Riittävästi vanhaa ja sopivasti uutta
Joskus, kun luulet keksineesi jotain hienoa, voit olla melkein varma, että joku muu on tehnyt saman jo paljon aikaisemmin. Valitettavasti vielä ihmisiä ei saa tuotettua valmiilla ohjelmistolla, vaan jokaisen on itse rakennettava oma ohjelmistonsa. Siitä huolimatta on suuri mysteeri, että miksi niin paljon arvokasta tietoa säästämisestä ja sijoittamisesta jää ohjelmoimatta niin monille. Onhan näistä puhuttu jo aikojen alusta asti.
Ajatuksissani on viime aikoina ollut historian havinaa oikeastaan kahden eri tapauksen johdosta. Ensimmäinen ajatuksia herättävä episodi löytyy Mad Fientistin podcastista, jossa hän keskustelee Vicki Robinin kanssa. Vicki Robin kirjoitti legendaarisen rahaoppaan “Your Money or Your Life” vuonna 1992 (tunnustan, että tuo on vielä itselläni lukematta, mutta toivottavasti ei kovin kauaa). Kirja on kirjoitettu yhteistyössä Joe Dominguezin kanssa, joka on sittemmin poistunut väljemmille vesille, mutta joka jäi eläkkeelle 31-vuotiaana vuonna 1969. Siis 1969 eli reilusti aikaisemmin kuin minä olin edes syntynyt! Haastattelussa on hyvin mielenkiintoista asiaa siitä, miten kirjan julkistamisen jälkeen Vicki on tehnyt työtä erilaisten hankkeiden parissa, joiden tarkoituksena on ollut jopa muuttaa maailmaa ja luonnollisesti ihmisten käsitystä rahasta. Syystä tai toisesta olen itse pyöritellyt paljon samoja ajatuksia ja kuka tietää – ehkä nyt ajat ovat muuttuneet ja säästämisestä ja sijoittamisesta voi tulla valtavirtaa.
Toinen saman tyyppinen elämys oli viime viikolla, kun sain kutsun Yle Puheen Pörssipäivään. Omat juttuni ovat sitä samaa kuin tähänkin asti, mutta sen sijaan seura oli erittäin mielenkiintoista. Lisäkseni vieraina olivat Pasi Havia (Kohti taloudellista riippumattomuutta, Erilainen ote omaan talouteen, HCP Quant) sekä Tomi Salo (Osakesäästäjien keskusliitto ja pitkäaikainen “eläkeläinen”). Lähetyksessä Pasi sanoo, että ei ehkä ole ihan eläkeläinen vielä, mutta oma arvaukseni on, että kauheasti ei mene pieleen vaikka pitäisin heitä kumpaakin taloudellisen riippumattomuuden ammattilaisina.
Tavalliselle kadun tallaajalle ei ehkä kuulosta kovin kummoiselta istuskella radiossa kahden eläkeläisen kanssa. Sen sijaan tällaisella possulle joka päivästä toiseen elää ja hengittää taloudellisen riippumattomuuden tavoittelua, oli tilaisuus varsin ainutlaatuinen. Vähän kuin jääkiekko junnu olisi istunut samaan pöytään Selänteen ja Kurrin kanssa. Tähän mennessä tähänastisessa elämässäni, voidaan ne henkilöt ketkä olen tavannut ja jotka ovat jo saavuttaneet taloudellisen riippumattomuuden, laskea yhden käden kolmella sormella.
Uskon siihen, että paras tapa päästä sinne minne haluaa, on ottaa selvää miten muut ovat tehneet sen aikaisemmin. Jos siis kuuntelen oikein tarkkaan taloudellisen riippumattomuuden saavuttaneita, tulen myös itse löytämään sinne. Ehkäpä sinun kannattaisi tehdä samoin ja poimia herroilta parhaat vinkit talteen. Mistähän löytyisi Kuluttajan eloonjäämisoppi sekä Penninvenyttäjän opas?
Kuuntelemisen ja opiskelun jälkeen toteuttamisen vastuu jää sitten sinulle ja minulle. Ja hyvä niin – voimmehan valita parhaat kermat kakun päältä.
Yhdessä asiassa olen kuitenkin Tomin kanssa eri mieltä. Uskon (ainakin) vielä siihen, että säästäminen ja sijoittaminen ei ole mahdollista vain harvoille ja valituille (20 % ihmisistä), vaan se on mahdollista paljon suuremmalle ihmisjoukolle. Ehkäpä te yhdessä kanssani todistatte, että jokainen voi halutessaan löytää itselleen sopivan tavan säästää persoonasta riippumatta. Ja jokainen voi tuoda säästämiseen ja sijoittamiseen jotain uutta.
Nyt kun tuli puhetta uudesta ja vanhasta, niin saatatte huomata pientä muutosta blogin ulkoasussa. Paljon vanhaa, mutta myös jotain uutta. Jos huomaat jotain erikoista tai toimimatonta niin kiitän ja kumarran, jos viitsit laittaa siitä viestiä.
Kiitos ja kumarrus Pörssipäivän juontajakaimalle kutsusta! Ehkäpä taas säästämisen ja sijoittamisen ilosanoma leviää yhden korttelin pidemmälle.
Sivusto ei tallenna sinusta mitään tietoja tai käytä evästeitä, kun luet artikkeleita. Toiveita,
kommentteja ja kysymyksiä voi laittaa tulemaan myös meilillä.
Huom! Kommentointi käyttää evästeitä. Nimi, sähköposti ja verkkosivusi tallennetaan selaimeesi,
jotta voit jatkossa kommentoida helpommin samoilla tiedoilla. Kentät vapaaehtoisia ja voit
jättää ne halutessasi tyhjiksi.