Talousremontti - vuosi jälkeen

Talousremontti - vuosi jälkeen

Tämä artikkeli on yksi osa blogisarjasta Talousremontti. Sarjan tarkoituksena on auttaa sinua tekemään muutos tai jopa täyskäännös omassa taloudessasi. Tarkemmin sarjan taustoista voit lukea sen ensimmäisestä osasta. Artikkelit eivät ilmesty peräkkäin, mutta löydät linkit sarjaan artikkelin lopusta. Sarja etenee loogisesti ja aikaisempaa osaamista ei vaadita. Voit siis lähteä liikkeelle täysin ilman taloustaitoja. Jokaisessa artikkelissa saat ohjeet, tehtävät ja työkalut, joiden avulla saat kehitettyä omia taloustaitojasi. Jos jumiudut jossain kohtaa, niin älä epäröi jättää kysymystä kommentteihin. Apua kyllä löytyy!

Koekaniini 2 – vuosi talousremontin jälkeen

On aika kelata ajassa reilu vuosi taaksepäin ja palauttaa mieleen talousremontin tunnelmat. Remontti päättyi kovin ruusuisissa tunnelmissa ja ehdin sen jo tituleerata vuoden tuhkimotarinaksi. Remontin suorittaneella koekaniinilla säästöprosentti pomppasi silloin 10 prosentista 43 prosentin hujakoille. Lisäksi ilmaan jäi avoimia kysymyksiä työstä ja asumisesta. Monesti mietin, että miten siinä sitten kävikään? Oliko muutos vain hetken hurmaa vai syntyikö oikeasti jotain pysyvää?

Telepatia toimi ja jokin aikaa sitten kirjekyyhky toi postilaatikkooni tuoreimmat kuulumiset.

Koekaniinin talous 2018

 • Tulot 48K
 • Menot 25K
 • Säästöprosentti 48 % (vs. 43 % : 2017)

Jos muutos oli huikea jo ensimmäisenä vuonna, niin toisena tahti näyttää vain kiihtyneen. Kuukausittainen kulutus putosi reilulla kolmella sadalla eurolla. Tosin koekaniini ei vieläkään ole aivan tyytyväinen, joten viilaus jatkuu.

Merkittävää on se, että vanhempainvapaat vaikuttivat tulojen määrään ja siitä huolimatta säästöön jäi komeasti. Ja mikä kaikkein tärkeintä, elämä kuulosti maistuvan oikein hyvältä säästämisestä riippumatta tai ehkä juuri sen ansiosta.

Vuoden 2019 alku on mennyt vielä paremmin ja säästöjen osuus on pompannut jo päälle 50 %:n. Luvut sisältävät kaksi täysikasvuista ja yhden tuoreemman yksilön.

Työ ja asuminen

Talousremontin päättyessä koekaniinilla oli määräaikainen työsuhde ja haaveita tulevaisuudessa lyhentää työaikaa. Tässä ei ollut tapahtunut merkittäviä muutoksia ja työsuhde oli edelleen määräaikainen. Työssä käymiseen oli kuitenkin löytynyt uutta motivaatiota.

Uuden motivaation taustalla oli aloitettu taloprojekti eli oikeammin asuntolainan takaisinmaksaminen. Lainaa riittää vuosiksi, mutta nykyisellä säästötahdilla vajaan 300K kämpän maksaminen onnistuu lyhyessäkin ajassa. Tai onnistuisi riippuen minkälaisen valinnan koekaniini tekee sijoittamisen ja lainanmaksamisen välillä. Joka tapauksessa unelma omistusasunnosta näyttäisi toteutuvan.

Tällä hetkellä koekaniini laskee jo päiviä muuttoon. Rakentamisesta hän totesi, että kokemus on kasvattava, mutta kerran elämässä taitaa riittää.

Koekaniini vitsaili myös, miten asuntolainan myötä on näkemys työtä kohtaan muuttunut: Tiedän oman luonteeni ja ilman töitä istuisin kämpillä ja lukisin self-helppiä ja elämänfilosofiaa masennukseen asti. Se ei siis välttämättä ole hyvä vaihtoehto, joten töissä käyminen on kelpo vaihtoehto.

Lopuksi

Sähköpostin loppuun koekaniini kirjoitti, että ei usko taloudellisen riippumattomuuden vieläkään johtavan onneen. “Isoin projekti on onnellisuuden löytämisessä nyt. Kaikki ainekset ovat olemassa, mutta silti pysähtyminen ja kiitollisuus tuntuvat haasteellisilta.”

Voin samastua tähän ja tarkoitus on purkaa ajatuksia kirjalliseen muotoon.

En voi olla muuta kuin onnellinen koekaniinin puolesta. Onneksi hän ehti rakennuskiireiltä kirjoittaa kuulumiset minulle. Kyllä siitä vain tulee uskomattoman hyvä mieli, kun kuulee, että toisella kulkee mainiosti. Mielelläni lukisin vastaavia meilejä, vaikka päivät pitkät.

Kaikki talousremontin artikkelit

 1. Talousremontti
 2. Koekaniinien esittely
 3. Lähtötilanne selville: varat & velat
 4. Kuumottava kulukartoitus
 5. Talouden seurantataulukko - Excel hifistelyä
 6. Suuret suunnitelmat ja mappi Ö
 7. Kulugiljotiini
 8. Talousremontin tulokset - vuoden tuhkimotarina?
 9. Talousremontti - vuosi jälkeen
<< Sossupummi
Muista, että elämä ei ole suoritus >>

Sivusto ei tallenna sinusta mitään tietoja tai käytä evästeitä, kun luet artikkeleita. Toiveita, kommentteja ja kysymyksiä voi laittaa tulemaan myös meilillä.

Huom! Kommentointi käyttää evästeitä. Nimi, sähköposti ja verkkosivusi tallennetaan selaimeesi, jotta voit jatkossa kommentoida helpommin samoilla tiedoilla. Kentät vapaaehtoisia ja voit jättää ne halutessasi tyhjiksi.

Kommenttien alkuun ↑