Koekaniinien esittely - Talousremontti

Koekaniinien esittely - Talousremontti

Tämä artikkeli on yksi osa blogisarjasta Talousremontti. Sarjan tarkoituksena on auttaa sinua tekemään muutos tai jopa täyskäännös omassa taloudessasi. Tarkemmin sarjan taustoista voit lukea sen ensimmäisestä osasta. Artikkelit eivät ilmesty peräkkäin, mutta löydät linkit sarjaan artikkelin lopusta. Sarja etenee loogisesti ja aikaisempaa osaamista ei vaadita. Voit siis lähteä liikkeelle täysin ilman taloustaitoja. Jokaisessa artikkelissa saat ohjeet, tehtävät ja työkalut joiden avulla saat kehitettyä omia taloustaitojasi. Jos jumiudut jossain kohtaa, niin älä epäröi jättää kysymystä kommentteihin. Apua kyllä löytyy!

Lisäksi suurin osa blogini lukijoista on minua fiksumpia. Vähintäänkin olen varma, että jokainen lukija tietää säästämisestä tai sijoittamisesta jonkin asian, mitä minä en tiedä. Nyt on tilaisuus valjastaa tuo tieto käyttöön ja auttaa kommentoimalla jokaista, joka haluaa tehdä muutoksen talouteensa. Yhdessä voimme oppia enemmän kuin yksin ja oikeasti saada jotain hyvää aikaiseksi.

Saanko esitellä: Koekaniinit

Valitsin valmennukseen alun perin kaksi koekaniinia. Valinnat tein sen perusteella kuinka paljon hakemukseen oli jaksettu panostaa. Toisaalta katsoin asiaa myös siltä kantilta, että valmennettavat olisivat hyvin erilaisissa tilanteissa, jotta erilaisilla ihmisillä olisi mahdollisuus samaistua valmennettaviin. Henkilöiden taustoista kerron sen verran mihin olen saanut luvan, mutta numerot esitellään sentilleen sellaisina kuin ne todellisuudessa esiintyvät.

Koekaniini 1 * Sukupuoli: Nainen * Ikä: Alle 30 ja yli 22 * Siviilisääty: Asustelen yksin, eipä aleta liian uteliaiksi! * Työtilanne: Kohta valmistuva opiskelija, töitä osa-aikaisesti * Taloudenhallinnan tila: Huh huh…Yhtä vuoristorataa * Taloushaasteet: Kulutusluotot ovat houkutelleet pahoille teille * Tavoite: ASP-laina ja asunnon osto, muiden velkojen pois maksu, säästöprosentin nostaminen * Muuta: Toiveena, että valmennus pakottaa tilivelvolliseksi ja että sen kautta saa arvokasta tietoa

Koekaniini 2 * Sukupuoli: Mies * Ikä: Kolmekymppinen * Siviilisääty: Puoliso mukana projektissa * Työtilanne: Töissä nyt, mutta osoitteen vaihto menossa * Taloudenhallinnan tila: Säästäväinen elämäntyyli, säästöön menee 25-30% tuloista, sijoittamista on kokeiltu, seuranta tammikuusta lähtien * Taloushaasteet: Pitkäjänteisyys ja suunnitelmallisuus sekä mukautuminen siihen, että jatkossa täytyy tulla toimeen yhdellä palkalla * Tavoite: Terävöittää taloutta ja pysyä suunnitelmassa, jotta vaurastuminen pääsee toden teolla vauhtiin, myös säästöprosenttia olisi vielä kiva nostaa hieman * Unelma: Metsätontti, hirsitalo ja hyvä taloustilanne, ei rikkauksia, mutta niin että ei tarvitse stressata * Muuta: Vauva matkalla

Varsin erilaisista tapauksista on siis kyse. Toiselle on kertynyt velkaa ja sieltä olisi tarkoitus ponnistaa takaisin pinnalle. Toisella taas on perusteet hallussa, mutta pitkäjänteisyys on puuttunut. Toisaalta vauvan ja työpaikan vaihdon mukana on luvassa isoja muutoksia, joihin pitäisi pystyä varautumaan ja reagoimaan myös taloudellisesti. Ensimmäinen koekaniini on enemmän sitä ryhmää kenelle Talousremontti on suunniteltu, mutta mielenkiinnolla odotan myös sitä, että saako jo pidemmälle ehtinyt jotain uutta irti valmennuksesta. Aika näyttää miten näissä ihmiskokeissa käy!

Ja ei mitään paineita valmennukseen mukaan valituille, mutta kohta teidän taloutenne on koko kansakunnan revittävissä, joten tilivelvollisuus varmasti täyttyy. (Ja jos joku huolestui niin valmennettavat saavat artikkelit luettavaksi etukäteen ja hyväksyvät ne itse ennen julkaisua)

Alun perin artikkelin piti päättyä jo edelliseen kappaleeseen, mutta remontin ensimmäisen osan kommenteissa Klas toi esiin mielenkiintoisen osa-alueen joka itseltäni olisi jäänyt vähemmälle. Kyse on tavallaan taloudenhallinnan henkisestä puolesta eli esimerkiksi siitä minkälainen vaikutus arvoilla on taloudenhallintaan. Tämä on sellainen osa-alue mistä myös itse haluan oppia enemmän. Klasin kommentin perusteella lähetin muutaman lisä kysymyksen valmennettaville ja tässä niistä satoa.

Koekaniini 1 * Tärkeintä elämässä: Rakkaus. Ei rakkaus tunteena, vaikka sekin on kiva, vaan rakkaus arvona ja toimintatapana. Tai elämäntapana, jossa hyödyn sijaan tavoitellaan suurinta mahdollista hyvää. * Tärkeimmät arvot: Rakkaus, terveys, vapaus * Haluan muuttaa elämääni koska: Taloudellista itsenäistymistä kohti otettavat askeleet lisäävät vapauden astetta, niin taloudellisesti kuin ajallisesti. Mielenrauhan muodossa se tietty myös edesauttaa terveyttä eikä raha ole haitaksi rakkaudellekaan.

Koekaniini 2 * Tärkeintä elämässä: Onnellisuus ja hetkien jakaminen toisten kanssa * Tärkeimmät arvot: Onnellisuus, terveys, perhe/yhteisö * Haluan muuttaa elämääni koska: Haluan olla aktiivinen oman elämäni rakentaja niillä osa-alueilla, joihin voin vaikuttaa. Jos en haluaisi muuttaa elämääni, niin löytäisin itseni helposti valittamasta jokaisesta pienestäkin vastoinkäymisestä, joka ei varsinaisesti kuvaa määritelmääni onnellisesta elämästä.

Lisäksi TT:n kommentin perusteella listalle otettu jälkitarkastus. Ajatuksena on palata valmennettavien elämään vuoden kuluttua valmennuksen päättymisestä ja katsoa onko muutos taloudenhallinnassa ollut pysyvää.

Kaikki talousremontin artikkelit

  1. Talousremontti
  2. Koekaniinien esittely
  3. Lähtötilanne selville: varat & velat
  4. Kuumottava kulukartoitus
  5. Talouden seurantataulukko - Excel hifistelyä
  6. Suuret suunnitelmat ja mappi Ö
  7. Kulugiljotiini
  8. Talousremontin tulokset - vuoden tuhkimotarina?
  9. Talousremontti - vuosi jälkeen
<< Talousremontti
Uusi strategia osa 1 - kohti osinkosijoittamista >>

Sivusto ei tallenna sinusta mitään tietoja tai käytä evästeitä, kun luet artikkeleita. Toiveita, kommentteja ja kysymyksiä voi laittaa tulemaan myös meilillä.

Huom! Kommentointi käyttää evästeitä. Nimi, sähköposti ja verkkosivusi tallennetaan selaimeesi, jotta voit jatkossa kommentoida helpommin samoilla tiedoilla. Kentät vapaaehtoisia ja voit jättää ne halutessasi tyhjiksi.

Kommenttien alkuun ↑