Blogitulot, sivutulot ja lisätulot - Tilinpäätös 2016 osa 1/2

Blogitulot, sivutulot ja lisätulot - Tilinpäätös 2016 osa 1/2

Uutta tekstiä on taas toivottu kovasti ja ilmassa on ollut myös hieman epäilyksiä siitä, että oma motivaationi olisi ollut hukassa. Näin ei kuitenkaan ole ja esimerkiksi tammikuun kuukausikatsausta en suinkaan vapaaehtoisesti ole jättänyt väliin. Motivaatiopula olisi itseasiassa ollut paljon miellyttävämpi vaihtoehto.

Valitettavasti nappasin pikku pöpön ja olen viettänyt jo pidemmän ajan sairastaen. Tästä ajasta muutaman viikko on vierähtänyt ihmiskorjaamolla letkun jatkona. Kirjoittaminen ei yksinkertaisesti ole ollut mahdollista. Lisää tarinaa tästä on mahdollisesti luvassa myöhemmin, mutta nyt olen vain kiitollinen siitä, että ylipäänsä saan jatkaa kirjoittamista.

Tammikuun kuukausikatsaus jää väliin ja yhdistän sen helmikuulle. Muuten pyrin kirimään aikatauluja sen mukaan miten vointi antaa myöden. Nyt pitkä pihtaus on hetkeksi ohi ja ensimmäisenä on aika sukeltaa viime vuoden numeroihin.

Jokaisen kuukausikatsauksen kohdalla olen ilmoittanut, että kerrytän henkilökohtaisten tulojen lisäksi pottia yhden miehen yritykseni kassaan. Toisin sanoen olen jemmannut lukuja koko vuoden. Taustalla on lähinnä käytännön syitä, kuten kirjanpitoa. Vaan nyt on aika kurkistaa kulisseihin ja tilinpäätöksen ensimmäisessä osassa kerron tarkemmin mitä kaikkea yritykseen kassaan kertyi vuonna 2016. Toisessa osassa vedän yhteen hela hoidon ja luonnollisesti kerron miltä eläkeaikataulu näyttää tällä hetkellä.

Edellisessä tilinpäätöksessä herkkua riitti kolmen postauksen verran, mutta tällä kertaa olen tiivistänyt kahteen. Sivutulojen puolesta vuosi 2016 päätyi hyvin pitkälti samoihin lukuihin kuin vuoden 2015 tilinpäätöksessä. Jos olet uusi blogissa, niin olen kertonut omista sivutuloistani artikkelissa sivutyöstä lisätuloja. Pidemmittä puheitta tässä vuoden 2016 tuloslaskelma.

yrityksen_tulos_2016

Sivutulot

Urheiluvalmennukset ovat yritykseni pääasiallinen ansaintamenetelmä. Noin 82% eli 10 200 € liikevaihdosta oli urheiluvalmennusten ansiota. Valmennuksia harrastelin noin 8,5 kk ajan ja kahtena iltana viikossa sekä hieman satunnaisia kertoja päälle. Tilaisuus olisi ollut tehdä enemmänkin töitä, mutta aikapulan ahdistaessa ei ylimääräistä energiaa löytynyt enempää. Oli mielenkiintoista huomata, että edelliseen tilinpäätökseen verrattuna urheiluvalmennusten osuus liikevaihdosta oli pudonnut merkittävästi (96 % vuonna 2015).

Blogitulot

Blogista tienasin vuonna 2015 muutamia kymppejä, mutta tänä vuonna pääsin blogitulojen ja siihen liittyvien tulojen ansainnassa hieman reiluun 2000 euroon. Melkoinen hyppäys aikaisempaan! Blogin olen laittanut firman nimiin, koska blogin pyörittäminen ja tulojen ilmoittaminen on näin yksinkertaisempaa.

Suurimman osan blogituloista ansaitsin viettämällä parasta päivääni ikinä sekä sponsoroidusta artikkelista, jonka siivellä pääsin huvittelemaan Teslan rattiin. Näiden osuus oli yhteensä 1250 euroa.

Lähes passiivisia blogituloja kerään näyttämällä mainoksia Google Adsensen kautta ja lisäksi TradeTrackerin*(Lisätietoa TradeTrackeristä) kautta esillä on Nordnetin* mainoksia. Passiivisia tuloja kaikista blogituloista oli 750 euroa. Suurin osa tuloista kertyi kesällä jolloin P.Ohatta näkyi enemmän valtamediassa. Viimeaikoina ansioita on kertynyt noin euro päivässä.

Rahan takia en blogia kirjoita, mutta silti tuloja on mielenkiintoista seurata. Blogin mainoksissa olisi varmasti paljon optimoitavaa, mutta tämä ei ole nykyhetken murhe. Ehkä sitten joskus. Jokainen euro on kuitenkin plussaa.

Liiketoiminnan muut tuotot liittyvät arvonlisäveron alarajahuojennukseen.

Kulut

Kulut ovat lähinnä kertausta viime vuodelta.

Suhteellisen usein saan yhteydenottoja liittyen yrityksen kuluihin. Voisi kuvitella, että yrityksen pyörittäminen olisi kallista. Paljon kuitenkin riippuu siitä mitä osaat itse tehdä. Ainoat pakolliset myynteihin liittymättömät kustannukset ovat netti ja pankkipalvelut. Pankkipalveluista maksan tällä hetkellä 10,5 €/kk ja netistä 22,9 €/kk. Vaikka yritykseni maksaa netin, käytän sitä myös henkilökohtaisten asioiden hoitamiseen (tietoliikenneyhteyden yksityiskäyttö). Verkkosivut ovat nykypäivänä lähes pakolliset. Niiden tekemisen ja päivittämisen hoidan itse. Ainakin näin harrastustoimintana uusien taitojen opettelu on mielenkiintoista ajanvietettä. Lisäksi säästän rahaa ja parhaimmillaan saan uusia sivutulonlähteitä, kun pystyn myymään opittuja taitoja palveluina eteenpäin.

Kirjanpidon olen myös pitänyt itselläni ja sen ulkoistamista harkitsen vasta, jos joskus päädyn oikeaksi yrittäjäksi. Taloushallinto on päivätöiden puolesta sen verran tuttua, että oma kirjanpito ei juuri aikaa vie. Pienellä opettelulla samankaltaisen yrityksen kirjanpito onnistuu keneltä vain.

Kuluissa on myös olemassa omasta mielestäni harmaata aluetta, jossa voidaan perustella kulun olevan sekä yrityksen kulu, mutta toisaalta myös yrittäjän henkilökohtaista menoa. En tämän kanssa ole ottanut mitään riskejä, mutta suhteellisen laaja toimiala ja toiminta mahdollistavat monenlaisten kulujen tulkitsemisen yrityksen kuluiksi. Syystä tai toisesta en ole yrityksen kulujen kanssa ollut ihan yhtä tarkkana kuin omieni. Mieli tekee temppuja, kun kyse ei ole suoraan omista rahoista.

Verojen maksimointi

Viime vuoden tapaan olen pyrkinyt harrastamaan verojen maksimointia. En ole loppuvuodesta tehnyt mitään hankintoja ja mahdollisuuksien mukaan olen siirtänyt ne vuoden alkuun. Toimin näin, koska tarkoitukseni on jättää yrityksestä palkat nostamatta ja nostaa vain edullisinta osinkoa 8% nettovarallisuussäännön mukaan. Mitä enemmän maksan veroja, sitä paremman tuloksen olen tehnyt. Toisin sanoen, mitä enemmän maksan veroja sitä enemmän voin nostaa osinkoa.

Vuokratulot

Olin jo unohtanut, että vielä alkuvuodesta selkääni painoi valtava taakka, jota toiset kutsuvat sijoitusasunnoksi. Asunto oli vuokrattuna 2,5 kuukautta. Sinä aikana se tuotti nettona 754 euroa, josta lainan lyhennysten jälkeen käteen jäi 295 euroa. Koko tarinan voit lukea tästä: Vieläkin pahempi taloudellinen virheeni.

Yhteenveto

Sivutuloja kertyi vuonna 2016 noin 8300 euroa mikä on oikein mainio potti normaalin palkan päälle. Nämä ovat luonnollisesti firman rahoja kunnes nostan ne itselleni tavalla tai toisella. Lisäksi huomiona, että kuukausikatsauksissa yritykseni on arvostettu sen omistamien sijoitusten nykyarvon mukaan. Edullisinta osinkoa sen sijaan saan jaettua tänä vuonna reilut pari tuhatta euroa.

<< Kuukausikatsaus 12 2016 - 237 047
Tilinpäätös 2016 osa 2/2 - Yhteenveto >>

Sivusto ei tallenna sinusta mitään tietoja tai käytä evästeitä, kun luet artikkeleita. Toiveita, kommentteja ja kysymyksiä voi laittaa tulemaan myös meilillä.

Huom! Kommentointi käyttää evästeitä. Nimi, sähköposti ja verkkosivusi tallennetaan selaimeesi, jotta voit jatkossa kommentoida helpommin samoilla tiedoilla. Kentät vapaaehtoisia ja voit jättää ne halutessasi tyhjiksi.

Kommenttien alkuun ↑