Kaverille kanssa

Kaverille kanssa

Yleensä kirjoitan säästämisestä, sijoittamisesta tai rahasta ylipäänsä. Joskus on kuitenkin hyvä palata maanpinnalle ja muistaa mikä elämässä on oikeasti tärkeätä. Yksi tärkeimmistä ovat he ketkä jäävät tälle planeetalle meidän poistuttua. Raha on työkalu, joka mahdollistaa asioita, mutta kaikkeen sekään ei riitä.

Olen viimeaikoina saanut nauttia sellaisesta suosiosta mitä en olisi koskaan osannut odottaa. Suurin kiitos tästä menee eri medioille, jotka ovat ohjanneet lukijoita tänne. Blogin kävijämäärä on ollut moninkertainen aikaisempaan verrattuna ja kaikki aikani on mennyt siihen, että olen yrittänyt selittää mistä on kyse. En kuitenkaan usko, että suosio tulee kestämään. Siitä johtuen esitin itselleni kysymyksen.

Jos tämä jää ainoaksi mahdollisuudekseni julkisuudessa, niin miten voisin hyödyntää tilaisuuden?

Ensin ajattelin tietysti itseäni ja sitä miten voisin hyötyä tilanteesta. Ehkäpä voisin myydä jotain kuraa blogissani ja hoitaa eläköitymisen alta pois. Onneksi tämä vaihtoehto pyyhkiytyi pois mielestä melko nopeasti. Aikani mietittyäni päätin käyttää tilaisuuden siihen, että yritän oikeasti tehdä maailmasta edes vähän paremman paikan.

Ketkä sitten jäävät tänne meidän jälkeen?

Lapset.

Elämässä nallekarkit eivät aina mene tasan ja joskus kärsimään joutuvat he, keillä ei ole mitään osuutta koko asiaan. Se ei voi olla oikein. Kaikki blogiani seuranneet tietävät, että reilu vuosi sitten omassa elämässäni tapahtui merkittäviä muutoksia. Parisuhde vaihtui elämiseen yksin kahden hinnalla ja muitakin mullistuksia on sittemmin sattunut. Muutoksia kohdatessa omaa elämää tulee mietittyä uudelleen ja osana henkistä heräämistäni liityin mieskaveritoimintaan. Halusin saada elämälleni uudenlaisen merkityksen ja jonkinlaisen suuremman tarkoituksen.

Mistä mieskaveritoiminnassa on kyse?

Moni lapsi (tyttö tai poika) kasvaa ilman isää, eikä heidän elämässään ole yhtään säännöllistä mieshahmoa. Yhtälailla monella miehellä on kalenterissa tyhjää tilaa. Mieskaveritoiminnan tarkoitus on yhdistää nämä kaksi epäkohtaa niin, että kumpikin saa uuden kaverin. Toiminnan tavoitteena on se, että lapsi pääsee tutustumaan aikuisen miehen arkeen ja elämään. Välittäviä aikuisia ja läsnäoloa ei ole koskaan liikaa ja jokainen lapsi tarvitsee ympärilleen turvallisia aikuisia.

Yhtälailla aikuinen saa elämäänsä uutta sisältöä. Varsinaisia sääntöjä kaveruudelle ei ole, vaan nämä sovitaan yhdessä. Yleensä pikkukaveri ja mieskaveri tapaavat 2-4 kertaa kuukaudessa ihan tavallisen tekemisen, kalastuksen, urheilun tai vaikka vain olemisen merkeissä. Tärkeintä on se, että kaikilla on kivaa.

Pelkään, että joku onnistuu löytämään toiminnasta tai sen mieskeskeisyydestä jotain negatiivista. Tähän voin vain todeta, että ihan oikeasti, nyt järki käteen!

Osapuolten toiveet

Jokaisella osapuolella on omia toiveita toimintaan liittyen. Mieskaverit saattavat kokea esimerkiksi, että heillä on jotain annettavaa lapsille ja haluavat auttaa. Taustalla on usein se, että joko oma isä on kadonnut jossain vaiheessa kuviosta tai sitten isä on ollut niin hyvänä roolimallina, että haluaa viedä sitä eteenpäin. Toki samalla myös mieskaverille on tarjolla kaikkea hauskaa ja virkistävää puuhailua – sitä ihan parasta tavallista olemista.

Jos mietit mieskaveriksi ryhtymistä, niin kannattaa ilmoittautua kurssille (myös muualla kuin Uudellamaalla). Siellä selviää tarkemmin mistä on käytännössä kyse. Paineita ei kannata ottaa, koska kurssilla käydään läpi toiveita, odotuksia ja käytäntöä. Mieskaverit ovat kavereita, eivät isän korvikkeita. Kurssilla saa realistisen kuvan toiminnasta ja sen jälkeen voi päättää haluaako vielä jatkaa. Vasta jos päättää jatkaa, vaaditaan todellista sitoutumista.

Äidit toivovat usein luotettavaa ihmistä ja sitä, että olisi joku muukin vastaamassa kysymyksiin. Joskus taustalla voi olla ihan käytännön syitäkin, kuten poikalapsen pääsy uimahalliin. Olen nähnyt riittävän läheltä millaista se on, kun lapsella ei ole välittävää isää ja vaikka en todellakaan tiedä miltä se tuntuu, niin voin vain kuvitella miten hienoa olisi saada arkeen joku – joku joka on säännöllisesti läsnä. Taustalla voi olla myös asioita, joita kenenkään ei tässä elämässä pitäisi kokea. Tämä on lainattu yhden äidin kertomana.

“Haluaisin lapselle mieskaverin, jotta hän oppisi huomaamaan, että kaikki miehet eivät ole väkivaltaisia. Luottamus miehiin palautuisi tehdessä tavallisia miesten juttuja.”

Mitä lapset toivovat?

Voisi kuvitella, että lasten odotukset ovat todella korkealla, mutta itseasiassa suurin osa toivoo vain toisille lapsille normaaleita asioita. Nämä ovat lasten suusta poimittuja toiveita mieskaverista ja siitä millaisen kaverin lapsi haluaisi.

“Sellaisen, joka ei käytä alkoholia”

“Mieskaveri ei saa varastaa meiltä, eikä uhkailla. Hänen pitää olla kiltti, kiva, mukava ja sellainen joka ei hauku. Se ei saa syödä huumeita tai juoda kaljaa.”

“Haluaisin, että se opettaisi potkimaan palloa, uimaan ja laskemaan”

“Jos minulla olisi mieskaveri, haluaisin mennä onkimaan”

Onko tämä mielestäsi liikaa pyydetty?

Maailmassa on niin moni asia päin helvettiä, että välillä pistää oikein vihaksi. Tämä on ehdottomasti yksi niistä, mutta onneksi asioita voi myös muuttaa. Jotta koko artikkeli ei mene synkistelyn puolelle, niin tässä vielä suoraan mieskaveritoiminnan kotisivulta lainattu tarina.

”Halusin viedä pikku kaverin kalaan, koska hän ei ollut käynyt koskaan ennen ollut kalassa. Sanoin hänelle, että jos saamme kalaa, niin voimme sitten syödä sen. Aikamme ongittuamme saimme pienen kalan, jonka otin irti koukusta ja annoin pikkukaverin käteen. Hän sitten laittoi kalan suoraan suuhun ja puraisi kalasta. Siinä oli naurussa pidättelemistä, eihän poika voinut tietää, että kala pitää kypsentää ennen syömistä.” Jaakko, mieskaveri

Myös sinä voit auttaa

Mieskaveritoiminnassa voi auttaa monilla muillakin tavoilla kuin liittymällä kaveriksi. Kaikki kaverukset ovat varmasti kiitollisia esimerkiksi mistä tahansa tekemisestä tai resursseista tekemisen edistämiseksi. Mieskaveritoiminta on sellainen asia, mikä on lähellä omaa sydäntäni. Auttaa voi toki monella muullakin tavalla.

Toivoisin, että käyt osoitteessa mieskaverit.fi katsomassa mitä voit tehdä. Mitään et myöskään häviä siinä, että jaat tämän artikkelin tai kerrot toiminnasta omalla tavallasi Facebookissa, Twitterissä, blogissasi tai missä tahansa jokapäiväisessä arjessa. Jakamiseen kuluu sinulta ehkä sekunti, mutta sillä voi olla uskomattoman suuri vaikutus jonkun pienen ihmisen alun elämään.

Minä voin tänään nukkumaan mennessä katsoa itseäni peilistä ja todeta, että ainakin olen yrittänyt. Voitko sinä?

On luonnollista epäillä tarkoitustani ja ehkä olen vain julkisuuden perässä. Yleensä laitan artikkeleiden loppuun maininnat siitä miten voit seurata minua. Tällä kertaa voit jättää minut kokonaan pois, kun viet viestiä eteenpäin. Jos julkisuutta haluaisin, juoksisin munasillani Helsingin keskustassa. Varmasti pääsisin sillä lehtien kansiin. Sen sijaan sinä pääset mieskaveritoimintaan mukaan osoitteessa mieskaverit.fi ja heidät löydät myös Facebookista. Sen verran olen itsekäs, että ottaessasi mieskaveritoimintaan yhteyttä, haluaisin että kerrot löytäneesi sen blogini kautta. Tahdon vain tietää, että olenko saanut artikkelilla mitään hyvää aikaiseksi.

<< P.Ohatta pähkinänkuoressa
Nollaveroteoria - Sijoitusyhtiö ja eroon tuloveroista >>

Sivusto ei tallenna sinusta mitään tietoja tai käytä evästeitä, kun luet artikkeleita. Toiveita, kommentteja ja kysymyksiä voi laittaa tulemaan myös meilillä.

Huom! Kommentointi käyttää evästeitä. Nimi, sähköposti ja verkkosivusi tallennetaan selaimeesi, jotta voit jatkossa kommentoida helpommin samoilla tiedoilla. Kentät vapaaehtoisia ja voit jättää ne halutessasi tyhjiksi.

Kommenttien alkuun ↑