Vuosi taaksepäin

Vuosi taaksepäin

Vuosi vetää viimeisiä henkosiaan ja nyt on mainio hetki tarkastella mitä kaikkea sitä tulikaan tehtyä. Välillä on aina sellainen tunne, että ei ole tehnyt yhtikäs mitään. Ehkä yksi vuosi ehti taas vain livahtaa karkuun. Siltä se ainakin tuntuu, jos on latvasta yhtä laho kuin minä. Ei niinkään, että muistini ei olisi erinomainen ja veitsenterävä, mutta valitettavasti se on kovin lyhyt. Onneksi kaikesta on arkistossa mustaa valkoisella!

Yleensä vuoden vaihteessa tulee aina suunniteltua kaikkea mahdollista, joten nyt on oiva hetki palata vuosi taaksepäin ja katsoa miten viimekertaisten suunnitelmien kävi.

Asetin vuodelle 2016 yhden ja ainoan tavoitteen. Tehdä unelmistani totta eli halusin pystyä ansaitsemaan elantoni puhtaasti oman yritykseni kautta. No – jokainen blogia seurannut tietää, että eihän se nyt ihan niin lopulta mennyt. Irtisanouduin kyllä aikaisemmasta työstäni, mutta en ehtinyt olla yrittäjänä (työttömänä) kuin viisi päivää. Kovasti luulin viettäneeni viimeisen tavallisen työpäiväni, mutta petturin peliliikkeet veivät voiton ja päädyin takaisin päivätyön ääreen.

Vaikka unelmani täysipäiväisestä yrittäjyydestä ei toteutunut, niin monia varmasti kiinnostaa miten sen yhden ja ainoan unelman eli Talouden Personal Trainerin kävi.

Talouden Personal Trainer

Olisi mukavaa kun tässä kohtaa voisi sanoa, että asiakkaita riitti ja rahaa virtasi sisään ovista ja ikkunoista. “Varmoja” asiakkaita kyllä riitti, mutta valitettavasti kovin moni varma tapaus katosi kuin pieru Saharaan. Varma on varma vasta, kun nimi on paperissa. Todellisuudessa yhteydenottoja tuli ehkä 15, joista 6 johti tapaamiseen. Näistä saldona oli neljä kertaistumalla ratkennutta tapausta, yksi upean mahtava onnistuminen ja yksi täydellinen epäonnistuminen.

Kaikkein hauskinta on se, että laskutukseen asti päätyi vain yksi asiakas. Yksi ainoa! Eikä siinä vielä kaikki nimittäin tämä maksava asiakas oli se ainoa epäonnistuminen, joten palautin hänelle koko summan. Epäonnistumisella tarkoitetaan tässä kohtaa sitä, että asiakkaan taloudenpidossa ei tapahtunut merkittävää muutosta aikaisempaan verrattuna. Mahdollisuuksia olisi kyllä ollut. Sekä onnistunut että epäonnistunut tapaus ovat tulossa blogiin spekuloitavaksi joskus lähitulevaisuudessa.

Haasteet ja tulevaisuus

Iso haaste on se, että he ketkä eniten apua tarvitsevat eivät ole siitä valmiita maksamaan. Moni olisi ehkä valmis maksamaan pikakurssista tai valmennuksesta, mutta oma motivaationi näihin ei ole kovin suuri. Oma motivaationi on onnistumisten tuottaminen ja yhden pikakurssin jälkeen vain harva saa tartuttua tuumasta toimeen. Kyse ei ole monimutkaisista asioista ja selittäminen kyllä onnistuu nopeasti, mutta jos tämä ei johda mihinkään, niin mielestäni se on yhtä tyhjän kanssa.

Yleisin suhtautuminen talousvalmennukseen on tämä:

“Aivan mahtava idea. Tälle on kyllä varmasti kysyntää. Tiedän ainakin pari tyyppiä ketkä voisivat tulla asiakkaiksi, mutta en minä sentään itse tätä tarvitse.”

Vuoden 2016 Talouden Personal Trainerin tulovirta oli siis pyöreä nolla. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että menetelmä olisi huono. Sitä se kyllä tarkoittaa, että bisneksenä idea oli täysin paska. Tai jos ei idea, niin vähintäänkin toteutus. Klinikka oli auki ehkä 6 kk, mutta jo jokin aikaa sitten laitoin lapun luukulle ja päätin, että en edes ota maksavia asiakkaita. Eikä niin, että niitä nyt olisi ollut netti pullollaan, mutta useammalle kuitenkin ilmoitin, että klinikka on suljettu. Jostain syystä rahan vastaanottaminen teki hyvästä harrastuksesta huonomman. Toteutusta on toki aina mahdollista viilata. Ehkä pienillä muutoksilla olisi mahdollista saada aikaan myös jonkinlaista liiketoimintaa, mutta tämä ei ole ainakaan vuoden 2017 agendalla. Vaan niin kuin sitä sanotaan – never say never.

On selvää, että tällaisenaan Talouden Personal Trainer ei ole minkäänlainen bisnes. Sen sijaan se on mainio harrastus ja vuodelle 2017 muutin hieman konseptia:

  • Haluan tehdä töitä sellaisten ihmisten kanssa, jotka oikeasti tarvitsevat apua.
  • En halua vastaanottaa rahaa, koska se muuttaa mukavan toiminnan liian lähelle työtä. (Tämä on onneksi yksi yhteen myös yleisen maksuinnokkuuden kanssa)

Ratkaisu on yksinkertainen. Enää valmennusta ei olekaan mahdollista ostaa ja otan valmennukseen mukaan tulevana vuonna korkeintaan muutaman henkilön. Jokaiselle osallistujalle valmennus on täysin maksutonta, mutta vaatii täyden panostuksen. Mukaan voi hakea täältä (edit: ei olemassa).

Ensi vuonna Talouden Personal Trainer tulee olemaan jotain mikä tuottaa itselleni hyvän mielen sekä toivottavasti myös muutaman blogikirjoituksen.

Lopputulos

Tällä kertaa selvisi, että bisnesmalli ei ole sellaisenaan toimiva enkä itse tykännyt talousvalmennuksesta työnä. Lopputulos on tavallaan sivuseikka, vaikka todellinen onnistuminen olisikin ollut miellyttävämpi vaihtoehto. Uskon, että myös jatkossa yhden ainoan tavoitteen strategia on paras. Ajatus ei karkaile, tavoite tulee mietittyä huolella ja todennäköisyys sen toteuttamiseen on paljon suurempi kuin sellaisessa mallissa, jossa tavoitteita on useampia. Ainahan voi ottaa uuden tavoitteen, jos edellisen saa toteutettua puolessa välissä vuotta.

Kaikesta huolimatta toteutin sen mihin lähdin. Epäonnistumisia ei kannata pelätä, koska kokeileminen on ainoa tapa selvittää, että onko asioita oikeasti mahdollista toteuttaa. Joskus osuu, joskus ei, mutta yleensä lopputulos on jotain niiden välistä.

Saa nähdä mitä vuosi 2017 tuo tullessaan!

<< Lentävä koira & muumipeikko - joulu spesiaali
Kuukausikatsaus 12 2016 - 237 047 >>

Sivusto ei tallenna sinusta mitään tietoja tai käytä evästeitä, kun luet artikkeleita. Toiveita, kommentteja ja kysymyksiä voi laittaa tulemaan myös meilillä.

Huom! Kommentointi käyttää evästeitä. Nimi, sähköposti ja verkkosivusi tallennetaan selaimeesi, jotta voit jatkossa kommentoida helpommin samoilla tiedoilla. Kentät vapaaehtoisia ja voit jättää ne halutessasi tyhjiksi.

Kommenttien alkuun ↑