Budjetointi - tie taivaaseen vai helvettiin?

Budjetointi - tie taivaaseen vai helvettiin?

Huomenna aamulla MTV:llä starttaa Huomenta Suomessa uusi ohjelmasarja nimeltä Omat rahat. Ensimmäisen jakson aiheena on kotitalouden budjetti. Muutaman sattuman kautta P.Ohatta päätyi ohjelmaan vieraaksi ja keskustelua voit seurata klo 7:35 alkaen. Sille näyttäisi aikataulun mukaan olevan varattuna aikaa 25 minuuttia, joten keskustelussa päästään pureutumaan varmasti jonkin verran myös muihin henkilökohtaisen taloudenhallinnan kysymyksiin.

Ymmärrän hyvin, että talousasiat eivät ehkä ole niitä kaikkein seksikkäimpiä ja sana budjetti nostaa useimmilla vain karvat pystyyn. Jos kuitenkin huomenna päädyt ohjelman kautta tänne asti, tulet huomaamaan, että talouden ei tarvitse olla tylsää. Edes säästäminen ei ole kituuttamista vaan ennemminkin se voi avata elämään täysin uusia ulottuvuuksia ja mahdollisuuksia – jopa hyvin aikaisen eläköitymisen. Jos tämä on ensimmäinen kertasi täällä, kannattaa tutustuminen aloittaa lukemalla P.Ohatta pähkinänkuoressa.

Mutta mikä se karvat pystyyn nostava budjetti oikein on?

Budjetti tarkoittaa talousarviota. Käytännössä se voi olla rahamääräinen toimintasuunnitelma, jossa käsitellään sekä tuloja, että menoja.

Yleensä budjetti mielletään vain yritysten talouden suunnittelun apuvälineeksi. Yrityksen laativat tilikauden alussa budjetin ja oletuksena on, että kauden lopussa budjetti saavutetaan sekä liikevaihdon, kulujen että tuloksen osalta. Jos kerran valtaosa yrityksistä laatii budjetin, niin ehkä myös meidän tavallisten tallaajien olisi hyvä suunnitella talouttamme etukäteen.

Myös moni meistä tavallisista tallaajista onkin sitä mieltä, että budjetti olisi hyvä olla olemassa tai että siitä olisi apua henkilökohtaisen talouden suunnittelussa. Vaan tässä onkin budjetin suurin pulma – siitä ehkä olisi hyötyä, mutta sellaista ei yksinkertaisesti jakseta tehdä.

Milloin budjetin laatiminen kannattaa?

Budjetointi on hyvä työkalu talouden hahmottamiseen silloin kun elämässä tapahtuu muutoksia.

Esimerkiksi muuttaessa ensimmäistä kertaa omilleen, olisi jokaiselle apua budjetista. Ei ole kiva huomata vasta jälkikäteen, että nyt taskuissa on vain reikä pohjalla. Samoin, jos päättää vaihtaa vaikkapa asunnon isompaan, on hyödyllistä katsoa mihin rahat riittävät ja mihin eivät.

Budjetilla voi olla myös taloutta ohjaava vaikutus. Budjetin ylittämisen aiheuttama pieni pistos sydämessä edesauttaa pitäytymään budjetissa.

Voisi kuvitella, että olisin laatinut hyvin tarkan budjetin siitä, mihin voin rahaa käyttää. Todellisuudessa minulla ei ole budjettia, koska en koe saavani siitä mitään hyötyä. Suunnittelen kyllä talouttani, mutta kyse on enemmän sijoitussuunnitelmasta kuin budjetista.

Budjetointi on työkalu arvioimiseen ja siitä voi olla apua suunnitteluun, mutta kuluttamisen rajoittamiseen on parempia vaihtoehtoja.

Kuluttamisen rajoittaminen

Helpoin tapa rajoittaa kuluttamista, on piilottaa rahat tai ainakin rajoittaa käytettävissä olevan rahan määrää. Paras tapa rajoittaa käytettävissä olevan rahan määrää, on siirtää palkasta ensimmäiseksi sivuun säästöön menevä osuus. Jos arveluttaa, että mahtaakohan raha sitten riittää kuukauden loppuun asti, niin kannattaa aloittaa varovasti ja katsoa viisi vinkkiä talouden hallintaan.

Pelkkä rajoittaminen johtaa usein ongelmiin, koska taloudessa tulee aina vastaan yllättäviä menoja. Yllätyksiin voi varautua pitämällä erillistä puskuritiliä ja sen jälkeen säästämisestä voi tehdä automaattista.

Valitettavasti edes rajoittaminen ja yllättäviin menoihin varautuminen eivät vielä takaa onnistumista.

Kulujen seuranta

Usein iso haaste säästämisessä on se, että menoista suurin osa on lyöty lukkoon jo etukäteen. Samat kuluerät toistuvat kuukaudesta toiseen ja ne eivät poistu vaikka kuinka rajoittaisi käytettävissä olevan rahan määrää.

Tähän vastauksena on menojen seuranta. Menojen seurannan avulla on mahdollista löytää säästökohteita ja karsia tai alentaa toistuvia menoja. Jos ei tiedä mihin raha menee, ei voi tietää mistä kuluista voisi karsia.

Yksinkertaisesti paras

Taloudesta ei kannata tehdä monimutkaista ja oleellista on löytää oikea työkalu tilanteesta riippuen.

  • Talouden suunnittelun apuväline on budjetti
  • Menojen karsimisen apuväline on kuluseuranta
  • Impulsiivisia ostoksia hillitään rajoittamalla käytössä olevan rahan määrää

Valitsemalla oikean ja tarkoituksen mukaisen työkalun päädyt varmasti sijaintiin, jossa lämpötila on sopiva.

Edit. Koko Huomenta Suomen lähetys on katsottavissa tästä ja Omat rahat alkaa noin kohdassa 29:30. Enjoy!

<< Nollaveroteoria - Sijoitusyhtiö ja eroon tuloveroista
P.Ohatta & Radio Rock (5.9. klo 9) >>

Sivusto ei tallenna sinusta mitään tietoja tai käytä evästeitä, kun luet artikkeleita. Toiveita, kommentteja ja kysymyksiä voi laittaa tulemaan myös meilillä.

Huom! Kommentointi käyttää evästeitä. Nimi, sähköposti ja verkkosivusi tallennetaan selaimeesi, jotta voit jatkossa kommentoida helpommin samoilla tiedoilla. Kentät vapaaehtoisia ja voit jättää ne halutessasi tyhjiksi.

Kommenttien alkuun ↑