetkellä mielestäni helpoin sijoitusmuoto ja pystyn niitä hallitsemaan rajallisella ajankäytölläni. Lisäksi indeksirahastoihin kuukausittain sijoittaminen on mahdollista myös pienillä tuloilla, koska merkintäpalkkiot ovat indeksirahastoissa todella pieniä.

Useimmissa sijoitusstrategioissa lähdetään aina siitä, että ostetaan halvalla ja myydään kalliilla. Jos asia olisi näin helppo, niin varmaan jokainen meistä olisi sijoittajana varsinainen velho. Valitettavasti huippujen ja pohjien tunnistaminen ei ole niin yksinkertaista.

Sen sijaan oman strategiani perimmäinen ajatus on erittäin yksinkertainen.

Osta säännöllisesti – älä myy

Itselleni on jäänyt mieleen kolme erilaista rahastosijoittamistekniikkaa, joita noudatellen kasvatan omaa salkkuani. Oma tekniikkani on täysin mielivaltainen yhdistelmä näistä kolmesta:

  1. Kuukausi “säästäminen”

Ensimmäinen ja yksinkertaisin strategia on sijoittaa joka kuukausi sama summa välittämättä arvonvaihtelusta. Arvostuksen ollessa alempi, saa samalla rahalla enemmän osuuksia kuin silloin kun arvostus on korkeampi. Käytännössä edullisten hintojen aikaan tulee siis ostettua enemmän.

  1. Salkun tavoitearvo

Tarkoituksena on valita tavoitesumma ja sitten jakaa tavoitesumma kuukausille käyttäen hyväksi esimerkiksi osakkeiden keskiarvotuottoa. Sitten vain kuukausittain sijoitetaan oman salkun ja tavoitesalkun välinen erotus. Jos oman salkun arvo laskee keskiarvoon nähden, täytyy sijoittaa enemmän. Jos oman salkun arvo nousee, niin sijoitettava summa pienenee. Edullisemman arvostuksen aikaan tulee siis ostettua enemmän eli ostoja ajoitetaan suhteessa keskiarvoihin. Ongelmia voi kuitenkin tulla, jos salkku on suuri ja arvostuu laskee merkittävästi, jolloin tarvittava ostosumma voi kohota liian suureksi.

  1. Hajauttaminen ja tasapainotus

Tässä strategiassa päätetään tavoite allokaatio eli sijoitusvarallisuuden jakautuminen ja sitten tasapainotetaan salkku riittävän harvoin takaisin tavoite allokaatioon. Tasapainotus tehdään korkeintaan puolen vuoden välein. Ideana on, että ostetaan sitä omaisuutta minkä arvo on laskenut. Omistusten arvoa määritetään siis suhteessa toisiinsa eli se minkä suhteellinen arvo laskee on edullisin ostos.

Tässä esimerkiksi Laiskan sijoittajan tavoite allokaatio.

Hajauttamista on tutkittu laajasti ja usein on päädytty siihen, että oikein hajauttamalla voidaan pienetää riskiä ilman, että tuotot kärsivät samassa suhteessa. Indeksirahasto on helppo tapa hajauttaa. sijoitukset rahaston valitseman indeksin mukaisesti. Sen lisäksi voidaan omistaa vielä eri rahastoja, jolloin saadaan vielä laajempi hajautus.

Hajauttamisen ajatus lähtee jo siitä, että omistetaan eri omaisuuslajeja, kuten osakkeita, joukkovelkakirjoja tai kulutushyödykkeitä (kulta, öljy jne). Tämä sen takia, että saman omaisuuslajin sisällä varallisuuden arvolla on tapana korreloida eli liikkua samansuuntaisesti.

Itse olen sijoittanut pääosin osakkeisiin ja jättänyt sijoitusasuntoa lukuunottamatta muut omaisuuslajit pois lähes kokonaan.

Omat indeksisijoitukseni teen 95 % osakerahastoihin ja yritän elää korrelaation kanssa. Teen ostokset kuukausittain, jolloin tulee huolehdittua ajallisesta hajauttamisesta. Lisäksi olen valinnut rahastosalkkuuni ympäri maailmaa sijoittavia rahastoja mieleisilläni painoarvoilla. Osakkeiden vastapainona rahastosalkussa minulla on pieni ripaus korkorahastoja.

<<
>>

Sivusto ei tallenna sinusta mitään tietoja tai käytä evästeitä, kun luet artikkeleita. Toiveita, kommentteja ja kysymyksiä voi laittaa tulemaan myös meilillä.

Huom! Kommentointi käyttää evästeitä. Nimi, sähköposti ja verkkosivusi tallennetaan selaimeesi, jotta voit jatkossa kommentoida helpommin samoilla tiedoilla. Kentät vapaaehtoisia ja voit jättää ne halutessasi tyhjiksi.

Kommenttien alkuun ↑