ASP-tili vai indeksirahasto?

ASP-tili vai indeksirahasto?

Blogini saavutti viime viikolla historiallisen merkkipaalun, kun kaikkien aikojen ensimmäinen lukijakysymys saapui sähköpostiini.

“Olemme miettineet asunnon ostoa avopuolisoni kanssa noin viiden vuoden kuluttua. Itse olen tällä hetkellä vakituisesti töissä ja avopuolisoni opiskelee vielä vähän aikaa. ASP-tilille säästäminen toisi mukanaan merkittäviä etuja, mutta olisin toisaalta kiinnostunut sijoittamaan indeksirahastoihin. Tekisi mieli aloittaa indeksirahastoihin sijoittaminen jo nyt, mutta kannattaisiko tällä hetkellä tallettaa enimmäismäärä ASP-tilille ja aloittaa indeksirahastoihin sijoittaminen vasta asunnon oston jälkeen?”

Minne rahat kannattaisi tällä hetkellä laittaa? Oikeaa vastausta tuskin on olemassa. Kysymys herätti kuitenkin mielenkiintoni ja kun aloin sitä pohtimaan huomasin, että tässä voisi olla sopiva viikon aloituksen aihe.

Mikä on ASP-tili?

ASP eli asuntosäästöpalkkiotilin tarkoitus on tukea ensiasunnon ostossa. Tilille kerätään pääoma ensiasunnon ostoa varten. Kun on kasassa 10 % asunnon hinnasta, pankki myöntää lainan asunnon ostoon. ASP säästämisen etuja ovat esimerkiksi:

  • Valtion korkotuki 10v, kun lainan korko ylittää tietyn pisteen (3,8 %)
  • Koko säästöajan 1 % verovapaa korko talletukselle
  • Verovapaa lisäkorko 2- 4 % enintään viideltä vuodelta, kun asunto ostetaan
  • Valtion takaus asuntolainalle (50K)
  • Varma laina, kun ehdot täyttyvät ( *sekä normaalit luotonmyöntämisehdot)

KAIKISTA PANKEISTA EI SAA SAMOJA EHTOJA. Paras pankki tarjoaa 4 % lisäkoron viiden vuoden ajalta. Lisäkorkoa maksetaan kullekin talletuserälle. Lisäkorko maksetaan kerralla asuntoa ostettaessa, joten valitettavasti korkoa korolle efektiä ei synny. ASP-lainan voi nostaa eri pankista kuin missä alkuperäinen ASP-tili on, joten lainaa nostettaessa kannattaa vertailla eri pankkien tarjoamat marginaalit.

Viiden vuoden aikana ASP-tilin ensimmäisen talletuksen tuottoa vastaavaan tuottoon päästäisiin 4,581 % vuotuisella pääomaan lisättävällä korolla. Ottaen huomioon, että kyse on verovapaasta ja lähes riskittömästä tuotosta, vaikuttaa ASP-tili suorastaan erinomaiselta sijoitukselta.

Entäpä sitten indeksirahastot? Riippuu paljon rahastosta, mutta käytetään vertailuna osakemarkkinoita, joiden keskimääräinen tuotto taitaa olla noin 8 %. Jos tästä joutuu vielä verot vähentämään, niin tuotto jäisi hieman ASP-tiliä paremmaksi, mutta merkittävästi isommalla riskillä.

Viisi vuotta olisi lyhyt aika sijoittaa osakemarkkinoille ja on hyvin epätodennäköistä, että tuotto olisi lähelläkään keskiarvotuottoa. Nopealla katsauksella Helsingin pörssin osakeindeksin viiden vuoden tuotto on 2000-luvulla ollut -52 % ja + 68 % välillä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että ilman ennustajan lahjoja, ei viiden vuoden tähtäimellä kannata sijoittaa penniäkään osakemarkkinoille sellaisista rahoista, jotka tarvitsee asuntoon tai mihin tahansa muuhun käyttöön lyhyellä tähtäimellä.

ASP-tili näyttäisi paremmalta vaihtoehdolta, mutta sen ongelma on, että tuoton saa vain asuntoon käytettävälle rahalle. Asunto ei puolestaan ole lainkaan varallisuutta, joten siihen kannattaa nykyisellä korkotasolla sitoa mahdollisimman vähän pääomaa.

On syytä erottaa kaksi asiaa tosistaan; mitä tekisin nyt ja mitä tein aikanaan. Kun aihe oli minulle ajankohtainen muutamia vuosia sitten, avasin ASP-tilin Nordeaan, koska varallisuuteni oli aina ollut siellä. En ymmärtänyt, että kaikkialta ei saa samoja ehtoja. Säästin ASP-tilille erinäisiä summia rahaa sen kummemmin asiaa miettimättä. Vuosineljännekset tulivat täyteen, tilille kertyi mukava potti ja sillä olisi ostanut ensiasunnon.

Päätin kuitenkin vetää lisäkorot ja edut pöntöstä alas lopettamalla ASP-tilin ja ostamalla sen sijaan sijoitusasunnon numero 1. Asunto ei todellakaan ole ollut menestys, vaan paratiisissa on ollut ongelmia. Tällä hetkellä asunto 1 on myynnissä. Todennäköisesti tuotot päätyvät hyvin lähelle nollaa tai pahimmillaan jopa tappiolle, joten sijoituksena tuo on ollut täysi susi.

Älkää siis ainakaan tehkö niin kuin minä tein.Toisaalta asuntosijoitus olisi voinut mennä paremminkin. Asuntoon voisi sijoittaa varoja, jotka tarvitsee oman asunnon ostoon 5 vuoden kuluttua. Kun asunto vaihdetaan asuntoon, on markkinariski melko pieni. Varsinkin vaihdettaessa pienempää asuntoa isompaan, mutta riski on silti reilusti ASP-tiliä suurempi.

Mitä P.Ohatta tekisi nyt? Ratkaisu on yksinkertainen. Säästäisin mahdollisimman nopeasti ASP-tilille minimi summa, jonka tarvitsen riittävän lainan saamiseen. Säästämiseen menisi alle vuosi ottaen huomioon, että tilille kannattaa tallettaa korkeintaan 14 500 euroa. ASP-tilin talletusrajoista johtuen alkaisin sijoittamaan indeksirahastoihin välittömästi ensimmäisestä vuosineljänneksestä lähtien. Sijoittaisin vain sellaisia rahoja, joita en uskoisi tarvitsevani ainakaan 10 vuoteen.

Pienemmillä tuloilla ja vähemmän extremellä säästämisellä lähtisin yhä siitä, että ensin asunto ja vasta sitten indeksirahastot. Omistusasunto on pidemmän päälle parempi ratkaisu. Asuntoon käytettäville rahoille paras paikka on ASP-tili ja hyvin pitkäaikaisille säästöille puolestaan indeksirahasto.

Toivottavasti pohdinnoistani on apua kysyjälle. Jokainen tekee omat ratkaisunsa ja ne joko onnistuvat tai sitten niistä oppii. Blogin valistuneet lukijat ovat varmasti pohtineet samaa aihetta, joten toivottavasti mahdollisimman moni jakaa omat neuvot ja kokemukset kommenteissa.

Edit 4.8. Kommenteissa Pankin täti kertoo, että korko maksettaisiin kerralla viiden vuoden aikana säästetyn summan päälle, eikä viiden vuoden ajalta kullekin talletuserälle. Jos pankkisi toimii näin, todennäköisesti kannattaa vaihtaa pankkia. ASP -tiliä avatessasi kannattaa selvittää mikä on pankin käytöntö ja huomioida asia etsiessä parasta kokonaisuutta.

<< Säästönäpertelijää hirttämässä
Muuttaminenko kallista? >>

Sivusto ei tallenna sinusta mitään tietoja tai käytä evästeitä, kun luet artikkeleita. Toiveita, kommentteja ja kysymyksiä voi laittaa tulemaan myös meilillä.

Huom! Kommentointi käyttää evästeitä. Nimi, sähköposti ja verkkosivusi tallennetaan selaimeesi, jotta voit jatkossa kommentoida helpommin samoilla tiedoilla. Kentät vapaaehtoisia ja voit jättää ne halutessasi tyhjiksi.

Kommenttien alkuun ↑