Valituksen vuoksi

Valituksen vuoksi

Yksi ensimmäisistä asioista, mitä minulta kysytään eläkkeeseen liittyen, on se, että mistä kaikesta joudun luopumaan tavoitellessani sitä. Usein unohtuu se, että teki mitä tahansa, niin aina luopuu jostain muusta. Valitsemalla säästämisen, luopuu kuluttamisesta. Sama pätee toisin päin. Jos kuluttaa, luopuu säästämisestä.

Jokaisella valinnalla on vaihtoehtoiskustannus. Niin on itseasiassa myös valitsematta jättämisellä. Yksinkertaisimmillaan asian voi nähdä esimerkin kautta. Jos päätän katsoa telkkarista Pikku Kakkosen uusintoja, en voi samaan aikaan olla lenkillä. Jos jätän valitsematta, niin todennäköisesti kumpikaan edellä mainituista ei toteudu. Aika häviää, vaikka syljeskelisin kattoon.

Mikä sitten on jutun juoni?

Aina pitää valita se vaihtoehto mikä on itselle paras. Paras ei ole yksiselitteinen asia, koska jokaisella valinnalla on hinta. Ajatuksena on luonnollisesti valita se hinta eli vaihtoehtoiskustannus, jonka arvo tai merkitys on itselle pienempi kuin varsinaisen valitun asian.

Säästämällä luovun kuluttamisesta, mutta saan vaihdossa paljon enemmän. Silloin kun tämä yhtälö ei toteudu, valitsen kuluttamisen. Varmuutta oikeasta valinnasta on harvoin saatavilla etukäteen, joten yleensä kyse on valistuneesta arvauksesta. Jopa perstuntumasta.

Miksi säästäminen?

Äärimmäisen harvoin olen kirjoittanut siitä miksi pitäisi säästää. En usko siihen, että kukaan voisi sanoa toisen puolesta, että pitäisikö säästää vai eikö. Myös minä valitsen kuluttamisen päivittäin. Enkä oikeastaan ole kovin kiinnostunut mitä muut ovat siitä mieltä. Minä elän sen valinnan kanssa, muut eivät.

Säästämistäni puolestaan perustelen valinnanvapaudella.  Vapaus ei ole konkreettista, koska se pitää sisällään niin paljon. Mutta oletko koskaan miettinyt, että mikä vaihtoehto yleensä valitaan?

Valittaminen.

Kyllä! Niin usein kuulee ihmisten taipuvan tekojen sijaan valittamiseen:

“Taas sataa, en jaksaisi aina sadetta. Nyt tulee jo räntää. Yyyyh…”

“Ei kai taas maanantai… blaah… olisipa jo viikonloppu”

“Minulla ei ole varaa mihinkään, koska verokarhu vie niin suuren osan tuloistani”

“Hirveä kiire ja stressi puskee päälle, aina samaa kuraa”

“Tuo pomo on kyllä täysi mulkku, kokeilisi tehdä oikeita töitä joskus niin tietäisi miltä se tuntuu”

“Taas rahat loppu. Kaiken muun hyvän lisäksi yleiskorotukset jäivät tänä vuonna minimaalisiksi. Kyllä korotus olisi minulle kuulunut, koska olen tehnyt työni samalla tavalla kuin aikaisemmin”

“Mars, Jupiter ja Venus eivät nyt ole oikeassa asennossa, parempi pysytellä sisällä”

Myönnän, että saattoi mennä liioitteluksi. Viimeisen kohdalla huomasit jo varmasti mistä on kyse? Kaikki yllämainitut asiat ovat enemmän tai vähemmän totta. Jokaiseen niistä pystyt kuitenkin vaikuttamaan. Tai ainakin voit valita, että miten annat niiden vaikuttaa sinuun.

Kovin usein ihmiset taantuvat valittamiseen sen sijaan, että yrittäisivät oikeasti muuttaa asioita. On hyvä tuoda esille asioita joihin ei ole tyytyväinen. Vielä paljon parempi on se, että yrittää oikeasti ratkaista ne asiat. Ratkaisulla ei tarkoiteta tässä sitä, että valitetaan ja odotetaan, että joku muu tekisi kaiken työn.

Säästäminen = vapaus

Minä olen valinnut säästämisen, koska sen kautta pystyn muokkaamaan elämääni sellaiseksi kuin haluan. Aivan kaikkeen säästäminenkään ei sentään taivu.

Kun aloitin tämän projektin, tienasin päivätyöstäni bruttona noin 2500 euroa kuukaudessa. En koskaan valittanut, että se ei riitä eläkkeelle jäämiseen. Sen sijaan päätin ansaita lisätuloja sivutyön kautta. Pystyin vaikuttamaan omaan palkkaan, vaikka päivätyön puitteissa se näytti mahdottomalta.

Yhdessä vaiheessa projektia en todellakaan viihtynyt työssäni. Silloin kyllä valitin ja pitkään tyydyin kohtalooni. Onneksi lopulta tajusin, että töitä voi tehdä muuallakin. Joskus tajuaminen kestää niin pitkään, että elämän laatu ottaa osuman. Fiksumpi tai rohkeampi olisi tehnyt muutoksen aikaisemmin. Toisaalta tällaisen valinnan tekeminen vaatii usein taloudellisen puskurin. Säästämisen kautta uskallan itse tehdä rohkeampia valintoja.

Kolikolla on myös toinen puoli.

Ei tarvitse elää nyt, koska kyllä sitä sitten eläkkeellä ehtii. Joskus aikaisemminkin jo kirjoitin näin: “Voit olla hyvä säästämään, mutta elää silti ihan paskaa elämää”. Tasapaino löytyy vain kokeilemalla ja rajat hakemalla. Minäkin kehityn vähitellen paremmaksi. Tärkeää on löytää se taso kuluttamisen ja säästämisen välillä, että voin katsoa itseäni peilistä niin nyt kuin myös eläkkeellä.

Päivätyö yhdistettynä sivutyöhön johti siihen, että aika meinasi loppua vuorokaudessa kesken. Joskus harvoin, kun voisi olla muutakin elämää. Olisin voinut valittaa, että minulla ei ole riittävästi aikaa. Sen sijaan päätin ahkeroida entistä enemmän ja päästä tilanteeseen, jossa tienaan vähemmällä ajankäytöllä riittävästi tavoitteisiini nähden.

Kaikkeen ei voi vaikuttaa ja on olemassa niin onnea kuin epäonneakin. Yleensä vielä täysin epäreilusti. Itselläni on käynyt helvetinmoinen pulla monessa asiassa ja olen siitä äärimmäisen kiitollinen. En kuitenkaan olisi nykyisessä tilanteessa, jos en olisi koko ajan pyrkinyt aktiivisesti muuttamaan elämääni haluamaani suuntaan. Samalla linjalla pyrin jatkamaan, vaikka varmuutta nirvanan saavuttamisesta ei ole. Siitä olen kuitenkin varma, että yrittämällä ja toimimalla pääsen lähemmäksi kuin valittamalla.

Oletko erilainen?

Luopumiskysymyksen lisäksi toinen yleensä tiedusteltu asia on, että millä tavalla olen erilainen kuin muut? Jostain syystä ärsyynnyn tästä kysymyksestä. Omasta mielestäni jo kysymyksen asettelu on aivan vinossa. Ei voida olettaa, että kaikki muut olisivat samanlaisia.

Lähtökohtaisesti jokainen meistä on erilainen toiseen verrattuna eikä kahta samanlaista ole. Syntymässä saamme tietynlaisen koneiston, sitten kokemuksemme muokkaavat meistä sellaisia kuin olemme. Onneksi meistä jokainen on vähän erilainen.

On paljon helpompaa sopeutua, kun ymmärrät että olet sellainen kuin olet. Maailma ei toimi niin, että sinun pitää muokata itsesi seurasi kaltaiseksi. Itseesi voit vielä jossain määrin vaikuttaa, mutta vähintäänkin kannattaa hyväksyä, että muut ovat sellaisia kuin he ovat. Siihen et voi vaikuttaa, että minkälainen toinen ihminen pohjimmiltaan on.

En ole yhtään sen erilaisempi kuin kukaan muu on erilaisempi toisesta.

Lopuksi

Lähes kaikkeen voi vaikuttaa. Vaikuttaminen ei kuitenkaan aina tapahdu niin kuin ensin ajattelet.

Et voi vaikuttaa siihen millaisia muut ihmiset ovat. Sen sijaan voit valita ketkä heistä ovat ystäviäsi.

Voit yrittää vaikuttaa rahatilanteeseesi äänestämällä vaaleissa veroalennuksia suosivaa ehdokasta ja näin vierittää vastuun muille. Paljon todennäköisemmin onnistut rahatilanteen muuttamisessa ansaitsemalla enemmän tai kuluttamalla vähemmän.

Et voi valita sitä minkälainen seuraava talvi on Suomessa. Sen sijaan voit valita missä tulevan talven vietät.

On täysin naurettavaa olettaa, että asiat muuttuvat ilman, että teet mitään. Jos tiedät, minkä asian haluat muuttaa elämässäsi, kirjoita se ylös. Mieti sen jälkeen mitä voit itse tehdä, että saavutat muutoksen. Jos et itse keksi keinoja, niin joku tällä planeetalla on todennäköisesti tehnyt jotain niin samantyylistä, että voit ottaa mallia tai vähintäänkin saada ideoita toteutukseen.

Aikuisten oikeasti – sinä olet se henkilö, jolla on suurin vaikutus omaan elämääsi.

Lähiaikoina mediasta saattaa bongata taas tarinoitani. Yleensä palstatila meinaa loppua kesken, mutta onneksi tänne blogin puolelle voin vuodattaa kaiken mikä jää sanomatta. Jos päädyit tänne tänään ensimmäistä kertaa, kannattaa aloittaa tästä. Lisäksi äitini pyysi myös ilmoittamaan, että kirosanojen käyttö blogissa ei ole soveliasta. Otan niistä täyden henkilökohtaisen vastuun ja vetoan taitamattomuuteeni kirjoittajana.

<< Kuukausikatsaus 5 2017 - 261 631
Rahapainajainen >>

Sivusto ei tallenna sinusta mitään tietoja tai käytä evästeitä, kun luet artikkeleita. Toiveita, kommentteja ja kysymyksiä voi laittaa tulemaan myös meilillä.

Huom! Kommentointi käyttää evästeitä. Nimi, sähköposti ja verkkosivusi tallennetaan selaimeesi, jotta voit jatkossa kommentoida helpommin samoilla tiedoilla. Kentät vapaaehtoisia ja voit jättää ne halutessasi tyhjiksi.

Kommenttien alkuun ↑