Tapojensa orja
Muutama viikko takaperin postiluukustani kolahti TT:n kirja Raha: Rengistä Isännäksi. Kirjaa voisi ehkä kuvailla parhaiten sanoilla “kaikille kaikkea, mutta jokaiselle jotain”. Ahmaisin kirjan kertaistunnolla päinvastaisista suositteluista huolimatta. Kyseessä on melkoisen tuhti paketti, joka saa korvien välin hyrräämään.
Unohtamalla tavoitteet ja keskittymällä systeemiin, voi heittää hyvästit stressille. Kaikki systeemit eivät kuitenkaan toimi samalla tavalla. Huolestuttavaa asiassa on se, että saatat altistua systeemeille myös tahtomattasi ja jopa tiedostamatta sitä. Välillä sitä jää ihmettelemään, että miksi toimi aivan päinvastoin kuin oli suunnitellut.
Kyse on tavoista. (TT:n kirjan kappaleet aiheesta löydät tästä ja tästä)
Saatat esimerkiksi kävellä nimeltämainitsemattoman Saksalaisen ketjun liikkeeseen ruokaostoksilla, mutta kesken ruokaostosten huomaat käytävän keskellä mielenkiintoisia härveleitä edullisilla hinnoilla. Ostos koriin päätyy uusi akkukone tai kiharrinrauta, vaikka vanhassa ei sinäänsä ollut mitään vikaa. Oli turhake mikä hyvänsä, koet mielihyvää siitä, että sait uuden vempeleen ja vielä hyvällä diilillä.
Mutta mitä oikein tapahtui?
Todennäköisesti jouduit tapojesi uhriksi. Vihje laukaisi rutiinin, jonka suoritettuasi sait palkinnon. Käytännössä tavat rakentuvat kolmesta osasta ja niitä voidaan myös luoda kolmen osan avulla:
-
Vihje
-
Rutiini
-
Palkinto
Systeemeillä ja tavoilla ei ole juurikaan eroa. Kyse on siitä miten toimitaan tietyssä tilanteessa automaattisesti, jotta päänsisäistä kapasiteettia jäisi mahdollisimman paljon vapaaksi. Systeemit ovat tarkoituksella rakennettuja, kun tapoja muodostuu vaikka et sitä huomaisi. Toiset tavat ovat hyväksi sinulle, toiset haitaksi.
Miksi pitäisi olla kiinnostunut tavoista?
Jos ei ymmärrä miten tavat ja rutiinit toimivat käy juuri kuten aikaisemmassa esimerkissä. Tavat hallitsevat sinua ja jäät ihmettelemään, että miksi niin kävi. Ymmärtämällä tapoja pystyt hallitsemaan niitä ja samalla itseäsi. Tavallaan kyse on ihmisen eli oman itsensä optimoinnista.
Luonnollisesti haluamme eroon huonoista tavoista esimerkiksi rahan käytössä. Tapojen muuttaminen ei ole helppoa. Käytännössä vaihtoehtoja ovat yhden tavan korvaaminen toisella tai sitten vihjeen eliminointi olosuhteita muokkaamalla. Kaikki alkaa siitä, että tunnistaa rutiinin, josta haluaa eroon. Seuraavaksi eristetään vihje. Jos vihjeestä ei pääse olosuhteita muuttamalla eroon voidaan suunnitelmallisesti korvata vihjeen aiheuttama rutiini toisella. Ongelma on kuitenkin se, että palkinnon pitää olla vähintään alkuperäisen veroinen.
Entä käytännön sovellus?
Sanotaan, että haluan olla fiksumpi ja paremmassa fyysisessä kunnossa kuin nyt.
Lähes poikkeuksetta artikkelit, jotka kertovat menestyneiden ihmisten tavoista pitävät sisällään lukemisen. Lukeminen on yksi parhaista tavoista tulla fiksummaksi. Kaiken lisäksi pidän lukemisesta, mutta usein sen aloittaminen jää tekemättä. Jos aloitan, olen jälkikäteen aina innoissani, etttä taas tuli opittua jotain uutta. Paras vihje lukemisen aloittamisesta on minulle Kindle. Hyllyssä se ei muistuta minua yhtään mistään, koska en sitä koskaan huomaa. Sen sijaan jos aamulla jätän Kindlen tyynyn päälle lähtiessäni töihin, törmään siihen varmasti nukkumaan mennessä ja lukuelämys on taattu.
Fyysiseen kuntoon toimii samanlainen temppu. Vihje pitää jättää esille, jotta muistan kuntoilla. Tässä tapauksessa vihjeenä toimivat käsipainot. Jos siivoan ne kaapin perälle, en varmasti niitä käytä. Jos jätän ne sopivasti esille ja potkaisen niihin varpaani, niin varmasti muistan käyttää niitä myös kuntoiluun (yksinkertainen kalenterimuistutus varmaan säästäisi varpaitani). Rutiinia voi vahvistaa paremman palkinnon avulla. Esimerkiksi tutkimuksessa, jossa osaa ihmisistä palkittiin kuntoilun jälkeen suklaalla ja osaa ei, jatkoi palkinnon saajista selvästi suurempi osa kuntoilua. Ehdottomasti katsomisen arvoinen video aiheesta The Power of Habit: Charles Duhigg at TEDxTeachersCollege.
Nyt on vain selvitettävä miten voin hallita muiden tapoja, jotta voin hallita koko maailmaa. MUAHAHAHAHAAAA!
Sivusto ei tallenna sinusta mitään tietoja tai käytä evästeitä, kun luet artikkeleita. Toiveita,
kommentteja ja kysymyksiä voi laittaa tulemaan myös meilillä.
Huom! Kommentointi käyttää evästeitä. Nimi, sähköposti ja verkkosivusi tallennetaan selaimeesi,
jotta voit jatkossa kommentoida helpommin samoilla tiedoilla. Kentät vapaaehtoisia ja voit
jättää ne halutessasi tyhjiksi.