2024

2024

Yritän kirjoittaa artikkeleita, jotka ovat ajattomia ja hyödyllisiä, mutta kerran vuoteen teen poikkeuksen ja puhun vain omasta elämästäni. Nyt vuorossa 2024.

En saa artikkelin tuotemaininnoista mitään korvausta, mutta asioista on helpompi puhua niiden oikeilla nimillä.

Talous

Aloitetaan siitä monille mielenkiintoisimmasta aiheesta eli rahasta.

Tulot

Jaoin yrityksistäni nettona

  • Palkkaa 21K
  • Osinkoja 32K

Tiukasti laskettuna tämä on se mitä tienasin. Todellisia nettotuloja on hankala laskea, kun osa rahasta jää yritykseen ja nostan vain sen mitä tarvitsen kulujen kattamiseen. Noin 100K lienee sinne päin.

Nettosummat on johdettu suoraan palkkaa vai osinkoa laskurista. Yritän tammikuun aikana päivittää laskuriin vuoden 2025.

Osingot jaoin, koska saatan tulevaisuudessa tarvita pankista rahaa ja silloin on hyvä pystyä näyttämään kohtuullisia tuloja. Esimerkiksi OP:lla oli tiukan tuntuinen vaatimus, että osinkoja pitäisi olla kolmelta vuodelta, jotta ne voidaan laskea mukaan tuloihin. Käytännössä osinkorahat jäivät yritykseen ja maksoin vain verot.

Menot

Rahaa kului

  • Vuodessa noin 44K (54K) euroa
  • Eli 3 700 (4 500) euroa per kk

Menojen määrä voisi olla optimoitu paremminkin, mutta tilanne ei ole paha tähän elämäntilanteeseen. Maksoin noin 80 % perheen yhteisistä menoista ja luvut sisältävät vain oman osuuteni kolmen hengen taloudessa.

menot-2024

Selityksiä:

  • Asuminen -> vuokra & pieniä hankintoja
  • Ruoka -> ravintoloiden osuus 50 %
  • Lapsi -> pääosin hoitomaksut & lääkärimaksut
  • Harrastukset -> sulkapallo & sali
  • Lemmikit -> koiralla tuli loppusuoralla muutama lääkärikäynti

Suurimmat erot vuoteen 2023:

  • Osuuteni yhteisistä menoista vuonna 2023 95 % ja 2024 80 %
  • Asuminen -446, vuonna 2023 oli kahden asunnon kuluja
  • Ruoka -111, menee kulujaon muutoksen piikkiin
  • Lapsi -208, vähemmän yksityisiä hoitopalveluita
  • Matkailu - 216, energia ei riittänyt pimeältä pakenemiseen
  • Harrastukset +167, harrastin enemmän ja tuli hankittua uusia vermeitä

Pidin kassavirran koko vuoden liian tiukalla eli kaikki mikä tuli myös meni välittömästi. Loppuvuodesta lisäsin vähän löysää systeemiin ja oli huomattavasti stressittömämpää olla, kun tilillä on koko ajan yksi "ylimääräinen" kuukausi.

Tulojen ja menojen seurantaan käytän härveliä. Tein juuri aika paljon uudistuksia ja tarkoitus on uudistaa joskus myös raportoinnin käyttöliittymä ja luopua Power BI:stä. Nyt on mahdollista esimerkiksi tuloihin ja menoihin perustuvien tavoitteiden asettaminen sekä parempi muutosten seuranta.

Sijoitukset

Vuoden 2024 lopussa:

  • Eläkekassan oma pääoma oli 597K (vrt. 550K)
  • Ja osinkoja se tuotti bruttona 31K (vrt. 21K)

Kassan kasvu jäi vaatimattomaksi. Suurin syy on se, että käytin tontin osan ostamiseen noin 100K. Toinen iso syy on se, että vuoden loppu oli REIT papereille mollivoittoinen.

Kassan arvo on tavallaan toissijainen asia enkä oikeastaan edes tiedä miksi seuraan sitä. Voisin hyvin seurata vain kassavirtaa ja heittää hyvästit stressille.

Eläkekassa jakautuu tällä hetkellä kahteen osaan:

  • 95 % keskittyy kassavirtaan
  • 5 % keskittyy kasvuun

Suunnitelmissa on kasvattaa osinkojen bruttomäärä 36K asti ja sen jälkeen allokoida kaikki uusi raha kasvusalkkuun.

Kasvusalkkua parempi termi olisi tällä hetkellä pelisalkku, koska sieltä löytyy toistaiseksi ainoastaan NIO. Sen kanssa suunnitelma on katsoa kumpi tulee nopeammin vastaan $100 vai $0.

Kassavirtasalkkuun ostin uusina Evolutionia, Olvia, Nexstar Media Grouppia, Pepsiä ja Bank OZK:ta. Yhdistävä tekijä näillä kaikilla on tai oli synkkien pilvien aiheuttama edullinen hinta. Se jää nähtäväksi ovatko pilvet haihtuvaista sorttia.

Vuoden lopussa sijoituksissa oli noin 5 % vipu käytössä. Jos romahdus sattuisi kohdalle, niin tarkoituksena on nostaa vipua suuremmaksi.

Asuminen

Asumme yhä vuokralla. Kuten edellisessä vuosikatsauksessa kirjoitin, jos asia olisi pelkästään minusta kiinni, asuisin vuokralla hautaan saakka.

Tontin osan ostaminen antaa kuitenkin viitteitä muusta eli tarkoitus on jollain aikavälillä pystyttää talo. Sijainti oli tärkein tekijä, mutta se on nyt kiinnitetty ja rakentamisella ei ole kiire. Toki tontin pitämisellä on vaihtoehtoiskustannus. Elämä on.

Tärkein sääntö asumisessa: asu lähellä niitä ihmisiä, keiden kanssa haluat viettää eniten aikaa.

Suurin syy talohankkeelle on se, että se on puolisoni unelma. Todennäköisesti itsekin viihdyn valmiissa talossa mainiosti, mutta sinne pääseminen on toinen asia.

Rakennusprojektia en pelkää, mutta rakentajia kyllä.

Oikeastaan homma pelottaa ihan perkeleesti. Välillä mietin, että onko mitään järkeä riskeerata käytännössä koko omaisuutensa talon takia, kun vuokralla voi asua edullisesti ja vailla huolia. Itselleni 1500 € / kk tuntuu pieneltä rahalta verrattuna miljoonaan euroon.

Emme suinkaan ole lähtökohtaisesti miljoonan taloa tekemässä. Ottaen huomioon rakennusalalla toimivien yritysten maineen, sopiva budjetti menee näin:

  • 700K tonttiin ja talon rakentamiseen
  • 300K oikeudenkäyntiä varten
  • 5K takaisin vuokralle muuttoon, kun talofirma on konkurssissa tai muuten varaton ja uusi talo on asuinkelvoton

En tiedä mitä maksaa oikeudenkäynti, kun kyseessä on uusi talo, joten käytin referenssinä pahimpia hometalokeissejä. Niissä kulut voivat muistaakseni olla jopa 150K per puoli. On syytä varautua myös häviämään, koska käynti oikeudessa ei suinkaan tarkoita, että oikeus toteutuisi.

Saatan kuulostaa pessimistiltä, mutta...

Talopakettien toimittajat

Kertomukset ongelmista talojen ja talotoimittajien kanssa ovat erittäin karua luettavaa. Alla muutama esimerkki. Valitettavasti osa maksumuurien takana.

Lainaus edellä mainitusta Taloussanomien jutusta:

valvonnan puute on Juvan mukaan pienrakentamisessa suurin ongelmakohta. Tyypillisesti rakentaja havahtuu sen merkitykseen vasta siinä vaiheessa, kun jokin asia on mennyt pieleen.

Öööö ei.

Kyllä suurin ongelma on se, että ammattilaisten pitää haluta ja osata rakentaa määräysten sekä hyvän rakennustavan mukaan valvomattakin.

Toki virheitä sattuu kaikille. Osalla ihmisistä on tapana kantaa virheistään vastuu.

Mutta näin tapahtuu vain Mikä-Mikä-Maassa.

Todellisuudessa rakennusalan motto tuntuu olevan, että viilaa linssiin niin paljon kuin ehdit, koska huijatun rahavuoren päällä saa parhaat naurut ja makoisimmat unet.

Ymmärrän vielä jotenkin pienet virheet, mutta asuinkelvottomien talojen rakentamista ja vastuun välttelyä en. En tietenkään tiedä pitävätkö kaikki lukemani jutut paikkansa, mutta silti riski tuntuu kohtuuttomalta.

Omalla toiminnalla voi vaikuttaa asioihin ja kaikki voi mennä hyvin. Tai sitten ei.

Täytyy tämän aiheen parissa tehdä vielä paljon lisää tutkimustyötä. Katsotaan sitten miltä todellisuus näyttää. Todennäköisesti ainoa järkevä tapa rakentaa on käyttää järjetön määrä aikaa sekä rahaa valvontaan ja oikeiden kontaktien löytämiseen, jotta virheiltä vältytään. Eikä omasta osaamisestakaan haittaa olisi.

Perhe

Arki lapsen kanssa on vuoristorataa. Maisema vaihtuu sujuvasti helvetin syvimmistä syövereistä pilvilinnan tornin huipulle. Yleensä useita kertoja päivässä.

Oma kärsivällisyyteni kasvaa päivä päivältä, samoin poikani taidot koetella sitä.

On myöhäistä jossitella, mutta olisi pitänyt aikoinaan katsoa peiliin ja miettiä sen jälkeen kahdesti. Tai kolmesti.

Ehkä sateenkaaren päässä odottaa aarre. Ehkä hyvä ei tule helpolla.

Oman laskelmani mukaan yhden lapsen kasvattamiseen tarvitaan 3-6 aikuista. Olen yhä äärimmäisen kiitollinen, että meillä on niin hyvä tukiverkosto.

Työt

2024 tuli täyteen toinen vuosi itsensätyöllistäjänä. Tyhjän päällä ei ole tarvinnut istua, vaan sain tehdä töitä täydellä kaistalla koko vuoden. Olen odottanut, milloin kysyntä vähenee, mutta vuonna 2024 kyselyitä / työtarjouksia tuli keskimäärin kolme kuukaudessa.

Kun työt vähenevät, olen ainakin keskimääräistä paremmin varautunut työttömyyteen.

Olen yhä sitä mieltä, että freelanceriksi lähteminen on ollut yksi parhaita päätöksiäni. Tarkoitus on kirjoittaa aiheesta joskus tarkemmin.

Hyvinvointi

Olin vuosikausia vankina lievästi ylipainoisen miehen kropassa. Vuosi 2024 oli pitkästä aikaa ensimmäinen, jolloin pidin parempaa huolta itsestäni. En vielä niin hyvin kuin haluisin, mutta suunta on oikea ja pääsin takaisin normaalipainoisten sarjaan.

  • söin aamiaista 365 kertaa
  • pesin hampaat 727 kertaa
  • nukuin keskimäärin 8h 44min (8h 40min)
  • kävelin keskimäärin 11 245 (8 349) askelta päivässä
  • kävin salilla 157 (42) kertaa
  • harrastin enemmän hyötyliikuntaa
  • palasin sulkapallossa kilpakentille 8 vuoden tauon jälkeen

Ennen ajattelin, että liikunnan pitäisi olla hauskaa ja energisoivaa. Nyt rinnastan sen enemmän hampaiden pesuun tai säästämiseen. Sen ei tarvitse olla kivaa ja sitä tehdään, vaikka ei huvittaisi pätkääkään. Liikunta on pakollista, koska se mahdollistaa pidemmän aikavälin hyvinvointia.

Alkuun oli haastava saada tarpeeksi askeleita päivään. Sitten keksin yhdistää vähemmän keskittymistä vaativien palaverien yhteyteen paikallaan kävelyn.

Erityisen ylpeä olen siitä, että 2024 pystyin lähes täydellisesti keskeyttämään sen mitä tein (yleensä työt) ja siirtymään liikunnan pariin. Aikaisemmin näin ei ole tapahtunut. Lisäksi erilaisia sairauksia päiväkodin tuliaisina on riittänyt, joten olen tyytyväinen, että pääsin aina heti uudestaan liikkeelle voinnin sen salliessa.

Yleisin treeniaikani on aamupäivällä 10-11 eli lounaan yhteydessä. Liikunta katkaisee mukavasti työpäivän ja samalla poistuivat kaikki niska- ja hartiaseudun ongelmat.

En ole koskaan pitänyt salilla käymisestä, joten tärkeintä on tehdä siitä tapa. Ensin kävin salilla arkipäivisin ja tein vain yhden sarjan jokaista liikettä. Helpotti paljon, kun tiesi, että edessä ei ole mahdoton urakka. Saan täydet pisteet siitä, että menen paikan päälle.

Nyt rytmi on 4 kertaa viikossa kaksijakoisella ohjelmalla yleensä 3 sarjaa per liike. Ohjelmat lainattu pienillä muutoksilla Jeremy Ethieriltä.

Muutoksia kehossani seurasin Bodymajan kehonkoostumusmittauksilla. Ne antavat suuntaa, mutta voisivat olla tarkeampiakin. Hyvän käsityksen virhemarginaalista saa tekemällä useamman peräkkäisen mittauksen. Esimerkiksi rasvaprosentissani on ollut jopa yhden prosenttiyksikön heitto verrattuna pari minuuttia aikaisemmin tehtyyn mittaukseen.

Aamupala

Ravintoon en ole pahemmin panostanut, vaan se koostuu pääosin siitä mitä lähialueen ravintolat tarjoavat. Elämä on liian lyhyt kokkaamiseen.

Aamupalaan tein silti dramaattisen muutoksen. Aikaisemmin en ole syönyt aamupalaa ollenkaan ja parhaimmillaankin vain paahtoleivän palan. Jossain vaiheessa vuotta löysin Bryan Johnsonin Blueprintin ja sen jälkeen aamupala on kuulunut rutiineihini.

En ole koskaan huomannut suurta korrelaatiota syömäni ruuan ja energiatasojeni välillä. Sen sijaan aamupäivän treenit on mukava tehdä ravittuna. Lisäksi parempi aamupala on vähentänyt selvästi iltasyömistä ja iltasyömisen vähentyminen näkyy parempina yöunina.

Kokeilin syödä iltapalan eri aikaan välillä 12-19, mutta noin klo 17 tuntuu olevan paras aika. Ei tule yöllä nälkä, mutta ruuansulatus ei myöskään häiritse uniani.

Blueprintissä on resepti nimeltä "nutty pudding", josta tein oman version. Perheen kesken kutsumme herkkua tuggeksi, joka tulee sanoista tuhti jogurtti.

Jos joku innostuu kokeilemaan, niin alla resepti. Voit luonnollisesti muokata reseptiä oman makusi ja tarpeesi mukaan.

Tugge:

  • 110 g jogurttia
  • 80 g marjoja
  • mehua oman maun mukaan
  • 10 g manteleita
  • 10 g saksan pähkinöitä
  • 10 g macadamia pähkinöitä
  • 1/2 parapähkinä
  • oliiviöljyä luraus
  • 1 dl tugge pulveria

Jogurttina olen käyttänyt Juustoportin Hyvin jogurtteja, koska ne sopivat myös pojalleni hyvin. Marjat ovat Pakkasmarjan kotimaisia ja yleensä sekoitus mustikkaa, mansikkaa ja mustaherukkaa yms. Valmiista sekoituksesta en pidä, joten ostan kaikki erikseen. Elämä on liian lyhyt myös metsässä kyykkimiseen.

Mehuna käytän Valion hedelmätarhan omena-mangoa ja granaattiomenamehua, jonka merkkiä en valitettavasti muista. Granaattiomenaa otan pakkasesta jääpalan verran ja hedelmätarhalla säädän aterian koostumuksen mieluisaksi.

Oliiviöljyä (Puhdistamo) ja manteleita (Aduki), saksanpähkinöitä (Aduki) ja macadamia pähkinöitä (Foodin) laitan yleensä sen mukaan, tarvitsenko enemmän vain vähemmän kaloreita. Pähkinät syön erikseen, öljyn sekoitan mukaan sörsseliin.

Tuggepulveria teen yleensä noin 20 dl annoksen varastoon, mutta jos haluat testata sörsseliä viikon (1 dl / annos), niin annostele näin:

  • 2 dl chian siemeniä (Rawsom)
  • 1 dl pellavan siemeniä (Aduki)
  • 1 dl kaakaota (Foodin, luomu)
  • 1 dl auringonkukkalesitiiniä (Nutriworks, Aminopörssi)
  • 0.5 dl ceylon kanelia (Foodin luomu)
  • 1 dl hamppuproteiinia (Foodin)
  • 0.5 dl viherjauhetta (Puhdistamo)

Yhdestä annoksesta saa ~19 g proteiinia, ~650 Kcal ja se maksaa ~4 €.

Sekalaisia

Ehdin katsomaan vuoden aikana valitettavan vähän kuvaradiota, mutta ylivoimaisesti positiivisin yllättäjä oli Clarkson's Farm. Toinen pakollinen katsottava entiselle pelisarjan ystävälle oli Fallout, joka ei ehkä ihan ollut omaan makuun.

Ennen poikani syntymää minulla oli ehkä 1-2 flunssaa vuoteen. Nyt erilaisia variantteja tuntuu riittävän 1-2 kuukauteen ja se on tuonut myös tiettyä harrastuneisuutta apteekissa käymiseen. Vuonna 2024 kokeilin ensimmäisen kerran Vicks nenäsumutetta. En tietenkään ole lukenut pakkausselostetta sen mahdollisista sivuvaikutuksista, mutta nuhasta ei ole tarvinnut enää kärsiä. Varsinkin flunssa öihin tämä ihmeaine on tuonut valtavan helpotuksen.

Lopuksi

Eniten vuodessa 2024 harmittaa se, että kesälle suunnittelemani tuumaustauko jäi pitämättä. Jos ei missään vaiheessa pysähdy, elämä saattaa mennä ohi autopilotilla ajellen.

Olen tähän asti ajatellut, että ehdin pitää tauon sitten, kun tulee töiden puolesta hiljaisempi jakso. Nyt laitoin kesälle pidennetyn loman ja ilmoitin siitä jo nykyiselle asiakkaalleni. Täytyy vain uskoa siihen, että tekemistä löytyy myös tauon jälkeen.

Toivottavasti vuoden 2025 lopussa olen taas piirun verran viisaampi.

Minkälainen oli sinun vuotesi 2024?

<< Eroon sisäisestä piiskurista

Sivusto ei tallenna sinusta mitään tietoja tai käytä evästeitä, kun luet artikkeleita. Toiveita, kommentteja ja kysymyksiä voi laittaa tulemaan myös meilillä.

Huom! Kommentointi käyttää evästeitä. Nimi, sähköposti ja verkkosivusi tallennetaan selaimeesi, jotta voit jatkossa kommentoida helpommin samoilla tiedoilla. Kentät vapaaehtoisia ja voit jättää ne halutessasi tyhjiksi.

Kommenttien alkuun ↑