Viisi vinkkiä talouden hallintaan - P.Ohatta @ YLE

Viisi vinkkiä talouden hallintaan - P.Ohatta @ YLE

Jos olet tänään ensimmäistä kertaa vierailemassa blogissani, olet luultavasti löytänyt tänne YLE:n jutun kautta. Se mitä jutussa luit voi tuntua uskomattomalta, mutta on ihan yhtä todellista kuin kaikki muukin. Lyhyen tutustumisen perusteella olet todennäköisesti joko erittäin utelias tai sitten pidät minua ihan täytenä idioottina. Utopistista tai ei, toivon, että pysähdyt ajattelemaan ja tutustut blogiin ennen kuin päätät mitä mieltä asiasta olet.

Kannattaa kuitenkin olla varovainen, koska et ehkä enää tutustumisen jälkeen katso maailmaa samanlaisten linssien läpi.

YLE:n artikkelissa annoin viisi vinkkiä. Ennen kuin neuvoista on mitään hyötyä, olisi sinun hyvä tietää minkä takia haluaa säästää. Säästäminen on jokaisen oma valinta, mutta se on valinta joka on täynnä mahdollisuuksia.

1. Aloita tulojen ja menojen seuranta

Kun tiedät paljonko rahaa tulee sisään ja mihin sen käytät, olet jo pitkällä talouden hallinnassa. Jos tavoitteena on säästää tai sijoittaa, niin on suorastaan pakko tietää, että mitä rahalle tapahtuu. Monimutkaiseksi asiaa on turha tehdä ja tyyli on täysin vapaa. Itse olen tykästynyt S-pankin verkkopankissa olevaan kulujenseurantaan josta olen tallentanut luvut Exceliin. Merkittävin asia tuloissa ja menoissa on niiden erotus. Mitä enemmän rahaa jää kuukausittain “yli”, sitä enemmän on vapautta ja säästämisen mahdollisuuksia.

2. Laita palkasta ensin rahat säästöön ja sijoituksiin

Ihmiset toimivat usein niin, että se mikä tulee, se myös menee. Ja tämä ei koske vain sinua, vaan yleisesti sitä miten meidät ihmiset on rakennettu. Ilmiötä kutsutaan myös nimellä Parkinsonin laki. Eikä kyse ole vain rahasta, vaan esimerkiksi myös ajasta. Jos sinulla on minuutti aikaa tehdä jotain, usein saat sen suoritettua minuutissa. Jos tehtävän määräaika on kuukauden kuluttua, se tulee valmiiksi kuukauden kuluttua.

Tätä periaatetta voi käyttää hyödyksi säästämisessä. Kun palkasta laittaa ensin säästöön, muuttuu kulutuksemme niin, että tulemme toimeen sillä rahalla mikä jäi käyttöön.

Ensimmäinen säästökohde voisi olla esimerkiksi pieni puskurirahasto, joka auttaa tasoittamaan elämän yllättäviä menoja ilman, että olet heti konkurssin partaalla.

3. Säästä ensimmäisenä kuukautena vaikkapa prosentti tuloistasi

Säästämisen avulla on tarkoitus saada elämältä enemmän, eikä niin että sen kokee pelkkänä luopumisena. Jos ensimmäisenä kuukautena laitat säästöön 1 % nettotuloistasi, siis vaivaisen yhden prosentin, niin tuskin edes huomaat eroa aikaisempaan. Aloita varovasti, mutta pääasia on, että aloitat.

Jos jo nyt säästät vaikka 10 % tuloistasi, niin jatka siitä ja tee yhden prosenttiyksikön korotus.

4. Seuraavassa kuussa säästä yksi prosenttiyksikkö enemmän. Jatka, kunnes sinulle sopiva säästöprosentti löytyy

Jos seuraavassa kuussa säästät taas yhden prosenttiyksikön enemmän nettotuloistasi olet oikealla tiellä. Tässä kohtaa voidaan puhua jonkinlaisesta tutkimusmatkasta. Sen tarkoituksena ei ole säästää mahdollisimman paljon, vaan ennemminkin löytää itsellesi sopiva säästöprosentti. Luonnollisesti säästöprosenttiin vaikuttaa se, mitä säästämisellä tavoittelet. Vähitellen prosenttiyksiköiden korotuksella löytyy se sopiva taso – taso, jossa et koe tinkiväsi elämästä, mutta joka kuitenkin vie sinua kohti tavoitteitasi.

Pientä epämukavuutta on hyvä sietää, katsoa tottuuko siihen ja vasta sen jälkeen tehdä muutoksia säästöprosenttiin. Kipukynnys on tässä asiassa muuttuva käsite ja vaihtelee paitsi sopeutumisen, myös elämäntilanteen mukaan.

Eikä realismikaan ole pahitteeksi. Jos tavoitteesi on kunnianhimoinen, niin tuskin muutaman prosentin säästämisellä siihen pääset.

Ehkäpä voit säästä vaikka puolet tuloistasi, mutta et vain vielä ole tullut kokeilleeksi?

5. Pidä säästöprosentistasi kiinni. Sijoita säännöllisesti joka kuukausi – markkinatilanteesta riippumatta

Se mikä menee säästöön, se myös jää säästöön. Tai näin ainakin pääasiassa. Tärkeintä on tehdä säästämisestä ja sijoittamisesta säännöllistä huolimatta siitä mitä päivän lehdissä lukee. Helpoimmalla pääsee, kun sijoittaa joka kuukausi saman summan ja tekee sijoittamisesta automaattista.

Kun tarkoituksena on säästää pidemmällä tähtäimellä, niin ainakin toistaiseksi rahat on kannattanut sijoittaa pankissa makuuttamisen sijasta. Mitä pidempi on tähtäin, sitä todennäköisemmin sijoitukset ovat tuottavia. Arvo tulee kuitenkin vaihtelemaan rajusti matkan varrella ja aiheeseen kannattaa perehtyä sen verran, että pystyy elämään sijoitusten arvon muutosten kanssa.

Uutena lukijana kannattaa blogiin tutustumista jatkaa tästä ja jos sen jälkeen jäät nälkäiseksi, niin kannattaa siirtyä arkistoon. Ja jos et halua uskoa vain minua, niin kannattaa tutustua myös kaikkiin muihin aiheen blogeihin, jotka löytyvät sivun oikeassa reunassa olevasta linkkiluettelosta.

<< Hymyile, olet S-ryhmän piilokamerassa
Kuukausikatsaus 7 2016 - 220 387 >>

Sivusto ei tallenna sinusta mitään tietoja tai käytä evästeitä, kun luet artikkeleita. Toiveita, kommentteja ja kysymyksiä voi laittaa tulemaan myös meilillä.

Huom! Kommentointi käyttää evästeitä. Nimi, sähköposti ja verkkosivusi tallennetaan selaimeesi, jotta voit jatkossa kommentoida helpommin samoilla tiedoilla. Kentät vapaaehtoisia ja voit jättää ne halutessasi tyhjiksi.

Kommenttien alkuun ↑