Unelmista totta - Opas unelmien saavuttamiseen

Unelmista totta - Opas unelmien saavuttamiseen

Tunnetko sinä hänet? Hänet, joka suunnittelee päivät pitkät mitä tulee tekemään huomenna, mutta jonka huominen ei tule koskaan. Hänet, joka tekee joka päivä samoja asioita – tekivät ne hänet onnelliseksi tai eivät. Hänet, joka lopulta huomaa, että juna meni jo. Hänet, joka ei uskaltanut tehdä unelmista totta. Hänet, joka lähtee tästä maailmasta katuen kaikkea sitä, mikä jäi tekemättä. Minä olen yksi elävä esimerkki. Enkä varmasti ole ainoa. Eroan kuitenkin muista siinä, että vuosi 2016 tulee olemaan kohdallani erilainen. Se tulee muuttamaan elämäni.

Nyt kerron sinulle miten sen teen, jotta myös sinä voit tehdä muutoksen omaan elämääsi. Opas on normaalia postausta pidempi, mutta toivottavasti sitäkin antoisampi. On aika tehdä unelmista totta.

Unelman löytäminen ei ole helppoa

Ennen kuin voi tehdä unelmista totta, täytyy tietää mistä unelmoi.

Mikä sitten on unelma? Unelma on usein jotain henkilökohtaista. Jotain mikä saa sinut onnelliseksi. Unelmat eivät aina ole samoja ja saattavat vaihtua radikaalistikin riippuen siitä, mihin elämä kuljettaa. Joskus unelmat ovat tekemistä, joskus kokemista tai vaikka asioiden saavuttamista. Ehkä olisi kiva matkustella, saada paljon rahaa tai ostaa vaikka uusi auto. On helppo keksiä asioita mitä olisi kiva tehdä ja joskus unelmatkin voivat olla yksinkertaisia. Yksinkertaiset asiat ovat usein myös helppoja saavuttaa. Se kaikkein suurin unelma on harvoin yhtä yksinkertainen. Olet yleensä todella lähellä unelmaasi, kun osaat vastata seuraavaan kysymykseen.

Mitä tekisit, jos voisit tehdä ihan mitä tahansa täysin ilman rajoituksia?

Aika moni yksinkertainen asia karsiutui saman tien pois listalta.

Ei ole helppoa keksiä mitä haluaisi elämällään tehdä. Ongelma on kuitenkin positiivinen – kaikkialla ihmisillä ei ole valinnan varaa. Meillä vaihtoehtoja on jopa niin paljon, että se tuottaa ongelmia. On tietysti olemassa poikkeuksia ja jotkut yksilöt löytävät unelmansa hyvinkin nopeasti. Minä en ole ollut yksi heistä.

Heti kättelyssä voidaan unohtaa “seuraa sydäntäsi” kaltaiset ohjeet, jotka ovat täyttää paskaa. Sydän ei näytä yhtään mitään, se on lihas joka pitää koneiston käynnissä. Sillä hyvä. Olen jo pitkään miettinyt mihin minut on tarkoitettu ja mitä oikeasti haluan tehdä. Edellämainitun kaltaiset ohjeet saivat minut ainoastaan turhautumaan.

Unelman löytää kahdella tavalla:

 1. Karsi onnettomuutta aiheuttavat asiat
 2. Käytä ylijäävä aika unelman etsimiseen

Asetin eläkeunelmani aikoinaan siksi, että voisin luopua asioista joista en pidä. Paras esimerkki on varmasti pakotettu työnteko. Ajattelin, että eläkkeellä voin esittää onnellista. Ajatus ei kuitenkaan ollut ihan loppuun asti mietitty. Asioista luopuminen harvoin tekee elämästä parempaa, jos niiden tilalle ei löydä jotain mielenkiintoista. Olin itseasiassa matkalla kohti konkurssia. Jos olisin saavuttanut taloudellisen riippumattomuuden vain luopuakseni työnteosta, olisin hyvin pian huomannut, että elämäni ei ole yhtään sen parempaa kuin aikaisemmin. Minulla olisi vain ollut enemmän aikaa velloa omassa epätoivossani (Kuuntele Mad Fientistin Financial Mentor haastattelu).

Onnettomuutta aiheuttavista asioista luopuminen on siis vasta osa ratkaisua. Lisäksi pitää olla asioita, joita haluaa tehdä ja jotka tuovat merkityksen elämään. Ainoa tapa löytää “oma juttu” on kokeilla, etsiä, yrittää ja tehdä töitä sen eteen, että löytää aarteen sateenkaaren päästä. Unelmat eivät löydä sinua, mutta sinä voit löytää unelmasi. Kyse on yksinkertaisesta numeropelistä: mitä enemmän teet ajatustyötä ja kokeilet erilaisia asioita, sitä todennäköisemmin löydät sen mitä haluat oikeasti tehdä. Esimerkiksi itse huomasin jo muutaman päivän reppureissailun jälkeen, että aihe on aivan yliromantisoitu. Touhu ei sopinut ollenkaan omaan makuuni, vaikka monet siitä unelmoivatkin.

Unohda unelmasi luuseri!

Oli muuten hyvin lähellä, että en julkaissut tätä kirjoitusta otsikolla Meni pupu pöksyyn – taas.

Muistatte varmaan kuinka kerroin muutama kuukausi sitten, että työsuhteeni päättyy 2016 helmikuun loppuun ja miten sen jälkeen siirryn muurahaisesta reppureissaajaksi.

Kaikki ei mennyt kuitenkaan niin kuin ajattelin.

Kieltäydyin viime vuoden lopussa nykyisen työpaikkani tarjoamasta jatkosopimuksesta, mutta jo muutaman päivän kuluttua pöydälläni odotti uusi ja entistä parempi tarjous (Tarjous on hyvä esimerkki siitä, miten taloudellinen tilanne antoi rohkeuden tehdä erilaisen valinnan, joka tuotti heti alkuperäistä paremman mahdollisuuden). Uudessa sopimuksessa palkka pysyisi samana, mutta luvassa olisi kuukauden ylimääräinen loma. Innostuin pitkästä kesälomasta ja siitä, että työnantajani halusi pitää minut niin paljon, että laitoin nimen paperiin.

Vaan eipä mennyt kovinkaan kauaa kun tajusin, että olin todella onneton. Vaikka rahaa tulvi entiseen malliin sisään ovista ja ikkunoista, tuntui että aikaa kesäloman alkuun on vielä ikuisesti. Ymmärsin, että olin taas tehnyt valinnan, joka ei millään tavalla tehnyt elämästäni parempaa. Masennuin, koska minusta ei vieläkään ollut omien unelmieni toteuttajaksi.

Askel unelmaa kohti

Jouluna sain pidettyä töistä pari päivää ylityövapaata pyhien yhteydessä. Käytin ajan miettien, että mitä todella haluan elämältäni. Lopulta keksin vastauksen, joka näin jälkikäteen vaikuttaa oikeastaan itsestään selvältä. Halusin kuitenkin olla varma asiasta, koska jos irtisanoutuisin, kävelisin pois varman palkan ja pitkän loman ääreltä. Ratkaisevaksi muodostui hetki, jolloin esitin itselleni kysymyksen:

Miksi jatkaisin elämääni nykyiseen tapaan?

Rehellisesti sanottuna en keksinyt enää yhtään syytä miksi olisin halunnut jatkaa nykyisessä työssäni. Olen hoitanut hommani moitteettomasti, mutta enää ei ollut mitään mieltä saada palkkaa tekemällä jotain täysin merkityksetöntä. Yhtälailla näin mielessäni sen hetken kun kesäloman jälkeen joutuisin palaamaan töihin. Kaikki olisi täysin samanlaista kuin ennen. Päätin, että haluan jotain enemmän. Vuoden ensimmäisenä työpäivänä irtisanoin itseni.

Älä anna huonojen päätösten vaikuttaa tulevaisuuteen

Kun allekirjoitin uuden sopimuksen kuvittelin tekeväni parhaan mahdollisen päätöksen. Nyt tiedän, että haluan vielä enemmän omalta elämältäni. Haluan enemmän huolimatta siitä, että nyt menetän palkkani, lomani ja vielä oikeuden työttömyyskorvauksiin (karenssiajalta). Oli huono päätös allekirjoittaa uusi sopimus, mutta vielä tyhmempi päätös olisi ollut tehdä päivittäin sellaista millä ei ole mitään merkitystä.

Aikaisempien huonojen päätösten ei saa antaa vaikuttaa nykyhetkeen. Jokainen päivä jona olisin mennyt tekemään työtä ilman tarkoitusta olisi ollut minulta huono päätös. Se kaikki aika minkä olisin käyttänyt työntekoon, olisi ollut pois siitä ajasta, jolla voin oikeasti tehdä minulle tärkeitä asioita. Uponneita kustannuksia voi mitata paitsi rahassa, myös elämänlaadussa (Forever Joble$$ – Sunk Cost Fallacy). Sen verran suostuin kuitenkin joustamaan, että pidensin irtisanomisaikani 2,5 kuukauteen, jotta nykyisessä työpaikassani saadaan järjestettyä kaikki asiat kuntoon.

Muiden tavat ja ajatukset vaikuttavat meihin halusimme tai emme. Olen miettinyt asiaa aikaisemminkin. Niinhän sitä sanotaan, että yksilö on keskiarvo viidestä ihmisestä hänen ympärillään. Koska halusin olla varma siitä, että teen oikeasti oman päätöksen, teetin lähipiirissäni pienen gallupin. Kysyin, että mitä he tekisivät tilanteessani. Poikkeuksetta vastaajat olisivat jääneet varman leipätyön pariin. Voin siis olla varma, että irtisanoutumispäätös on omani ja muita en voi sen seurauksista syyttää – kävi miten kävi.

Luulounelmien loukku

Oma unelmani on ollut jo pitkään aikainen eläke. Mitä enemmän olen unelmalleni uhrannut ajatuksia, sitä selkeämmäksi on käynyt se, että eläke ei voi olla unelma. Itseasiassa se on vain ovela ansa – luulounelma.

Luulounelma on unelma, jonka kuvittelee olevan se oikea ratkaisu asioihin tai ongelmiin. Todellisuudessa unelman takana on usein jotain täysin muuta. Luulounelmaa voidaan kuitenkin käyttää apuna todellisen unelman esiin tuomiseksi. Jostain kun on pakko lähteä liikkeelle.

Todellinen unelma kaivetaan esiin kysymällä 5 syventävää kysymystä, jotka tarkentavat unelman todellista luonnetta. Käytännössä kysyt itseltäsi 5 kertaa miksi. (En valitettavasti tähän hätään muista keneltä ajatus on pöllitty, mutta saa vinkata). Lapset ovat tässä erittäin taitavia, me aikuiset vain joskus unohdamme olla riittävän uteliaita.

Unelmat testiin

Käytän esimerkeissä omaa unelmaani, mutta sinä voit tietenkin käyttää omaasi (tai vaikka lottovoittoa).

Mikä on unelmasi?

 • Unelmani on jäädä eläkkeelle 35 vuotiaana.

Miksi?

 • Jotta voin tehdä haluamiani asioita vapaasti ilman, että työ vie liikaa aikaa.

Mitä haluat tehdä? Määrittele liikaa aikaa? Miksi et halua käyttää aikaa nykyiseen työhön?

 • Mielenkiintoista ja merkityksellistä työtä itselleni sopivassa suhteessa vapaa-aikaan.
 • Viisi täyttä päivää viikossa ja vielä iltoja päälle on liikaa. Sopivampi aikataulu voisi olla noin 4 työpäivää viikossa.
 • Nykyisellä työllä ei ole itselleni mitään merkitystä.

Mistä olet kiinnostunut? Millä on sinulle merkitystä?

 • Esimerkiksi taloudenhallinnasta, säästämisestä, sijoittamisesta, yrittäjyydestä, liikunnasta, hyvinvoinnista ja koodaamisesta
 • Sillä, että pystyy katsomaan maailmaa omaa napaa pidemmälle, muiden auttamisella

Onko eläke ainoa tapa tehdä asioita mitä luettelit ja joilla on sinulle merkitystä? Onko se edes paras tapa?

 • …Itseasiassa ei taida olla. Kiinnostuksen kohteitteni sekä merkityksellisten asioiden yhdistäminen taitaa olla mahdollista aika monella tavalla. Jopa niin, että ne mahdollistavat myös luulounelmani toteuttamisen niin, että voin nauttia myös matkasta.

Voitko toteuttaa unelmasi heti?

 • Kai se on tässä vaiheessa pakko tunnustaa, että voin. Pitää vain valita tällä hetkellä paras tapa yhdistää mielenkiintoiset ja merkitykselliset asiat.

Miksi et ole tehnyt sitä aikaisemmin?

 • PELOTTAA! Uskallus ei yksinkertaisesti ole riittänyt. Mitä, jos epäonnistun ja kaikki menee pieleen?

Mikä on pahinta mitä voi tapahtua, jos uskallat yrittää?

 • Varmaan joudun palaamaan merkityksettömän työni ääreen ja eläkkeeni siirtyy muutamalla vuodella eteenpäin.

Eiköhän homma ole tällä selvä, mutta katuisitko, jos et uskaltaisi yrittää?

 • Jep!

Aloita yksinkertaisesti

Mikään ei ole koskaan niin yksinkertaista kuin miltä se vaikuttaa. En suinkaan päässyt heti ensimmäisellä kerralla kysymyksissä maaliin asti. Sen sijaan aloitin unelmani suunnittelun sekä ratkaisujen etsimisen hyvin yksinkertaisesti sekä käytännön läheisesti.

Ensin mietin, että kuinka paljon rahaa tarvitsen kattaakseni pakolliset menoni. Tein valistuneen arvauksen, että 12 000 euroa vuodessa riittäisi ylläpitämään hulppean elämäntyylini. Tämä tarkoittaisi 1000 euron ansaitsemista nettona jokaisena vuoden kuukautena.

Sen jälkeen määrittelin kuinka paljon aikaa haluan käyttää vuodesta työn tekemiseen. Itselleni sopiva suhde olisi kolme kuukautta lomaa, yhdeksän kuukautta töitä. Käytännössä se tarkoittaisi, että jokaisena työkuukautena pitäisi ansaita 1333 euroa nettona. Pyöristin summan 1500 euroon, jos vaikka haluan tehdä lomalla jotain muuta kuin nyhvätä kotisohvalla.

Seuraavaksi aloin vain listaamaan ammatteja, joissa pitkän loman pitäminen olisi mahdollista huolimatta siitä liittyivätkö ne mielenkiinnonkohteisiini vai eivät. Esimerkkeinä vaikka opettaja, venekauppias, moottorikelkkakauppias, lumiauran kuljettaja, hiihdon opettaja, yrittäjä, projektiluontoiset työt, muut pätkätyöt jne.

Sitten oma unelmani jäi jumiin useamman kuukauden ajaksi.

Tee unelmasta konkreettinen

Kuvittelin, että kyllä se jumi siitä selviää. Oma kärsivällisyyteni kuitenkin loppui ja päätin itse selvittää mikä on unelmani.

Sain Joululahjaksi kirjan Joulupukin unelma. Kirja kertoo siitä miten unelmista tehdään totta. Tarkemmin sanottuna se on tarina siitä miten joulupukista tuli joulupukki. Tiesitkö, että ennen kuin Joulupukista tuli Joulupukki, hän oli vain tavallinen tonttu nimeltä Niklas?

Niklas oli töissä perheensä huonekalutehtaalla valmistaen kalusteita päivästä toiseen, vaikka oikeasti hän halusi tehdä vain leluja. Lopulta Niklas otti lomaa töistä ja vanhempi tonttu vei hänet matkalle. Matkalla Niklas kohtasi vaikeuksia, kamppaili niin itsensä kuin muidenkin kanssa ja jopa melkein luovutti. Jokainen virhe ja jokainen epäonnistunut yritys veivät Niklaksen lähemmäs hänen unelmaansa.

Kaikki Jouluna leluja lahjaksi saaneet varmasti arvaavat miten tarinassa lopulta kävi.

Jos kerran Joulupukki niin miksi en sitten minäkin. Jos kerran minä, niin miksi et myös sinä?

Suurin ero itseni ja Niklaksen välillä oli se, että Niklas tiesi täsmälleen mitä hän halusi tehdä. Minulla oli vain muutamia rajaehtoja sille minkälaista elämää haluan jatkossa viettää.

Usein niissä samoissa ohjeissa, joissa neuvotaan seuraamaan sydäntä, puhutaan jotain omista vahvuuksista sekä asioista jotka saavat sinut tuntemaan onnea. Ensin ajattelin, että enhän minä osaa tehdä juuri mitään. Olen pätevä talousasioissa, mutta niitä teen jo työkseni. Olen hyvä valmentamaan, mutta sitäkin teen jo sivutyökseni. Mietin myös, että mikä saa minut onnelliseksi ja tuntemaan itseni tärkeäksi. Yksi merkittävimmistä asioista on muiden auttaminen, mutta sitäkin tavallaan jo teen. Ainakin kuvittelen, että lukemalla blogiani ihmiset oppivat jotain, joka tekee heidän elämästään parempaa.

Lopulta totesin, että omat keinoni eivät enää riittäneet. Onneksi lähipiiristäni löytyi henkilö joka viettää minun silmilläni katsottuna juuri sellaista elämää, jota kuvittelen itse haluavani. Kerroin hänelle ajatuksistani ja sain tarjouksen tehdä hänen avustuksellaan urasuunnitelmani. Kävin tarjoukseen kiinni kuin koira makkaraan.

Keskustelu oli silmiä avaava. Ymmärsin monia asioita myös siitä, mitä minun olisi kannattanut tehdä toisin nykyisessä työpaikassa, jotta olisin viihtynyt paremmin. Samalla myös muut palaset loksahtivat paikalleen. Näin siitä huolimatta, että sparrauskaverini oli ehkä enemmän perinteisen uran kannalla.

Onko sinun lähipiirissäsi joku kuka elää sellaista elämää minkä haluat? Älä pelkää pyytää neuvoa, monet tarjoavat niitä jopa mielellään ja kysymällä et häviä mitään.

Seuraava askel unelmani löytämiseksi oli listata ylös rajaehtoni sekä nykyinen osaamiseni:

 • Vapaus valita oman työpanoksen ja loman suhde (9/3)
 • Pitää ansaita riittävästi, jotta pysyn elossa (ja erossa säästöitäni)
 • Vahvat taidot henkilökohtaisen ja yritysten taloudenhallinnasta
 • Pitkä kokemus valmennuksesta urheilun parissa
 • Tarve ja halu auttaa toisia ihmisiä

Listaa katsoessa vastaus on selvääkin selvempi. Minusta tulee…(rumpujen pärinää)… Talouden Personal Trainer. Siinä on ammatti, jossa pääsen yhdistämään osaamiseni, intohimoni, vahvuuteni ja pääsen tekemään työtä, jolla on minulle oikeasti merkitystä. Uskon vahvasti siihen, että jokainen pystyy vaurastumaan. Joskus tarvitaan vain joku näyttämään hieman suuntaa. Joku joka auttaa suunnittelussa, poistaa rahastressin ja pitää sinut tilivelvollisena, kun mielesi tekisi luistaa. Ehkä jopa se joku, joka auttaa tekemään unelmista totta.

Unelmasta tavoitteeksi

Pelkkä unelmointi ei riitä. Unelmista tehdään totta vasta, kun unelma muutetaan tavoitteeksi ja tehdään suunnitelma tavoitteen saavuttamiseksi.

Yksi Joulupukin tarinan arvokkaimmista opetuksista on se, että jos asiaa ei voi nähdä, sitä ei voi tehdä. Pitää pystyä kertomaan, että miten aikoo onnistua tavoitteessaan. Yleensä tähän aikaan tehdään lista tavoitteista, jotka aikoo kuluvan vuoden aikana valloittaa. Olin jo tekemässä samoin, mutta sitten törmäsin toiseen Forever Joble$$in postaukseen How To Achieve Your Goals. Nimensä mukaisesti postaus kertoo sitä miten saavuttaa tavoitteet. Suurin ero verrattuna muihin kirjoituksiin tavoitteiden saavuttamisesta on se, että artikkelissa ei puhuta tavoitteista, vaan siinä keskitytään yhteen ainoaan tavoitteeseen.

Juoni on siinä, että jos vuodelle 2016 saa asettaa vain yhden tavoitteen, pitää sen toteutuessaan mullistaa elämäsi. Tarkoitus ei ole aiheuttaa negatiivista stressiä, vaan heittää hyvästit stressille toimivan systeemin avulla. Tavoite pitää olla saavutettavissa. Kun kaikki energia ja keskittyminen kohdistetaan yhteen tavoitteeseen, on sen saavuttaminen merkittävästi multiversiota todennäköisempää. Lisätavoitteet vain veisivät aikaa pois siltä mikä on oikeasti tärkeätä.

Sen yhden tavoitteen voi jakaa pienempiin osatavoitteisiin. Kaikkien pitää kuitenkin tähdätä päätavoitteen saavuttamiseen ja mielellään edesauttaa onnistumista jakamalla iso tavoite pienempiin suupaloihin.

Oma tavoitteeni

Vuoden 2016 lopussa yritystulojeni kassavirta on niin suuri, että pystyn sen voimin rahoittamaan elämäni kestävältä pohjalta reunaehtojeni mukaisesti.

Yksinkertaista, mutta niin tehokasta. Tavoitteen saavuttaminen mullistaisi elämäni täysin. Käytännössä se tarkoittaisi, että minun ei enää koskaan tarvitse tehdä “oikeita” töitä. Tavoitteeni jättää tilaa useille eri toimintatavoille, mutta pääasiassa yritän kasvattaa urheiluvalmennuksista saamiani tuloja sekä lisäksi käynnistää talouden personal trainer palvelun.

Mikä on sinun todellinen unelmasi tavoitteeksi muotoiltuna?

Toimintasuunnitelma

Jotta tavoitteen voi nähdä, se pitää purkaa riittävän pieniin ja konkreettisiin osiin. Käytännössä tein itselleni aikataulun. Aloitin suunnittelemalla vuoden, jonka jälkeen aloin pilkkomaan sitä pienempiin paloihin. Ensin kvartaaleihin, sen jälkeen kuukausiin ja sitten yksittäiseen viikkoon.

Viime vuonna sivutuloni olivat noin 800 euroa kuukaudessa. Jotta saavutan tavoitteeni, tarkoittaisi se lähes tulojen tuplaamista verrattuna viime vuoteen. Kuvitteellisella 50 euron tuntipalkalla se tarkoittaisi 14 tunnin lisätyöpanosta kuukaudessa eli noin 3,5 tunnin lisätöitä per viikko. (Huomasithan mitä juuri tein?) Tulojen tuplaaminen kuulostaa pahalta, mutta 3,5 tunnin lisäys työviikkoon ei saa aikaan ollenkaan samanlaista reaktiota.

Vuosiohjelma (osa tavoitteet)

 • Q1 – Maaliskuun lopussa talouden personal trainer täydessä toimintavalmiudessa
 • Q2 – Tulovirta auki henkilökohtaisen taloudenhallinnan valmennuksista
 • Q3 – Syyskuussa sivutulojen kassavirta 1000 €/ kk, henkilökohtaisen talouden hallinnan asiakkaita 10 kpl
 • Q4 – Vuoden lopussa tavoite saavutettu. Yritystulot omalle tilille singautettuna 1500 € / kk

Kuukaudet Q1

 • Tammikuu
  • Kontaktoi vanhat urheiluvalmennusasiakkaat lisämyyntien toivossa
  • Varaa domain henkilökohtaisen talouden valmennuksien tuottamista varten
  • Tilaa käyntikortit Talouden Personal Trainer nimikkeellä
  • Ensimmäisten henkilökohtaisen taloudenhallinnan asiakkaiden hankkiminen
 • Helmikuu
  • Henkilökohtaisen talouden hallinnan nettisivujen rakentaminen
  • Henkilökohtaisen talouden hallinnan tuotteistaminen
  • Kerro jokaisessa mahdollisessa keskustelussa mitä alat tekemään
 • Maaliskuu
  • Henkilökohtaisen talouden valmennus toimintavalmiina
  • Yritä selvitä (toivottavasti) viimeisestä tavallisesta työpäivästä pillittämättä

Viikko-ohjelma

Viikko-ohjelma on käytännössä sama mitä käytin edellisen eläkesimulaation yhteydessä. Jo silloin totesin, että ilman aikataulu ei tekemisestä tule yhtään mitään. Aikatauluissakin on kuitenkin yksi ongelma. Jos jollekin tehtävälle varaa tietyn verran aikaa, todennäköisesti tulee myös käyttäneeksi kaiken varatun ajan tuohon tehtävään (Parkinsonin laki).

Pitää siis osata varata riittävän vähän aikaa, jotta asiat tulevat hoidetuiksi mahdollisimman tehokkaasti. Samaa lakia voidaan noudattaa myös talouden suunnittelussa. Jos rahaa on tilillä, se tulee todennäköisesti myös kulutettua. Sen sijaan jos rahaa on hieman niukemmin, se saa ihmisen innovoimaan ja toimimaan tehokkaammin.

Viikko-ohjelma koostuu neljästä työpäivästä, yhdestä opiskelupäivästä, yhdestä vapaasta ja yhdestä asioiden hoitamis/suunnittelu päivästä. Herätyskello tulee soimaan joka päivä 8:45. Päivät maanantaista torstaihin ovat työpäiviä. Keskiviikkoa lukuun ottamatta arkiaamut alkavat kehon tai pääkopan herätyksellä. Kun päivän saa hyvin käyntiin, jatkuu sama meno aina iltaan asti. Blogille on myös varattu oma laatikko, koska tekstit eivät synny itsestään. Perjantai on varattu omalle projektille, mutta käytännössä se tarkoittaa päätavoitetta avustavien taitojen opiskelua. Lauantai on pääasiassa vapaa, mutta aamupäivälle mahtuu muutama tunti valmennuksia. Sunnuntai on varattu pyykinpesuun, ruuanlaittoon yms pakolliseen sälään sekä tulevan viikon suunnitteluun.

Tämä on karkea raami, jolla lähden liikkeelle. Uskon, että työlle on varattu riittävästi aikaa ja tasapaino työnteon, vapaan, kehon treenauksen ja pääkopan kehittämisen välillä on sopiva. Suurin haaste taitaa kuitenkin olla työlle varatun ajan täyttäminen tuottavalla toiminnalla.

Päiväohjelma

 • Noudata viikon aikataulua

Ainoa tapa onnistua saavuttamaan tavoitteeni vuodelle 2016 on muodostaa tavat, jotka vievät kohti tavoitetta. Siitä syystä päivän ainoa ohjelma on aikataulun noudattaminen. Tunnen itseni ja tiedän, että jos vain pääsen käyntiin, niin loppupäivä on lasten leikkiä. En tule olemaan ensimmäinen salilla, enkä viimeinen, mutta käyn siellä vielä loppuvuodesta. Mahdollista on myös se, että jos työstä tulee mielekästä, haluan käyttää siihen suunniteltua enemmän aikaa.

Minkälainen on sinun aikataulusi?

Tuumasta toimeen

Ensin on keksittävä mitä tekee, sitten suunniteltava että miten. Valitettavasti työ ei lopu siihen, vaan suunnitelman pitää vielä toteuttaa. On kuitenkin mukava tunne kun kaikki on käytännössä valmista, vain tekeminen puuttuu.

En täysin luota siihen, että pelkästään urheiluvalmennukset olisivat kestävä pohja yritystuloille. Varsinkin kun asiakkaita on vain kourallinen. Toisaalta uskon todella löytäneeni sen asian mikä antaa omalle elämälleni merkityksen auttamalla muita. Henkilökohtainen talouden valmennus on jotain mitä todella haluan tehdä.

Tekeminen on yleensä se vaikein vaihe. Ainakin tekemisen aloittaminen. Tässäkin asiassa sain apua ja varsin yllättävältä taholta. Jossain aivojeni perukoilla olen suunnitellut jo pitkään, että alan tekemään talousvalmennuksia korvausta vastaan. Ennen kuin silmäni aukesivat tässäkin asiassa ajattelin, että talousvalmennusten aloittaminen on pitkän tähtäimen suunnitelmani. Vaan kävipä niin, että nykyiseltä työpaikaltani löytyi henkilö joka on tehnyt unelmistaan tavoitteita ja myös toteuttanut niitä. Kun kerroin irtisanoutumisesta ja unelmastani hän onnitteli minua, mutta totesi samalla:

“Kuulostaa siltä kuin sinun olisi tehtävä tämä nyt, eikä vasta joskus”. Bingo!!

Taas olin kuin huomaamatta taipumassa omiin kaavoihini, jossa asioita siirretään huomiseen. Vanhat tavat ovat näköjään vielä tiukassa.

Nyt voin iloisena kertoa, että juna on startannut asemalta ja tammikuun lista on suoritettu kunnialla maaliin.

Jos kiinnostuit talouden personal trainer palvelusta niin ota rohkeasti yhteyttä. Kyseessä on pidempiaikainen ja täysin luottamuksellinen yhteistyö, jonka aikana taloutesi ruuvataan uusille urille. Koska minä olen jo jakanut kaikki lukuni, ehkä myös sinun on helpompi kertoa omasi minulle. Kaikki jakamani tieto on ilmaista ja löytyy jo tai vähintäänkin ilmestyy jossain vaiheessa myös blogiin. Ajastani tulen kuitenkin veloittamaan. Hinnoitteluni on hyvin maltillista ja omien arvojeni mukaista. Olisi aika ristiriitaista kirjoittaa palveluistani ryöstöhintainen lasku, koska se veisi pohjan koko toiminnalta. Toistaiseksi joudun palveluistani laskuttamaan, jotta voin jatkaa niiden toteuttamista myös huomenna. Kuten kuntosalilla, myös taloudessa personal trainerin palkkaaminen on usein paras vaihtoehto tulosten aikaansaamiseksi.

Blogini kautta, et (ainakaan vielä) tule löytämään yritykseni sivuja, koska haluan säilyttää jonkinlaisen anonyymiteetin. Sen sijaan yritykseni sivuilta löytyy kyllä linkki blogiini, joten nimettömyyskin on jatkossa suhteellista.

Edit 2020/01: Kaikki mitä tiedän on kerrottu blogissa ja talouden personal trainer palvelua ei enää ole olemassa. Olen silti erittäin tyytyväinen, että uskalsin sen aikoinaan perustaa.

Unelmista totta

Asioista ei tarvitse tehdä monimutkaisia. Jos et enää pidä työstäsi, pakkaa kamasi ja lähde. Tai säästä ensin minimi minkä tarvitset, jotta voit kokeilla seuraavaa unelmaasi ja lähde vasta sitten. Jos haluat tehdä muutoksen niin voit tehdä sen milloin vain. Muista kuitenkin, että on erittäin vaarallista siirtää asioita huomiseksi. Toisaalta voit vielä hetkeksi jäädä sivurajalle ja seurata miten minun käy. Ainakin itse odotan mielenkiinnolla mitä jatkossa tulee tapahtumaan.

Muuttuuko blogini viesti? Tavallaan, mutta ilman tähänastista varovaisuutta, säästämistä ja sijoittamista en uskaltaisi tehdä nykyisen kaltaista ratkaisua. Toisaalta uutinen on erinomainen kaikille samojen asioiden kanssa painiville. Mitä jos ei tarvitakaan eläkekassaa vaan vain sopiva kassa, jonka turvin voi tavoitella todellista unelmaansa?

Jos et vieläkään ole varma mitä sinun pitäisi tehdä, niin katso mitä mieltä Gary Vaynerchuck on siitä kannattaako tehdä unelmista totta.

Loppuun yksi Warren Buffetin klassikoista:

“There comes a time when you ought to start doing what you want. Take a job that you love. You will jump out of bed in the morning. I think you are out of your mind if you keep taking jobs that you don’t like because you think it will look good on your resume. Isn’t that a little like saving up sex for your old age?” – Warren Buffet

<<
>>

Sivusto ei tallenna sinusta mitään tietoja tai käytä evästeitä, kun luet artikkeleita. Toiveita, kommentteja ja kysymyksiä voi laittaa tulemaan myös meilillä.

Huom! Kommentointi käyttää evästeitä. Nimi, sähköposti ja verkkosivusi tallennetaan selaimeesi, jotta voit jatkossa kommentoida helpommin samoilla tiedoilla. Kentät vapaaehtoisia ja voit jättää ne halutessasi tyhjiksi.

Kommenttien alkuun ↑