Ostin Teslan

Ostin Teslan

Hetkinen? Mitä ihmettä sinun silmäsi juuri lukivat? Saatat hetken miettiä, että mitä kummaa nyt on tapahtunut. Onko P.Ohatta mennyt aivan sekaisin ja säästämisen sijaan alkanut harrastamaan viina, naisia ja autoja. Ei kai nyt vain sijoittaminen ole vaihtunut Kenoon?

Ei – näin rajusta suunnan muutoksesta ei sentään ole kyse. Usein ihmisillä on se käsitys, että säästäminen on pelkkää kituuttamista, vaikka todellisuus on ihan muuta. Ostamalla ei saa onnea ja siksi valitsen useimmiten säästämisen – siitä saan paljon paremman olon. Sen sijaan elämyksiä haluan kokea. (Edit. Huomaathan, että postaus kuuluu kategoriaan sponsoroitu, niin ei tule sitten puolessa välissä yllätyksenä.)

Nyt kyse on siitä, miten asioista voi nauttia fiksummin.

Ostamalla onnelliseksi

Varmasti jokainen meistä tietää sen tunteen, kun saa jotain uutta ja hienoa. Ja ai että se on mukavaa! Vaan eipä kestä kovinkaan pitkään, kun tuo tunne unohtuu ja uusi alkaa tuntua vanhalta. Näin toimii hedonistinen adaptaatio eli yksinkertaisesti totumme asioihin. Ainoa tapa pitää tunteesta kiinni, on ostaa jatkuvasti lisää tavaraa, jotta saa huuman taas hetkeksi takaisin.

Ostamisesta ei tule pitkässä juoksussa onnelliseksi, koska mielihyvän tunne katoaa kovin nopeasti. Jos “onni” kestää vain hetken niin miksi en maksaisi vain hetkestä?

Ostaminen vs vuokraaminen

Itse tykkään ajatuksesta, että kuka tahansa voi vuokrata luksusta ja saada lähes saman elämyksen kuin omistamalla. Kaiken lisäksi vuokraaja on todennäköisesti tehnyt taloudellisesti paremman valinnan kuin se joka on ostanut hienon auton. Tavallaan luksuksen vuokraaminen tekee sen omistamisesta täysin turhaa, kun kenellä tahansa on varaa samaan tai lähes samaan elämykseen.

Ajatus luksuksen vuokraamisesta on kovin kiehtova. Joskus ihmiset harrastavat kaikkea hullunkurista kuten kilpavarustelua naapurien kanssa. Silloin vuokraamisesta ei tietenkään ole mitään iloa, mutta eipä ole tuo harrastuskaan ihan niitä parhaimpia. Sen sijaan nopeasti katoavan elämyksen tavoittelussa vuokraaminen on täysin ylivertainen vaihtoehto.

Myös omistamisen voi tehdä fiksummin. Esimerkiksi tässä kohtaa auton omistaa yritys, joka saa tuloja auton vuokraamisesta. Samaa periaatetta voi noudattaa myös omissa harrastuksissa. Jos tykkää veneilystä tai mökkeilystä, niin mikään ei estä omien harrastuskulujen pienentämistä vuokraamalla omistuksia silloin, kun ei niitä itse käytä. Ja asioita olisi mahdollista omistaa myös kimpassa – en todellakaan ymmärrä miksi esimerkiksi kotikadullani jokaisessa pihassa on oma ruohonleikkuri, joka seisoo käyttämättömänä 99,99 % ajasta.

Päätin siis ostaa Teslan vuorokaudeksi. Tai no teknisesti ei voida puhua ostamisesta vaan vuokraamisesta. Itseasiassa jos ollaan ihan tarkkoja, niin en edes maksanut huvista mitään vaan onnistuin jopa hieman tienaamaan siitä, että pääsin tekemään jotain sellaista mitä olen jo pitkään halunnut kokeilla. Vielä lyhemmän kokeilun voisi suorittaa käsittääkseni myös koeajamalla kyseisen menopelin.

Myönnän, että saatan olla altis tietyistä lähteistä tuleville vaikutteille (MMM:n artikkeli).

Vuokraa Tesla

En itse omista autoa enkä varsinaisesti ymmärrä autoista yhtikäs mitään. Ainoa yhteyteni autoiluun on se, että olen hyvin lahjakas lainaamaan vanhempieni auton (arvo n. 7K) avaimia, mutta äärimäisen huono palauttamaan niitä. Sen sijaan niin minussa kuin monessa muussakin meistä asuu pikkupoika (tai tyttö), joka kiljahtaa innostuksesta nähdessään tyylikkään urheiluauton. Ja Tesla kuuluu ehdottomasti tähän kategoriaan.

Nyt käyttöön saamani auto oli malliltaan Tesla Model S 90D. Hintaa tällaisella menopelillä on kyseessä olleella varustelulla noin 140 000 euroa. Vakituista omistamista ei siis tarvinnut harkita. Kiihtyvyys 0-100 km/h kestää noin 4,4 sekuntia ja täydellä akulla saa huristella noin 500 kilometriä. Kuka autosta on enemmän kiinnostunut, niin netistä löytyy varmasti mielenkiintoista tietoa suorituskyvystä.

Auton sain käyttööni SIXT-autovuokraamosta. Heillä on tarjolla tavallisten autojen lisäksi valikoima luksusautoja. Normaalisti esimerkiksi Teslan vuorokausihinnat liikkuvat 400-600 euron tienoilla, mutta syyskuun alusta auton voi lunastaa itselleen 195 eurolla. Tarjous on voimassa vain valituissa pisteissä (Tällä hetkellä Jyväskylä ja Helsinki sekä Tampere seuraavat pian perässä). Normaalihinta pitää sisällään rajattomat kilometrit ja tarjoukseenkin kuuluu 300 km (ylikilometrit 1,24EUR/km). Varkaus- tai vahinkotilanteissa omavastuu on 1500 euroa. Suhteellisen pienellä rahalla on siis mahdollista päästä älyttömän hintaisen auton rattiin.

Teslan ratissa

Oli perjantaipäivä. Töistä päästyäni nappasin varastosta fillarin ja lähdin polkemaan kohti SIXT:n lentokentän pistettä. Matkalla alkoi into todella tarttua puseroon ja vauhti oli sen mukainen. Kentällä tallustin palvelutiskille tukka pyöräilyn jäljiltä pystyssä ja ylläni olivat shortsit ja t-paita. En tiedä mikä on normi pukeutumisessa astuttaessa tällaiseen autoon, mutta sain oikein mainiota palvelua asustani ja olemuksestani huolimatta.

Tesla-Fillari-Pohatta

Parkkihalliin päästyäni olo oli melko surrealistinen – olin saapunut paikalle 25 eurolla ostetulla (ei kuvassa) fillarilla ja poistuisin paikalta 140K euron autolla. Fillari mahtui muuten loistavasti Teslan kyytiin. Kontrasti näiden kahden menopelin välillä oli aikamoinen. Pieni koulutus auton käytöstä, penkki jiiriin ja sitten liikkeelle. Täytyy tunnustaa, että ensimmäiset metrit olin aivan kuset housussa.

Ennen liikkeelle lähtöäni joku taisi pyöritellä päätään ja tokaista, että kyseessä on aivan hullu auto. Reagoin tähän tyypillisesti kohauttamalla olkapäitäni ja samalla pään sisällä oli ajatus, että niin varmaan. Siinä kohtaa en vielä ymmärtänyt minkälaisesta autosta oli kyse.

4,4 sekuntia nollasta sataan ei kuulosta kovin nopealta, mutta voi herranjestas mikä ero tässä oli siihen mihin olen tottunut. Kyse on ihan uskomattomasta vauhdista ja kyllä tuo mahanpohjassa tuntui. Kaikkein erikoisinta on se, että autosta ei kuulu kuin suhahdus. Joku saattaa ajatella, että autoilussa hienointa on moottorin äänet. Siihen en osaa ottaa kantaa, mutta Teslan kanssa kyse on aivan päinvastaisesta elämyksestä. Vaihteettomuus tekee ajamisesta vielä normaalia autoilua hienompaa, kun ei tule minkäänlaisia pykäliä kiihtyvyydessä. Sen kuin lataa tallan pohjaan ja voilà. Kyse on huvipuistosta pyörillä.

Jotain kertoo ehkä se, että yksi kavereistani ehti olla ehkä puoli tuntia kyydissä, ennen kuin oli pakko pysähtyä keskustelemaan pusikkoon. Laki luonnollisesti rajoittaa Suomessa auton käyttöä, mutta nollasta sataan on yllättävän lyhyt tai pitkä matka riippuen siitä mistä katsotaan. Ja kyllä siitä hupia riittää kun tämän kuvion toistaa useita kertoja peräkkäin.

Tesla-Pohatta-min2

Vaan huvien jälkeen seurauksena on se, että auto täytyy saada laturiin. Latauspaikkoja on kohtuullisesti, mutta merkittävästi vähemmän kuin bensa-asemia. Parhaimmillaan autoon saa 270 km lisämatkaa 30 minuutissa, mutta peruslaturissa lataaminen kestää selvästi pidempään. Toisaalta, jos kotoa löytyy autotallista voimavirtapistoke, niin auton käyttö muuttuu selvästi kätevämmäksi.

Yhteenveto

Nyt se on tehty ja erittäin hauskaa oli. Tämä myös riittää toistaiseksi. Vuorokaudessa ei ehdi vielä kyllästyä, mutta jo niin lyhyessä ajassa oli selkeästi huomattavissa uutuuteen tottuminen. Perjantai iltana olin vielä aivan täpinöissäni autosta. Lauantain puolella fiilis oli yhä hieno, mutta todella paljon vähemmän kuin edellisenä päivänä. Ja tämä vain yhdessä vuorokaudessa! Voin vain kuvitella mitä tapahtuisi vuodessa.

Paikasta A paikkaan B voi siirtyä monella tavalla: autolla, pyörällä, taksilla tai julkisilla, mutta näillä ei ole mitään tekemistä Teslan aikaansaaman elämyksen kanssa. Kiitos SIXT:lle tästä elämyksestä!

P.S. Vaikka huvit ovat hauskoja, niin muistattehan kaveria kanssa. Jos tämä on ensimmäinen tarinasi täällä, kannattaa katsoa myös P.Ohatta pähkinänkuoressa.

<< P.Ohatta & Radio Rock (5.9. klo 9)
Kuukausikatsaus 8 2016 - 222 282 >>

Sivusto ei tallenna sinusta mitään tietoja tai käytä evästeitä, kun luet artikkeleita. Toiveita, kommentteja ja kysymyksiä voi laittaa tulemaan myös meilillä.

Huom! Kommentointi käyttää evästeitä. Nimi, sähköposti ja verkkosivusi tallennetaan selaimeesi, jotta voit jatkossa kommentoida helpommin samoilla tiedoilla. Kentät vapaaehtoisia ja voit jättää ne halutessasi tyhjiksi.

Kommenttien alkuun ↑