Etätöitä Espanjassa

Etätöitä Espanjassa

Olisiko mukava paeta talveksi kylmästä lämpimään ja vaihtaa pimeys auringon paisteeseen? Miten päähäsi istuisi pipon sijaan sombrero ja käteen tumppujen sijasta caña?

Joka vuosi viimeistään marraskuussa Suomi muuttuu ihanan kesän jäljiltä kylmäksi, märäksi ja pimeäksi paikaksi. Sen jälkeen tulee loska. Sitten tulee vielä kylmempää ja sen jälkeen lisää loskaa. Koko ajan ketuttaa ja energiatasot ovat pohjalukemissa.

Monesti olen miettinyt, että olisi kiva viettää tämä pahin aika suotuisammassa ilmastossa. Aikaisemmin olen hammasta purren haudannut ajatuksen. Ehkä sitten joskus.

Viime vuonna vitkuttelu loppui ja pakkasimme laukut.

Minä toimin aurinkoenergialla, joten kohteen ensimmäinen kriteeri oli valo. Kirkasvalolamppu toimii hyvin, mutta aito aurinko vielä paremmin. Muita kriteereitä meidän perheellemme olivat sopiva lämpötila (~20) ja inhimillinen lentomatka.

Kun kriteerien rinnalle nostetaan se, että puolisoni puhuu espanjaa ja LinkedIn aikajanani täyttyi Pasi Vuorion Espanja aiheisista postauksista, niin homma oli selvä.

¡Viva España!

Valmistautuminen

Mittavat valmistelut olisivat hyvä tekosyy jättää tällainen reissu tekemättä, mutta meille lähteminen oli helppoa. Puolisoni oli äitiyslomalla ja minä työllistän itseni, joten meidän ei tarvinnut neuvotella kenenkään kanssa lähdöstä.

 1. Varasimme Airbnb:stä kolmion
 2. Ostimme lentoliput
 3. Pakkasimme laukut, veimme koiran hoitoon ja lähdimme

Eniten työtä oli löytää asunto, joka oli sekä vauva että etätyö yhteensopiva. Facebook ryhmästä Aurinkorannikon vuokra-asunnot löytyi varteenotettavia vaihtoehtoja, mutta Airbnb oli mielestämme lopulta paras.

Kohteessa

Kirjoitin tähän yliromanttisen lurituksen palmuista ja hiekkarannoista. Poistin sen hyödyttömänä, mutta toivon artikkelin kuvan tuovan sinulle inspiraatiota. Ei ole ollenkaan hullumpaa aloittaa aamuja aurinkoisella rannalla jumpan tai kylvyn merkeissä.

Jos Suomessa olisi aurinkoa, en kokisi tarvetta karata muualle. Puut ovat Etelä-Espanjassa eri näköisiä ja ilmasto on parempi kuin Suomessa talviaikaan. Siihen tottuu nopeasti.

Tietokoneen näyttö on sen sijaan identtinen molemmissa maissa. Kun suunnittelet omaa reissuasi, kannattaa miettiä kuinka paljon haluat näyttöä matkalla tuijottaa.

Suomessa olen tottunut siihen, että ravintolat ja kaupat ovat säännöllisesti auki. Espanjassa en päässyt lainkaan kärryille paikallisten aikatauluista. Toisina päivinä ravintolat olivat kiinni, toisina päivinä auki. Välillä ruokakauppa oli kiinni, välillä auki.

Epäselvyyksistä huolimatta nääntyminen ei ollut lähellä ja saatoimme jopa tuoda jonkun ylimääräisen kilon mukanamme kotiin.

Espanjalaiset ruokakaupat ovat kaukana kotimaisesta tasosta. Pienissä kaupoissa ei ole mitään, isoissakaan kaupoissa ei ole juuri mitään. Tai sitten kävimme väärissä kaupoissa. Onneksi Glovon lähetit kuljettavat kaiken tarvittavan kotiovelle.

Ennen lähtöä olin huolissani netin laadusta, mutta 600 Mb/s valokuitu riitti paremmin kuin hyvin.

Kohteeksi meille valikoitui lopulta Torremolinos. Se voi osalla nostaa karvat pystyyn. Me asuimme parin junapysäkin päässä keskustasta oikein viihtyisällä ja rauhallisella Los Alamoksen alueella, jota voin lämpimästi suositella.

Kustannukset

Yleisellä tasolla Espanja on hieman edullisempi kuin Suomi. Söimme reilusti ulkona, mutta rahaa kului yllättävän vähän. Yhteensä noin 3000 euroa.

 • 1800 € Asuminen
 • 200 € Lennot (800 € ilman Norwegianin pisteitä)
 • 920 € Syöminen yms.
 • 80 € Lastenvaunut (käytettynä paikan päällä)

Tänä vuonna 3K meni jo pelkkiin lentoihin ja majoitukseen, joten 4500 € lienee realistisempi budjetti meidän perheelle.

Ensi kerralla

Kirjoitin itselleni ylös muutaman asian, jotka ensi kerralla teen toisin.

 • Varaa matkasta toipumiseen päivä per suunta
 • Jos mahdollista, tee vähemmän töitä
 • Varaa asunto, jonka parvekkeelle / pihalle paistaa aurinko
 • Läppärillä ja jakkaralla selviää, mutta kunnon työpiste olisi ihana

Viime vuonna lähdimme matkaan hetken mielijohteesta, mutta reissu sujui sen verran mukavasti, että päätimme tehdä siitä vuotuisen perinteen. Nyt talvelta karkaaminen on osa automaattista säästämistämme.

Lopuksi

Olen haaveillut talvista lämpimässä niin pitkään kuin muistan. Tämä on ollut kategoriassa "sitten eläkkeellä". Onneksi en odottanut niin pitkään. Kuvittelin aina haluavani olla koko talven pois Suomesta, mutta kuukausi on itseasiassa enemmän kuin tarpeeksi. Ei voi tietää, jos ei kokeile.

Jos sinulla on samankaltaisia ajatuksia, lopeta haaveilu ja lähde.

Bon voyage!

<< Säästäminen
Kehu >>

Sivusto ei tallenna sinusta mitään tietoja tai käytä evästeitä, kun luet artikkeleita. Toiveita, kommentteja ja kysymyksiä voi laittaa tulemaan myös meilillä.

Huom! Kommentointi käyttää evästeitä. Nimi, sähköposti ja verkkosivusi tallennetaan selaimeesi, jotta voit jatkossa kommentoida helpommin samoilla tiedoilla. Kentät vapaaehtoisia ja voit jättää ne halutessasi tyhjiksi.

Kommenttien alkuun ↑