Talousremontti

Talousremontti

Kaipaako sinun taloutesi tuunausta? Lipsahtiko pankkitili pakkaselle? Yksi omista unelmistani on ollut se, että pystyisin auttamaan ihmisiä henkilökohtaisen talouden hallinnassa. Apua tarvitsevista ei ole pulaa, mutta ehkä oma talouteni on jo sellaisessa tilanteessa, että siihen eivät kaikki voi samaistua. Ei ainakaan, jos oma talous kaipaa kipeästi remonttia. On aika loikata takaisin talouden perusteisiin uuden blogisarjan Talousremontin myötä. Nyt sinulla on tilaisuus ottaa itseäsi niskasta kiinni ja laittaa taloutesi kuntoon talousremontin tahdissa. Ja ihan oikeasti nyt valot päälle – sinulle ei ole mitään hävittävää, eikä näin ollen mitään tekosyytä olla tekemättä muutosta! Ainoa mitä vaaditaan tässä vaiheessa, on se, että päätät lähteä mukaan.

Talousremontti on suunnattu henkilöille joiden talous kaipaa oikeasti remonttia. Vaan vaikka olisit kuinka taitava tahansa, niin älä silti anna huolen vallata mieltäsi. Myös jokaiselle taiturille ja talousvelholle on oma roolinsa tässä remontissa. Kannattaa siis lukea loppuun asti!

Mistä remontti sai alkunsa

Katsoessani elämääni vuoden taaksepäin päätin, että en enää myy talousvalmennuksia. Sen sijaan tein valinnan ottaa hakemusten perusteella pari henkilöä mukaan talousvalmennukseen. Hakemuksia tuli kuitenkin reilusti enemmän (toistakymmentä) kuin mihin minulla olisi aikaa ja aloin miettimään mistä valmennuksen ulkopuolelle jääneet voisivat saada apuja. Ratkaisu oli lopulta yksinkertainen: Kirjoitetaan koko valmennuksen sisältö likaisia yksityiskohtia myöden blogiin kaikkien saataville, jotta halukkaat voivat omatoimisesti remontoida taloutensa.

Pelkät “tee näin” artikkelit jättäisivät kuitenkin vielä ison aukon käytännön ja teorian välille. Sen takia käytän kahta “vapaaehtoista” valmennukseen valittua henkilöä käytännön esimerkkeinä. Kaikki lukijat pääsevät tutkimaan heidän talouttaan sentin tarkkuudella. Henkilöiden taustoja en sen sijaan kovin tarkkaan paljasta, jotta he pysyvät nimettöminä. Kutsuttakoon heitä tästä edes päin koekaniineiksi. Toivon, että koekaniinien taloudessa tehtävät muutokset auttavat sinua tekemään oikeita päätöksiä omassa taloudessasi.

Jotta tämä ei menisi liian helpoksi, niin artikkelisarjassa koekaniinien taloutta seurataan “reaaliajassa”. On jännittävää tai jopa pelottavaa aloittaa projekti, jonka lopputulos on täysin epäselvä. Todella toivon, että lopputuloksena ei ole täysi mahalasku, koska onhan tässä myös oma maineeni pelissä. Vaan vaikka tekisin kaiken oikein, niin silti valmennettavat saattavat tehdä omat täysin päinvastaiset valintansa. Kävi miten kävi, uskon että hyvää opintomateriaalia on luvassa.

Remontin artikkeleiden sisältö

Remontin sisältö liikkuu pitkälti samojen teemojen ympärillä, mitä olen jo aikaisemmin blogissa käsitellyt. Tarkoituksen on kuitenkin tuoda jokaiseen artikkeliin jotain uutta ja samalla luoda helposti pureskeltava kokonaisuus, josta jokainen voi aloittaa oman talousremonttinsa. Olen suunnittelut, että remontti tulee sisältämään ainakin alla luetellut artikkelit (Oikeudet muutoksiin pidätetään ja muutoksia tulee varmasti matkan varrella). Artikkelit tuskin tulevat ilmestymään järjestyksessä, mutta sarjan löydät tunnisteella talousremontti (edit: linkit tämän artikkelin lopussa).

Talousremontti * Talousremontin esittely * Koekaniinien esittely * Lähtötilanne selville: Varat & Velat * Kuumoittava kulukartoitus * Himot hallintaa * Kulugiljotiini * Velkavanginvartija * Ajatuksia rahasta – raha-ajatuksia * Mitä sinun oikeasti pitää tietää sijoittamisesta * Älä anna itsesi rajoittaa unelmiasi

Artikkeleista saat kattavat ohjeet siihen miten pääset kiinni oman taloutesi käänteisiin. Lisäksi moniin artikkeleihin liittyy työkaluja tai taulukoita, jotta sinä pääset mahdollisimman helpolla. Palkaksi omasta vaivastani pyydän sähköpostiosoitteesi, koska lisään työkalut jäsenalueelle. Mikään ei tietenkään pakota sinua käyttämään juuri näitä työkaluja vaan tyyli on täysin vapaa.

Kysy ja sinulle vastataan

Jos päätät lähteä remontoimaan talouttasi ja kohtaat jossain vaiheessa seinän, niin älä huoli. Jokaisen artikkelin perässä on mahdollisuus kommentoinnille ja kysymyksiä voi jättää sitä kautta. Siitä ei myöskään tarvitse stressata, että kysymys olisi tyhmä. Tarkoitus on päästä kiinni talouden perusteisiin jolloin mikään kysymys ei ole liian yksinkertainen kysyttäväksi. Luotan siihen, että lukijakunnan sivistyksentaso pitää keskustelun kommenteissa asiallisena. Sähköpostin kautta tuleviin kysymyksiin en vastaa, koska silloin muut projektissa mukana olevat eivät näe keskustelua. Jos sinua arveluttaa jokin, niin se arveluttaa myös jotain toista. Kysy siis kommenttien kautta ja sinulla on mahdollisuus saada apua itsellesi!

Olen aivan hyvin saattanut unohtaa projektista jotain tärkeätä ja jos näyttää siltä, että mielestäsi jotain olennaista taloudenhoidosta jää puuttumaan, niin ota yhteyttä ja voit ehdottaa aiheen kokonaiselle postaukselle.

I need you – P.Ohatta tarvitsee apuasi

En todellakaan kuvittele tietäväni kaikkea tai edes kovin paljon taloudenhallinnasta. Itseasiassa luulen, että suurin osa blogini lukijoista on minua fiksumpia. Vähintäänkin olen varma, että jokainen lukija tietää säästämisestä tai sijoittamisesta jonkin asian, mitä minä en tiedä. Nyt on loistava tilaisuus laittaa tuo tieto käyttöön ja oikeasti muuttaa toisen ihmisen elämä pysyvästi paremmaksi.

Blogissani on tähän mennessä käynyt lähes 170 000 ihmistä ja tuollaisessa joukossa on voimaa aivan valtavasti. Montaa kertaa en ole teiltä palvelusta pyytänyt ja olen vilpittömästi pyrkinyt jakamaan käyttökelpoista tietoa. Nyt toivon, että osallistut projektiin ja jaat neuvojasi niitä kaipaaville. Helpoin tapa osallistua, on jättää omat vinkkisi sopivan artikkelin kommentteihin. Lisäksi voit auttaa minua vastaamaan kommentteihin jätettyihin kysymyksiin.

Jos jostain kummallisesta syystä käy niin onnellisesti, että hyödyllistä tietoa kertyy paljon, niin yritän sen jossain välissä kerätä yksiin kansiin maksuttomaksi talousoppaaksi. Lisäksi taloudessa on paljon osa-alueita joihin en ole itse ehtinyt (vielä) juurikaan syventymään. Jos koet, että tällainen osa alue puuttuu Talousremontista, niin tarjoan sopivalle vieraskynälle palstatilaa blogiini. Jokainen hyödyllisen kommentin jättäjä, vinkin antaja ja projektiin osallistuja saa luonnollisesti kunniamaininnan oppaaseen, jos sellainen joskus näkee päivänvalon.

Kaikkein tärkeintä on kuitenkin se, että yhdessä voimme oppia enemmän kuin yksin tekemällä ja oikeasti saada jotain hyvää aikaiseksi.

Tervetuloa mukaan taloudelliseen täyskäännökseen – tavalla tai toisella!

Kerro kerro kuvastin, mitä ehkä unohdin. Ehkä remontista jäi puuttumaan oleellinen puoli tai hiipikö mieleesi jokin muu huoli?

Kaikki talousremontin artikkelit

  1. Talousremontti
  2. Koekaniinien esittely
  3. Lähtötilanne selville: varat & velat
  4. Kuumottava kulukartoitus
  5. Talouden seurantataulukko - Excel hifistelyä
  6. Suuret suunnitelmat ja mappi Ö
  7. Kulugiljotiini
  8. Talousremontin tulokset - vuoden tuhkimotarina?
  9. Talousremontti - vuosi jälkeen
<< Kuukausikatsaus 1 & 2 2017 - 254 137
Koekaniinien esittely - Talousremontti >>

Sivusto ei tallenna sinusta mitään tietoja tai käytä evästeitä, kun luet artikkeleita. Toiveita, kommentteja ja kysymyksiä voi laittaa tulemaan myös meilillä.

Huom! Kommentointi käyttää evästeitä. Nimi, sähköposti ja verkkosivusi tallennetaan selaimeesi, jotta voit jatkossa kommentoida helpommin samoilla tiedoilla. Kentät vapaaehtoisia ja voit jättää ne halutessasi tyhjiksi.

Kommenttien alkuun ↑