Asunto on ongelmaomaisuutta

Asunto on ongelmaomaisuutta

Onko asunto velkaa vai varallisuutta?. Aikaisemmin päädyin siihen, että se on velkaa, koska se aiheuttaa kuluja. Asia ei ehkä ole ihan niin yksinkertainen. Mitä jos omistusasuminen on vaihtoehtoja edullisempaa ja se saa aikaan kustannussäästön? Itse olen viimeaikoina nettovarallisuuden seurannan takia joutunut ankarasti miettimään miten arvostan omistusasuntoni.

Jos noudatetaan perinteistä kirjanpitoa, niin omistusasunto kirjautuisi taseeseen eli se olisi varallisuutta. Tämä tarkoittaisi myös sitä, että ainoastaan lainan korko olisi kulu ja asuntolainan lyhennys ei.

Toisaalta, jos sekä asuntolainan korot, että lyhennys tulkittaisiin kuluiksi ei asunto voisi olla varallisuutta. Tämä aiheuttaa kuitenkin ongelmia, koska useimmilla asunnoilla on jokin arvo. Nyt jos asunnon myisi, niin valuuttaa kilahtaisi tilille. Näin asunnon on pakko olla varallisuutta.

Olen kolmannevuosikatsauksissani päätynyt melko sekalaiseen ja kaiken kirjanpidon vastaiseen tulkintaan. Omistusasunto voi olla molempia! Omistusasunnolla on arvo, joten olen sen huomioinut nettovarallisuudessani, mutta olen myös tulkinnut lainan lyhennyksen kuluksi.

Se, että onko lainan lyhennys lopulta kulu ratkeaa vasta siinä vaiheessa, kun asunnon myy. Tässä vaiheessa oletan asuvani aina omistusasunnossa ja siihen hetkeen, että vaihtaisin pienempään asuntoon ja saisin realisoitua edes osan oman asunnon pääomasta on vielä niin pitkä aika, että pidän sekä lyhennystä, että korkoa kustannuksena. Näin lyhennys ei myöskään pääse vääristämään säästöprosenttiani.

Oikein hyvässä lykyssä asunto voi jopa kaikkien kulujen jälkeen osoittautua sijoitukseksi, mutta tätä tilannetta pidän melko epätodennäköisenä. Sen takia en voi pitää omaa asuntoa sijoituksena. Nykyinen asuntoni on kuitenkin kustannussäästö: vältyn maksamasta vuokraa joka on varmasti kulu ja saan tilalle lainan lyhennyksen, jossa on edes mahdollisuus siihen, että se ei ole kulu. Ainakaan lainan lyhennys ei jatku ikuisesti.

Tämä ei suinkaan suoraan tarkoita, että vuokralla asuminen olisi aina omistusasumista kalliimpaa, vaan vertailu täytyy aina tehdä tapauskohtaisesti. Pahimmillaan omistusasunto on vain kustannus. Vertaamalla mahdollisia asumismuotoja selviää mikä niistä on kustannus ja mikä kustannussäästö.

Jos tulevaisuudessa käy niin, että omistusasunnollani on arvo, saan lainan maksettua ja asunnon myytyä täytyy miettiä mihin asumismuotoon päädyn. Saatan esimerkiksi päätyä sijoittamaan entisen pääoman ja siirtyä vuokralle. Toisaalta saatan sijoittaa entisen pääoman ja ostaa uuden omistusasunnon lainalla. Ehkä en edes myy.  

Pitkän, mutta niin tärkeän pohdinnan tulos: Asunnolla on arvo, mutta lainan lyhennys on kulu, kunnes toisin todistetaan.

<< Paranna kulutuskrapula
pohatta.com >>

Sivusto ei tallenna sinusta mitään tietoja tai käytä evästeitä, kun luet artikkeleita. Toiveita, kommentteja ja kysymyksiä voi laittaa tulemaan myös meilillä.

Huom! Kommentointi käyttää evästeitä. Nimi, sähköposti ja verkkosivusi tallennetaan selaimeesi, jotta voit jatkossa kommentoida helpommin samoilla tiedoilla. Kentät vapaaehtoisia ja voit jättää ne halutessasi tyhjiksi.

Kommenttien alkuun ↑